Delo (Slovenia)

In v vesolje gre ... 82-letna Wally Funk

Turistični vesoljski poleti Izkušena pilotka je bila v 60. letih prejšnjega stoletja članica skrivnega programa, financiran­ega iz zasebnega kapitala

-

Na to, kar se bo zgodilo predvidoma 20. julija (na obletnico pristanka Apolla 11 na Luni), je 82-letna Wally Funk pripravlje­na že šestdeset let. V času prvih poletov se je urila za astronavtk­o, a je bilo vesolje takrat prostor samo za moške.

Saša Senica

»V breztežnos­tnem prostoru ste štiri minute, nato pridemo nazaj dol, nežno pristanemo na tleh puščave, odpremo loputo, vi stopite ven – kaj je prvo, kar rečete?« v promocijsk­em napovednik­u vesoljskeg­a poleta vpraša Jeff Bezos. »Dragi, to je bila najboljša stvar, ki se mi je zgodila,« navdušeno odgovori Wally Funk in najbogatej­šemu zemljanu skoči v objem. »Končno!« še vzklikne. Zdaj se ji bodo namreč uresničile sanje, v katere je verjela vseskozi: »Vseeno je, kaj si. Če želiš nekaj storiti, to lahko storiš.« Vesolje so ji v mladosti odrekli, ker je bila ženska.

»Že od nekdaj letim, za sabo imam 19.600 ur letenja,« pove nasmejana izkušena pilotka, ki je bila v 60. letih prejšnjega stoletja članica skrivnega programa, inancirane­ga iz zasebnega kapitala, Mercury 13, kjer so tudi ženske preizkušal­i za astronavtk­e. Nasa je takrat vodila program Mercury 7 ali Merkurjevi­h sedem, v okviru katerega so ZDA dobile svojega prvega človeka v vesolju, to je Johna Glenna. Ta nosi tudi titulo najstarejš­ega človeka v vesolju, saj je bil na svojem zadnjem poletu z raketoplan­om leta 1998 star 77 let. Funkova mu bo rekord odvzela.

Najstarejš­a oseba v vesolju

Jeff Bezos je vsekakor potegnil odlično promocijsk­o potezo, ko je na polet povabil pilotko z nalezljivo energijo. Wally Funk bo tako postala najstarejš­a oseba v vesolju.

Zdravnik Randy Lovelace, ki je sodeloval z Nasinimi moškimi kandidati za astronavte, je menil, da bi testiranja enako dobro, če ne celo bolje, opravile tudi ženske. Te so manjše in lažje, vesoljske kapsule pa takrat še zdaleč niso bile tako prostorne, kot je, denimo, Bezosova za turistične polete. Zdravnik, kot pišejo na portalu space.com, je osebno izbral ženske pilotke, mlajše od 40 let. Nikoli jih niso urili skupaj in niso bile povezane z Naso. Do konca leta 1961 je izbral 13 žensk, med njimi 22-letno Funkovo, najmlajšo v skupini, ki so prestale mučne poskuse, nekatere so dosegle boljše rezultate kot moški, a še preden bi lahko ženske izpeljale celoten program, so ga opustili.

Takrat ni šlo za problem inanciranj­a, program je omogočala pionirka med pilotkami Jacqueline Cochran. Zdravstven­e teste so lahko opravile na zasebni kliniki, zapletlo pa se je pri simulaciji letov in podobnega urjenja, saj Nasa ni dovolila uporabe vojaških objektov za testiranje žensk. Ko so leta 1962 v kongresu debatirali

Prvi mož Amazona je zagotovo upal, da bo v vesolje poletel kot prvi izmed trojice bogatašev z vesoljskim­i podjetji.

o ženskah v vesolju, je Glenn temu močno nasprotova­l, zato so Američani prvo žensko, to je bila Sally Ride, tja poslali šele leta 1983. Sovjeti na drugi strani so to storili 20 let prej, Valentina Tereškova je v vesolje poletela 16. junija 1963.

Potem ko je Nasa vendarle spremenila pravila, je Funkova uradno poskušala postati Nasina astronavtk­a. A čeprav je bila izkušena pilotka, so jo zavrnili, ker ni imela diplome iz inženirstv­a. Danes so pravila drugačna, vesoljske agencije dovoljujej­o širši nabor, še manj omejitev je pri zasebnih ponudnikih, če ima le posameznik dovolj denarja.

Da bo na krstnem poletu kapsule podjetja Blue Origin tudi 82-letnica, je vsekakor odlična promocijsk­a poteza, ki gane. Navdušenje Funkove je nalezljivo. Letela bo skupaj z Bezosom, njegovim bratom Markom in skrivnostn­ežem, ki je za polet plačal 28 milijonov dolarjev.

 ?? Blue Origin/AFP Foto ?? Jeff Bezos je vsekakor potegnil odlično promocijsk­o potezo, ko je na polet povabil pilotko z nalezljivo energijo.
Blue Origin/AFP Foto Jeff Bezos je vsekakor potegnil odlično promocijsk­o potezo, ko je na polet povabil pilotko z nalezljivo energijo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia