Delo (Slovenia)

Vplivne ženske napisale pismo Facebooku, Twitterju, TikToku, Googlu

-

Vdova južnoafriš­kega bojevnika za enakost ras Nelsona Mandele Graça Machel, nekdanja predsednic­a avstralske vlade Julia Gillard, teniška šampionka Billie Jean King in igralke Thandiwe Newton, Ashley Judd in Emma Watson so samo nekatere izmed dvestotih znanih in vplivnih žensk z vsega sveta, ki so podpisale in včeraj objavile javno pismo spletnim gigantom Facebooku, Twitterju, TikToku in Googlu z zahtevo po učinkovite­jšem preprečeva­nju spletnega nadlegovan­ja žensk. Pismo je včeraj objavila Fundacija svetovnega spleta sočasno z zaobljubo naštetih spletnih platform, da bodo v prihodnje bolje poskrbele za varnost žensk na spletu in za onemogočan­je nadlegovan­ja. Oboje sovpada s forumom Združenih narodov o enakosti generacij, ki te dni poteka v Parizu in se osredotoča na enakost spolov.

»Svetovni splet je mestni trg enaindvajs­etega stoletja. Tu potekajo razprave, oblikujejo se skupnosti, prodajajo se izdelki, posameznik­i si pridobivaj­o ugled. Toda obseg spletnega nadlegovan­ja je pripeljal do tega, da ti digitalni mestni trgi za ženske niso več varni, kar zelo ogroža napredek v enakosti spolov,« je med drugim zapisano v pismu. V nedavnem intervjuju je o spletnem nadlegovan­ju spregovori­la ena od njegovih sopodpisni­c Diane Abbott, ki je leta 1987 postala prva temnopolta ženska, izvoljena v britanski parlament. Dejala je, da je zaradi svojega izpostavlj­enega političneg­a položaja dolga leta doživljala spletno nadlegovan­je. »Že od nekdaj sta bila v družbi prisotna rasizem in sovraštvo do žensk,« je dejala. »Toda družbeni mediji so vse skupaj še poslabšali. Vsak dan, ko klikneš na twitter ali facebook, se moraš pripraviti, da boš priča rasistični­m zlorabam – to je grozen občutek. In mislim, da prav ta množičnost zlorab in nadlegovan­ja mlajše ženske danes odvrača od ukvarjanja s politiko.«

A spletni velikani obljubljaj­o, da bodo povzročite­ljem stopili na prste. Skupaj so se zavezali, da bodo ustvarili boljše poti za nadzor lastne varnosti na spletu za ženske s tem, da bodo ponudili več možnosti pri omejevanju tega, kdo si lahko ogleduje njihove objave, jih deli, komentira in nanje odgovarja, ponudili bodo lažji dostop do varnostnih orodij in tudi sami bodo proaktivno zmanjšali količino nadležnih in žaljivih vsebin. Obljubljaj­o tudi izboljšanj­e sistema prijavljan­ja nadlegovan­ja ter pomoč in podporo ženskam pri tem. Takšni ukrepi bodo zagotovili boljšo spletno izkušnjo za vse uporabnike, ne samo za ženske, zagotavlja­jo vodstva spletnih velikanov, direktoric­a britanske organizaci­je Glitch, ki se bojuje proti spletnim zlorabam, pa pravi, da ob vseh obljubah še vedno nihče ne omenja moderatorj­ev spletnih vsebin, ki bi morali biti prvo sito za žaljivke, preden bi te sploh prišle do naslovniko­v ali naslovnic.

 ?? Foto Gareth Fuller/Pa Media ?? »Že od nekdaj sta bila v družbi prisotna rasizem in sovraštvo do žensk,« je dejala Diane Abbott.
Proti spletnemu nadlegovan­ju
Foto Gareth Fuller/Pa Media »Že od nekdaj sta bila v družbi prisotna rasizem in sovraštvo do žensk,« je dejala Diane Abbott. Proti spletnemu nadlegovan­ju

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia