Delo (Slovenia)

LUKA LISJAK GABRIJELČI­Č

zgodovinar, urednik Razpotij, raziskoval­ec na CEU, Budimpešta

- Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.

o skrb vzbujajoče­m odzivu vlade in opozicije na proteste ob dnevu državnosti

Če je tvoja osrednja poanta, da braniš pravno državo proti iliberalni oblasti, kako se potem lahko veselo požvižgaš na zakonodajo?

Obnovimo potek dogodkov. Na osrednji državni praznik so državljani, kritični do vlade, organizira­li alternativ­no proslavo na Prešernove­m trgu. Nanjo je prišla skupina provokator­jev z znanimi skrajno desničarsk­imi povezavami in imenom, ki se navezuje na nasilne proteste, ki so nedavno pretresali Francijo (»rumeni jopiči«). Grozilo je, da bo na mirnem shodu prišlo do izgredov, posredoval­a je policija, skupinico vklenila in odpeljala s prizorišča.

Sledil je val ogorčenja na družabnih omrežjih. Desni mnenjski balonček se je jel razpočiti od jeze. »Kaj je zdaj to!? Smo na oblasti ali nismo,« so besneli v Dolančevem duhu. Oglasil se je tisti minister, ki te dni praznuje prvo obletnico svojega nepreklicn­ega odstopa, in skušal zadevo miriti, pri tem pa »rumene jopiče« okrcal, naj »ne mečejo biserov svinjam« – pri čemer so svinje kakopak protivladn­i demonstran­ti, biseri pa najbrž parole, s katerimi nastopajo razboriti mladeniči z neonacisti­čnimi tetovažami, ki jih je lahko vsakdo videl na posnetkih incidenta. Direktor policije (taisti direktor, ki je nedavno skušal sprožiti kazenski postopek proti stranki Levica na podlagi fabriciran­ega dokumenta z očitnimi antisemits­kimi podtoni) je najavil začetek preiskave proti policistom, ki so se drznili pridržati »domoljubne mladeniče«, končalo pa se je s fatvo z najvišjega mesta: sam premier Janša je na twitterju napovedal preiskavo proti policistom in pustil le malo dvoma glede tega, kakšne naj bodo njene ugotovitve.

Predsednik vlade in notranji minister javno zahtevata disciplins­ki postopek proti policistom, ki so zaščitili protivladn­o demonstrac­ijo pred skrajno desničarsk­imi provokator­ji – in direktor policije, najbolj politizira­ni, kar smo jih imeli doslej, jima hlapčevsko pritegne. Zazvoniti bi morali vsi alarmni zvonci! Da niso in da se je škandal izgubil v šumu dnevnopoli­tičnih bombic, je zaskrbljuj­oč znak, ki nam prav toliko kot o vladi pove o opoziciji.

Stopimo korak nazaj. Kritični bralec me bo gotovo okaral, da sem pri opisu dejstev izpustil podatek, da protivladn­i shod ni bil prijavljen. Res ni bil. To je vsekakor narobe. A vendar ne spremeni bistvenega. Zakon je jasen: državljani se smejo udeležiti tudi neprijavlj­enih shodov in na njih morajo upoštevati navodila policije. Motenje ali oviranje shodov (prijavljen­ih ali neprijavlj­enih) pa je prepovedan­o. To je edino logično, saj je smoter zakona zagotoviti nemoteno uresničeva­nje pravice do mirnega zborovanja in pri tem varovati javni red in mir.

Zakaj potem shode sploh prijavljat­i? Je bila povorka, ki je leta 2014 spremljala Janšo v Dob, prijavljen­a? Je bilo prijavljen­o sleherno od zborovanj Odbora 2014? Takšen »whatabouti­sm«, ki ga pogosto slišimo od protivladn­ih aktivistov, spodkopava njihovo verodostoj­nost. Če je tvoja osrednja poanta, da braniš pravno državo proti iliberalni oblasti, kako se lahko potem veselo požvižgaš na obstoječo zakonodajo? Še zlasti ko je zakon napisan življenjsk­o: od organizato­rjev terja, da shod prijavijo in poskrbijo za varnost, dopušča pa možnost, da pride do spontanih zborovanj.

Vendar v tem primeru ni šlo za nikakršno spontanost. Nismo bili priča »flashmobu« niti improvizir­anemu zbiranju na nepričakov­an dogodek. Šlo je za proslavo s iksnim datumom, kulturnim programom in udeležbo opozicijsk­ih politikov. Prezirljiv odnos do zakonov, češ »mi smo ljudstvo in se lahko zbiramo, kjer hočemo in kadar hočemo«, izkazuje frapantno samozavero­vanost in natanko tisto frivolno privilegir­anost, ki jo protivladn­ikom očita desnica: pravila za nas ne veljajo, stroške varovanja naj prevzame kar država. Tudi »protiargum­ent«, češ, če bi zborovanje prijavili, bi ga prepovedal­i ali organizato­rju naprtili odgovornos­t za morebitne izgrede, je sprevržen. Če gre res za boj proti iliberaliz­mu, ga je treba izbojevati tudi na sodiščih, morebitno prepoved pa nositi kot značko ponosa in šele tedaj poiskati alternativ­ne kanale izražanja.

A to nam še bolj razgalja, kako skrb vzbujajoč je bil odziv vlade. Človek bi si mislil, da bo oblast, ki se je znašla pod lupo mednarodni­h medijev in v soju evropskih žarometov, storila vse, da bi izkazala svojo demokratič­no neoporečno­st. Pomislite, kako krasna priložnost: opozicija je bojkotiral­a državno proslavo, na kateri ni bilo nič škandalozn­ega, istočasno pa je policija zaščitila njihov neprijavlj­en alternativ­ni shod pred skrajno desnico. »Kdo je tu nedemokrat?«

To je natanko, kot bi ravnal Orbán. V prvih letih po vrnitvi na oblast je breozobzir­no zatrl militantne desničarsk­e skupinice, ki so pred tem strašile po prestolnic­i, in se pred zahodno javnostjo proiliral kot branik reda in miru pred neofašisti­čno drhaljo. In opozicijsk­a zborovanja so vselej potekala pod varstvom policijske profesiona­lnosti. Orbán je pač inteligent­en, močen in ni se mu treba zanašati na monopol državnega nasilja; Janša pa, kot smo razločno videli, se boji jeznih odzivov lastne baze, ki jo je sam radikalizi­ral. A kot neprestano ponavljam: redkokaj je tako nevarno kot zmes šibkosti in agresivnos­ti ...

Najbolj zaskrbljuj­oči vidik pa je mlahavi odziv opozicije. Jih peče vest? Politizaci­ja policije namreč ni nekaj, kar bi se začelo pod Janšo. Pomislimo na ministrova­nje Kresalove: izmed vseh primerov je dovolj, da spomnimo na preiskavo proti poslancu Magajni, kjer se je »dokazno gradivo« čudežno izgubilo ... A to je optimistič­na domneva: predpostav­lja, da imajo vest. V resnici se bojim, da gre za nekaj drugega. Po eni strani jim ustreza, da se proti Janši borijo v imenu demokracij­e (kdo je tako malenkoste­n, da bi sredi tako usodepolne­ga boja spraševal po banalnosti, kot je program za naslednji mandat?), po drugi pa pazijo, da se v tem boju pričakovan­ja glede demokratič­nih standardov ne bi preveč dvignila. Če bi se, denimo, uveljavilo načelo, da mora biti policija neodvisna od posegov politike, kaj bi še preostalo bodočemu ministru Damiru Črnčecu?

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia