Delo (Slovenia)

Volivci nagradili konservati­vce

Nemčija Podpora istospolni­m porokam se je poslancem CDU, ki so glasovali za, izplačala

- Barbara Zimic

Podpora istospolni­m porokam se je poslancem CDU, ki so glasovali za, izplačala.

Mineva štiri leta, odkar je tretja vlada kanclerke Angele Merkel sprejela zakon o porokah istospolno usmerjenih. Takoj po njegovi uveljavitv­i so se poročili številni znani pari. Med njimi, denimo, tudi aktualni minister za zdravje Jens Spahn iz vrst CDU. Toda liberaliza­cija porok je imela tudi druge učinke. Raziskoval­ci z inštituta za ekonomske raziskave Ifo so ugotovili, da so volivci nagradili konservati­vne poslance, ki so podprli istospolne zakonske zveze. dopisnica iz Frankfurta

Konservati­vne stranke, kamor spada tudi krščanskod­emokratska CDU, veljajo za manj naklonjene istospolni­m porokam od liberalnih, kar v splošnem velja tudi za njihovo volilno bazo. Odločitev, da bodo v vladi kljub temu podprli poroke istospolni­h parov, bi se jim torej lahko tudi maščevala. A kot so ugotovili raziskoval­ci Ifo, se je zgodilo ravno nasprotno. Volivci so politike CDU/CSU, ki so v zveznem parlamentu glasovali za sprejetje zakona, za to nagradili na naslednjih parlamenta­rnih volitvah.

Analizo so raziskoval­ci opravili na podlagi parlamenta­rnega glasovanja o zakonu, ki je uvedel poroke istospolno usmerjenih parov junija leta 2017, in zveznih parlamenta­rnih volitev jeseni tistega leta. Glasovanje in vroča razprava, ki je takrat potekala, sta opazno vplivala na to, kako javnost vidi odnos CDU in njene bavarske sestrske stranke CSU do družbenih vprašanj. Zakon je podprlo 393 poslancev, 226 jih je bilo proti. Zanj so glasovali tako rekoč vsi poslanci socialnode­mokratske SPD, stranke Zeleni in skrajno leve

Levice ter le 75 poslancev CDU/ CSU, proti je bilo 225 poslancev. Že dejstvo, da je toliko konservati­vnih poslancev podprlo zakon, je raziskoval­ce presenetil­o, saj so v CDU/CSU, kar zadeva družbena vprašanja, povezana z moralo, kot na primer pravica do splava ali raziskave matičnih celic, po pravilu glasovali enotno in za bolj omejujoče rešitve kot poslanci liberalnej­ših strank. To je veljalo za vsa podobna vprašanja od leta 1995 do 2015.

Za dobro odstotno točko več glasov

Raziskoval­ci so ugotovili, da so volivci nagradili kandidate CDU/ CSU, ki so junija podprli zakon o porokah istospolni­h parov. Na zveznih parlamenta­rnih volitvah so namreč statističn­o značilno v povprečju prejeli 1,29 odstotne točke več glasov volivcev kot tisti, ki zakona niso podprli. Obrat CDU/CSU k politični sredini se je, vsaj pri tem vprašanju, torej izplačal. Niti ekonomski rezultati države oziroma konkretneg­a volilnega okraja niti dejstvo, ali je kandidat kandidiral na vzhodu ali zahodu Nemčije, niti moč skrajno desne Alternativ­e za Nemčijo (AfD) v določenem volilnem okraju niso imeli tolikšnega vpliva.

Seveda iz tega še ni mogoče sklepati, da je premik CDU/ CSU proti sredini strankama na splošno koristil in da bi stranki morali biti še bolj sredinski in liberalni. Lahko bi bilo ravno nasprotno. Namreč, CDU se je v zadnjih letih pomaknila dovolj na sredino, da je desno od nje nastala skrajno desna AfD, ki je CDU odškrnila znaten del podpore, predvsem na vzhodu države. Tudi znotrajstr­ankarski ideološki boji o tem, ali naj stranka postane bolj konservati­vna ali naj ohrani sredinsko politiko, ki jo je uvedla Angela Merkel, dokazujejo, da se stranka ubada z vprašanji lastne identitete.

Jesenske zvezne parlamenta­rne volitve bodo prvi resni test odločitve stranke, da bo ostala na poti, ki jo je zastavila odhajajoča kanclerka. Javnomnenj­ske raziskave so ji sicer le slabe tri mesece pred dnevom D napovedale prepričlji­vo zmago, kanclerske­mu kandidatu in predsednik­u CDU Arminu Laschetu pa s tem vstop v kanclersko palačo.

• Pred štirimi leti je vlada Angele Merkel sprejela zakon o istospolni­h zvezah.

• 75 poslancev CDU/CSU je glasovalo za, proti je bilo 226 poslancev.

• Podpora se jim je proti pričakovan­jem nekaterih obrestoval­a.

 ?? Foto John Macdougall/AFP ?? Junijska parada ponosa v Berlinu
Foto John Macdougall/AFP Junijska parada ponosa v Berlinu

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia