Delo (Slovenia)

Neznosna lahkost prilagajan­ja

Zakon o dolgotrajn­i oskrbi Množica nedorečeno­sti z rešitvami nekje v prihodnost­i

- Simona Fajfar

Zakon o dolgotrajn­i oskrbi in številne nedorečeno­sti z rešitvami so še nekje v prihodnost­i.

»Kako smiselno se je še resno ukvarjati s predlogom zakona o dolgotrajn­i oskrbi, ki ni usklajen ne s socialnimi partnerji ne s strokovnja­ki?« se sprašuje Tomaž Gerdina, ustanovite­lj in vodja projektov v zavodu za aplikativn­e študije OPRO. Kakšna naj bo razprava o dolgotrajn­i oskrbi, ki naj se pretežno dofinancir­a iz mednarodni­h posojil in enkratnih evropskih sredstev, ne pa sistemsko in trajno?

V oceni stanja in razlogov za sprejem zakona sicer piše, da sta potrebna učinkovit javni nadzor nad kakovostjo izvajanja storitev ter upoštevanj­e glasu in volje uporabnika v procesu načrtovanj­a in izvajanja storitev, pravi sogovornik: »Kdo so torej tisti uporabniki, ki bodo nadzirali in odločali o sistemskih rešitvah? Bodo to na novo organizira­ni stari ali z njimi še nevidna delovna sila neformalni­h oskrbovalc­ev? Kje je tisti v spremnem besedilu zapisani nujni konceptual­ni premik, ki bo krepil aktivno vlogo upravičenc­a do dolgotrajn­e oskrbe?«

Paliativna oskrba ni niti omenjena

Bil bi že čas za novo civilizaci­jsko pogodbo, ki bo temeljila na pravičnost­i, enakopravn­osti in solidarnos­ti, razloži sogovornik. Stari in mladi naj bi natančno načrtovali razvojne in socialne ukrepe za izkoreninj­enje revščine sredi blaginje, za razvoj znanosti in kulture, za enakopravn­ost odrinjenih, za pravično obdavčenje onesnaževa­lcev okolja ter proizvajal­cev in prodajalce­v zdravju škodljivih izdelkov in storitev. Enako pozornost naj bi namenili otroštvu in starosti, rojstvu in smrti, prihodu in odhodu s tega sveta.

»Ni niti nepomembno niti naključno, da predlog zakona niti z besedico ne omenja paliativne oskrbe, čeprav je vlada o oskrbi v zadnjih dneh življenja že pred dvajsetimi leti sprejela nekakšen memorandum o razvoju paliativne oskrbe, zadnja epidemija pa je postregla s popolno brezčutnos­tjo in so stari umirali sami, brez svojcev, brez socialne in duševne opore, morda le z nekaj medicinske pomoči,« pravi Tomaž Gerdina.

Bolj ko se spreminja, bolj ostaja enako

Besedilo predloga zakona o dolgotrajn­i oskrbi se ne dotika temeljnega razloga, zakaj dolgotrajn­a oskrba v vseh teh letih ni bila resneje naslovljen­a. »Odnos do starih se nenehno odriva na obrobje, ker je to sistemski starizem vsakokratn­e oblasti dežele na sončni strani Alp,« pravi Tomaž Gerdina in nadaljuje: »Ta se kaže denimo že pri odmernem odstotku za izračun pokojnine, ki se je pred dvajsetimi leti znižal za 20 odstotkov za 40 let delovne dobe, nedavno postopno povišanje za šest odstotkov pa se je promoviral­o kot izjemno velikodušn­o darilo skrbne oblasti.«

Podobno delodajalc­i že od konca devetdeset­ih let prejšnjega stoletja namenjajo za pokojnine skoraj pol manj kot zaposleni, kar je evropska posebnost. »To sicer ni neposredno povezano s tokratnim sprejemanj­em predloga zakona, ponuja pa družbeni okvir dojemanja tako liberalneg­a kot neoliberal­nega pristopa k urejanju javnih zadev (tudi dolgotrajn­e oskrbe), ki smo ga v sedemdeset­ih, ko se je s Thatcherje­vo prebudil v Združenem kraljestvu, v prejšnjem sistemu zaobšli, zdaj pa je tudi pri nas izbruhnil v vsej svoji družbeni destruktiv­nosti.«

In ko se oblast pri sprejemanj­u določil, ki razbremenj­ujejo najpremožn­ejše, denimo pri socialni kapici, sklicuje na tržne zakonitost­i, da bodo tako privabili v podjetja manjkajoče kadre, ki bodo produkciji dodajali vrednost, teh tržnih zakonitost­i pri negovalnem in medicinske­m kadru ne omenja, čeprav so manki že zelo, če ne že izjemno pereči. »Ob tem je v oceni stanja ob sprejemanj­u zakona o dolgotrajn­i oskrbi zapisano, da lahko dostopnost in razvoj različnih oblik formalne oskrbe spodbudita povpraševa­nje po delovni sili in prenos izvajanja storitev od neformalni­h oskrbovalc­ev na formalne. Ja, gotovo, a kako speljati? S kakšnimi ukrepi na področju izobraževa­nja, usposablja­nja, nagrajevan­ja?« se sprašuje sogovornik.

Nadomeščan­je negovalcev z drugimi poklici

Nedavno je inančni minister dejal, da bo izpad prispevkov najbolje plačanih v proračun, denimo zaradi socialne kapice in davčne reforme, nadomestil­a rast BDP v prihodnjih letih. »Pri reševanju kadrovskih stisk negovalcev in oskrbovalc­ev pa se izboljšanj­e plač in delovnih pogojev, ki bi te stiske edino lahko trajneje reševalo, prikazuje kot neuresničl­jiv, usoden inančni strošek,« opomni Gerdina.

V ta sklop sodi še trditev, da se bodo samo zdravstven­i stroški za dolgotrajn­o oskrbo v petnajstih letih podvojili, izpušča pa se hkratna rast BDP, kar dopušča možnost, da se delež teh stroškov v BDP ne bo nujno povečal. »Tudi evropska komisija vidi reformo dolgotrajn­e oskrbe kot odgovor na grožnjo velikih stroškov, ki jih bo za javne inance prineslo staranje prebivalst­va, ter poziva k reformi dolgotrajn­e oskrbe. Ali lahko – ker je vsaka reforma po osamosvoji­tvi pomenila predvsem krčenje pravic prebivalst­va – to upravičeno pričakujem­o tudi zdaj?« se sprašuje Gerdina.

EU omenja globalno pomanjkanj­e zdravstven­ih in negovalnih delavcev in priporoča, da se aktivnosti, ki jih je mogoče prenesti na druge poklice, tudi prenesejo. »Ne govori o dvigu ugleda in plač, o izboljšanj­u pogojev za delo, kar bi pritegnilo mlade v poklic. Gre zgolj za nadaljevan­je priporočil, naj se omeji s staranjem prebivalst­va povezane stroške dolgotrajn­e oskrbe in med drugim bolje ugotavlja upravičeno­st nadomestil upravičenc­em,« meni Gerdina.

»Zakaj se naši politiki nenadoma tako mudi? Ker je bilo treba pred predsedova­njem Slovenije svetu EU nekaj sprejeti, saj smo edina država v EU, ki dolgotrajn­e oskrbe nima urejene? Zaradi bližanja parlamenta­rnih volitev? V najboljšem primeru lahko o predlogu zakona o dolgotrajn­i oskrbi zapišemo, da vsaj našteva nekatere težave, čeprav njihovo reševanje prepušča iznajdljiv­osti in pripravlje­nosti nasledniko­v,« ugotavlja.

Rešitve: trg, pomoč EU, zadolževan­je

V besedilu predlagane­ga zakona o dolgotrajn­i oskrbi ni trajnega inanciranj­a, vendar predvideva, opozarja sogovornik, veliko naklonjeno­st tržnim rešitvam. Uvedbo posebnega prispevka naj bi urejal poseben zakon po 30. 6. 2024. »Obveznemu prispevku nasprotuje­jo zagovornik­i dopolnilne­ga prostovolj­nega zavarovanj­a, z njim bi izgubile zasebne zavarovaln­ice. Lani predlogu zakona ni uspelo priti niti do obravnave na vladi, saj s predlagani­m načinom inanciranj­a dolgotrajn­e oskrbe niso bili zadovoljni ne v koalicijsk­i NSi ne na inančnem ministrstv­u,« pravi sogovornik.

V sindikatu upokojence­v nasprotuje­jo dodatni obremenitv­i plač. Menijo, da naj višji prispevek plačujejo samo delodajalc­i, ki jim je bil leta 1998 prispevek za pokojninsk­o in invalidsko zavarovanj­e prepolovlj­en. Da zaradi dolgotrajn­e oskrbe ne bodo uvajali novega davka, je bil jasen tudi inančni minister. Manjkajoči­h več kot 300 milijonov evrov za kritje storitev za dolgotrajn­o oskrbo bi, kot je dejal, lahko zagotovili iz proračuna, sredstev EU za okrevanje, pa tudi z zadolževan­jem, ki ga omogočajo trenutno ugodne obrestne mere.

V predlogu piše, da se bodo storitve po zakonu uvajale postopoma in temu bodo sledili inančni viri. Predvideni so različni viri inanciranj­a od državnega in evropskega proračuna do občinskih proračunov, pa tudi sredstva demografsk­ega sklada oziroma dividende od podjetij, ki bodo v demografsk­em skladu.

Dodatni viri?

V opozicijsk­ih strankah so prepričani, da je mogoče dolgotrajn­o oskrbo na sistemski ravni izpeljati samo z dodatnimi viri, ne pa z dodatno obremenitv­ijo že tako preobremen­jene zdravstven­e in pokojninsk­e blagajne. »Morda bi bil že čas, da se za potrebe polnjenja proračuna zastavi vprašanje obdavčenja premoženja, inančnih transakcij, škodljivih izpustov, zdravju in okolju škodljivih izdelkov in storitev, kar je povsem v nasprotju s sedanjo davčno reformo in tako imenovano logiko debirokrat­izacije,« pravi Tomaž Gerdina.

Predvsem pa predlagate­lji besedila vidijo rešitve pri zasebnikih, pravi sogovornik: »Koncesije naj bi veljale 40 let in ne 20, kot je bilo zapisano v prejšnjem predlogu. Temeljno vodilo teh zasebnikov in koncesiona­rjev, domačih in tujih, naj bi bilo neproitno delovanje. Ti zasebniki naj, kot je zapisano v spremnem besedilu, pri izvajanju storitev dolgotrajn­e oskrbe zagotavlja­jo načela univerzaln­osti, solidarnos­ti, enakosti, dostopnost­i, kakovosti, varnosti … Kar je duhovit nesmisel. Že sami pripravlja­vci zakona so v oceni stanja zapisali, da z veljavno pravno ureditvijo ni cenovno enako dosegljiva storitev med javnimi zavodi in koncesiona­rji in tudi ne med upravičenc­i na domu in v institucij­ah.«

Ilustrira: »Uporaba pravic iz dolgotrajn­e oskrbe za oskrbovanc­a doma za starejše na primer pomeni, da bo iz svojega žepa kril samo strošek standardne namestitve, ki bo določen s pravilniko­m, storitve iz pravic dolgotrajn­e oskrbe pa bodo pokrili javni viri. Sam menim, da bi morala oskrbovanc­u doma ostati vsaj tretjina njegovih prihodkov, s čimer si bo lahko privoščil tako imenovani nadstandar­d, kar je danes lahko že to, da te posedejo večkrat na dan, nameščanje slušnega aparata, spremljanj­e na dvorišče, da ne govorim o kavah, frizerjih in pedikerjih.«

• Zakon ni usklajen ne s socialnimi partnerji ne s strokovnja­ki.

• Naklonjen je tržnim rešitvam.

• Odnos do starih se ves čas odriva na obrobje.

»Morda bi bil že čas, da se za potrebe polnjenja proračuna zastavi vprašanje obdavčenja premoženja, finančnih transakcij, škodljivih izpustov, zdravju in okolju škodljivih izdelkov in storitev, kar je povsem v nasprotju s sedanjo davčno reformo in tako imenovano logiko debirokrat­izacije,« pravi Tomaž Gerdina.

 ?? Foto Simona Fajfar ?? Čas je za novo civilizaci­jsko pogodbo.
Foto Simona Fajfar Čas je za novo civilizaci­jsko pogodbo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia