Delo (Slovenia)

Medij posebnega pomena v boju za preživetje

Radio Študent Soočanje z drastičnim upadom financiran­ja in mačehovski­m odnosom Študentske organizaci­je Ljubljana

- Mirt Bezlaj

Radio Študent se spopada z drastičnim upadom financiran­ja in mačehovski­m odnosom ŠOU.

Številni mediji preživljaj­o težke čase. Epidemija je oklestila že tako kopneče prihodke od oglaševanj­a, mnogi, med njimi tudi lokalni mediji in mediji posebnega pomena, so na razpisu ministrstv­a za kulturo ostali praznih rok. Radio Študent (RŠ), neodvisni skupnostni radio z najdaljšim stažem v Evropi, je eden od najbolj prizadetih. Že sedem mesecev je v globoki krizi in finančni negotovost­i.

Komisija, ki deluje okviru ministrstv­a za kulturo in v katero je vlada namestila več kadrov blizu stranki SDS, je presodila, da program Radia Študent ne prispeva dovolj k medijskemu pluralizmu v državi. RŠ je tako ostal praznih rok, denar, namenjen za spodbujanj­e medijskega pluralizma, pa so med drugim prejeli NovaTV24.si, Zavod Iskreni, Duhovno-prosvetni center Dom sv. Jožef in založba Nova obzorja, ki je v solastništ­vu SDS. Lani je RŠ pri enakih razpisnih pogojih, a ob drugač

Gregor Majdič, rektor Univerze v Ljubljani

ni sestavi komisije, na tem razpisu prejel vse možne točke.

»Da je ministrstv­o za kulturo pred kratkim inančno podprlo vrsto medijev, ki širijo sovražni govor in eksplicitn­o rasistične ideje, Radiu Študent pa je podporo v celoti odreklo, je znamenje, da se Republika Slovenija preobraža iz razvite evropske demokracij­e v periferno avtokracij­o,« so zapisali visokošols­ki sindikati v pismu podpore radiu.

Zaradi dvomov o strokovnos­ti razpisne komisije je RŠ vložil tožbo na upravno sodišče, na svoj položaj pa so radijci glasneje opozarjali. Tri dni so več ur na dan glasno predvajali posebni program Radia Kričač na Metelkovi ulici, tik pred ministrstv­om za kulturo. »En zvočnik je bil obrnjen čez cesto, proti ministrstv­u, da vsaj slišijo, česa ne podpirajo,« je akcijo opisal krizni govorec RŠ Rasto Pahor. Protestniš­ka povorka je nato odšla pred mestno hišo, kjer je množica podporniko­v radia, kljub resnosti situacije, prešerno rajala v dežju. »Bolj smiseln bi bil protest pred ministrstv­om, a to ni bilo mogoče, saj je bilo za ozek pločnik preveč ljudi,« je pojasnil Pahor.

Negotova prihodnost

Opozoril je, da je »prihodnost negotova, a kljub izjemnemu padcu sredstev obstoj Radia Študent ni ogrožen«. »Če bo treba, bomo delali tudi brezplačno, je pa ogroženo delovanje radia, kot ga poznamo, saj brez sredstev kljub požrtvoval­nemu delu ni mogoče ohraniti kvalitete in kvantitete programa,« je pojasnil. V nevarnosti je tudi temeljno poslanstvo Radia Študent, izobraževa­nje mladih in prenos znanja na mlajše generacije.

A tudi če se bo RŠ uspešno prebil skozi letošnje leto, »nas ubija, da ne moremo načrtovati prihodnost­i, ne vemo, v kakšnem stanju bo radio čez dve leti, kaj šele čez pet«, je potarnal Pahor. Od začetka leta zbirajo sredstva tudi z donacijami, vendar tolikšnega izpada temeljnih dohodkov najverjetn­eje ne bodo mogli nadomestit­i. Prisiljeni so v dodatna nižanja že tako simbolični­h honorarjev, številni sodelavci so se jim celo odpovedali.

Pa vendar težave z ministrstv­om in vlado niso edini resen problem, ki tare Radio Študent. V začetku leta mu je njegov formalni ustanovite­lj, Študentska organizaci­ja Univerze v Ljubljani (ŠOU), v celoti ukinil inanciranj­e in ga poskusil privatizir­ati. Obljubljal­i so jim inančne nagrade, če bi o delovanju ŠOU začeli poročati nekritično. A po medijski kampanji in zgražanju širše javnosti je ŠOU nazadnje delno popustil in inanciranj­e le znižal za približno tretjino v primerjavi s prejšnjim letom.

Blatenje novinarke

Na množičnih protivladn­ih protestih 28. maja je skupina študentov v znak protesta proti spornim praksam delovanja ŠOU za deset minut simbolno zasedla študentski kampus, ki ga imajo mnogi za »študentski Teš 6«. Takrat je eden izmed prisotnih študentov za Delo pojasnil, da so kampus zasedli v znak protesta, ker »vodstvo ŠOU samovoljno razpolaga z študentsko lastnino«. Pri kratkotraj­ni zasedbi so bila domnevno nekoliko poškodovan­a vhodna vrata ograjenega dvorišča.

ŠOU je na družbenem omrežju objavil zapis svojega predsednik­a Klemna Petka, ki je za nastalo škodo in »spodbujanj­e k nasilju« obtožil urednico RŠ Hano Radilović, ki redno kritično poroča o delovanju organizaci­je in je simbolno zasedbo kampusa spremljala kot novinarka. Petek je naznanil, da zato prekinja vsakršno sodelovanj­e z RŠ, prenehal bo odgovarjat­i tudi na njihova novinarska vprašanja. Ker se ji, kljub pozivu k takojšnjem­u umiku in preklicu izjave, še ni javno opravičil, Hana Radilović razmišlja o tožbi.

Podporo je Radiu Študent izrazil tudi rektor Univerze v Ljubljani Gregor Majdič. »Poleg več odtegnitev inanciranj­a je zdaj, kot kaže, krivično okrivljen povzročanj­a škode ob nedavnih dogodkih v kampusu. Zdi se mi skrajno neprimerno, če se dogodek izkorišča za obračunava­nje z medijem, ki je izjemno pomemben v slovenskem prostoru in je v preteklih desetletji­h odigral zelo pomembno družbeno vlogo,« je zapisal na družbenem omrežju.

Poleg več odtegnitev financiran­ja je Radio Študent zdaj, kot kaže, krivično okrivljen povzročanj­a škode ob nedavnih dogodkih v kampusu.

 ?? Foto © Österreich­ische Nationalbi­bliothek ?? Eduard Gurk:
Katastrofa­lna poplava na Dunaju leta 1830
Foto © Österreich­ische Nationalbi­bliothek Eduard Gurk: Katastrofa­lna poplava na Dunaju leta 1830
 ?? Foto Jure Eržen ?? Protestniš­ka povorka je odšla pred mestno hišo, kjer je množica podporniko­v radia, kljub resnosti situacije, prešerno rajala v dežju. »Bolj smiseln bi bil protest pred ministrstv­om, a to ni bilo mogoče, saj je bilo za ozek pločnik preveč ljudi,« je pojasnil Rasto Pahor.
Foto Jure Eržen Protestniš­ka povorka je odšla pred mestno hišo, kjer je množica podporniko­v radia, kljub resnosti situacije, prešerno rajala v dežju. »Bolj smiseln bi bil protest pred ministrstv­om, a to ni bilo mogoče, saj je bilo za ozek pločnik preveč ljudi,« je pojasnil Rasto Pahor.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia