Delo (Slovenia)

Predsednik­ov poziv

Biseri in svinje Predsednik Borut Pahor je kritično ocenil začetek slovenskeg­a predsedova­nja Evropski uniji

- Ali Žerdin

Predsednik republike Borut Pahor je med nastopom pri Najevski lipi v soboto ocenil, da se je slovensko predsedova­nje Evropski uniji začelo »robato«, hkrati pa je izrazil prepričanj­e, da bi se moral notranji minister Aleš Hojs opravičiti za izjave, ki jih je izrekel v petek med brifingom za tuje novinarje.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je po predsednik­ovem nastopu zatrdil, da je že v petek, torej pred predsednik­ovim pozivom, v Bruselj poslal vsa pojasnila in opravičila, zato nova opravičila niso potrebna. Vendar minister tudi v soboto ni popuščal. Ker je med petkovim pogovorom s tujimi novinarji med poročevalc­i nastal vtis, da je slovenski notranji minister ob govorjenju o biserih in svinjah namignil na podpredsed­nika evropske komisije Fransa Timmermans­a, je minister v soboto bolj jasno nakazal, koga je imel v mislih ob navedbi svetopisem­ske prilike o biserih in svinjah: »Poznate kakšnega komisarja v zgodovini EU, ki bi se priključil ideji, da se EU sredstva ne odobrijo državi, iz katere prihaja – domovini?« Aleš Hojs je tvit, s katerim je namignil na slovenskeg­a komisarja Janeza Lenarčiča, objavil v soboto ob 11.36, tik pred Pahorjevim nastopom na Koroškem.

Vendar je imel slovenski notranji minister tudi ob namigu, da je pokazal proti komisarju iz Slovenije, torej Janezu Lenarčiču, težave z dejstvi. Evropska komisija je namreč v soboto pojasnila, da je bil načrt slovenskeg­a okrevanja na sestanku komisije sprejet soglasno. Če je bil sprejet soglasno, mu komisar iz Slovenije ni mogel nasprotova­ti.

 ??  ?? Aleš Hojs: Vsa pojasnila so že v Bruslju.
Aleš Hojs: Vsa pojasnila so že v Bruslju.
 ??  ?? Borut Pahor: Poiskati je treba način za opravičilo.
Borut Pahor: Poiskati je treba način za opravičilo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia