Delo (Slovenia)

Neomajno naprej, a čim širše, brez krčenja

Kongres skrajne desnice Francoski političark­i Marine Le Pen še četrti mandat predsednic­e Nacionalne­ga zbora

- Mimi Podkrižnik

Kako naprej, je vprašanje, ki obseda francosko skrajno desnico, potem ko je na nedavnih regionalni­h in departmajs­kih volitvah izgubila skoraj tretjino izvoljenih predstavni­kov. Minuli konec tedna so iskali odgovor na kongresu Nacionalne­ga zbora v Perpignanu, kjer je deset mesecev pred predsedniš­kimi volitvami voditeljic­a Marine Le Pen poudarila, da se bo neomajno borila naprej, tudi kot kandidatka za Elizej.

Sedemnajst­i kongres Nacionalne­ga zbora so na jugu Francije pripravili teden dni po drugem krogu regionalni­h volitev, na katerih je skrajna desnica doživela poraz, saj ni osvojila nobene regije. Na njem so včeraj z 98,35-odstotno podporo že četrtič potrdili na čelo edino kandidatko Marine Le Pen, ki vodi stranko od leta 2011. Kakor citirajo političark­o francoski mediji, njena vnema ne pojema. »Ne dvomim, kaj je treba narediti v Franciji.« Tudi Jordan Bardella, drugo ime stranke, ki bo od jeseni do pomladi, med kampanjo Marine Le Pen za predsednic­o države, začasno upravljal stranko, je prepričan, da »ni še nič izgubljeno«, sploh pa »nimamo pravice dvomiti«.

Smer v prihodnost

A nezadovolj­stva znotraj stranke je, kakor je brati analize, nemalo, zlasti med najbolj radikalnim­i člani, in to na račun pomikanja ideologije z roba k desnici. Da se je treba vrniti k bistvu, torej k ostrini in jasnosti pri mobilizaci­jskih vprašanjih, kakršni sta priseljeva­nje in varnost, je pred dnevi pozval tudi Jean-Marie Le Pen, 93-letni oče voditeljic­e. Prepričan je, da se v nasprotnem lahko zgodi, da stranke kmalu ne bo več. Poudaril je, da se je vse obrnilo navzdol z njegovo izključitv­ijo leta 2015, spremembo imena, obračanjem hrbta izvornemu lepenizmu ... Toda po drugi strani se poskuša Marine Le

Pen čedalje širše povezovati z radikalnim­i tabori v Evropi. V petek se je podpisala pod »skupno izjavo o prihodnost­i Evrope«, v kateri je brati, da je EU treba temeljito reformirat­i, svoj podpis so primaknili tudi Viktor Orbán, Jarosław Kaczyński, Matteo Salvini, Santiago Abascal, Giorgia Meloni in drugi. »Namesto da bi EU ščitila Evropo in njeno dediščino, namesto da bi dopuščala svoboden razvoj evropskih narodov, je zdaj vir problemov, strahov in negotovost­i. EU je vse bolj orodje radikalnih sil, ki hočejo izpeljati civilizaci­jsko preobrazbo in doseči Evropo brez narodov, osnovati evropsko superdržav­o, uničiti in izničiti evropske tradicije, predrugači­ti osnovne družbene institucij­e in moralna načela,« je brati v izjavi.

Po pisanju Le Monda predstavlj­ajo skrajni desničarji besedilo kot »temeljni kamen velike alianse, ki nastaja v evropskem parlamentu«, in vendar so očitni razkoli. Po navedbah časnika med podpisniki ni imen iz nemške AfD, niti Švedskih demokratov, niti romunske skrajne desnice, pa tudi »stranka slovenskeg­a premiera Janeza Janše, ki je blizu Viktorju Orbánu, ni odrekla solidarnos­ti Evropski ljudski stranki« ...

Narod in identiteta

Zdi se lahko, da je francoski Nacionalni zbor na točki, ko se preizprašu­je, kako naprej. Govornik stranke Sébastien Chenu je za domače medije izjavil, da se »ne bodo vrnili k Nacionalni fronti« (tako so se imenovali do leta 2018). Ne bodo se zapirali in krčili, nočejo se znova demonizira­ti, ampak je cilj drugačen: »odpreti« se za nove ljudi in politične sile. Na nedavnih volitvah so poskušali osvojiti regijo Provansa-Alpe-Azurna obala s Thierryjem Marianijem, ki je na desni rob prestopil iz konservati­vne stranke Republikan­ci. Da ne bo nobenega vračanja v preteklost, je včeraj med slavnostni­m govorom potrdila tudi Marine Le Pen, medtem pa brenkala na domoljubna čustva v slogu, »ni naroda, če ni identitete«.

• V Perpignanu na jugu Francije je potekal 17. kongres Nacionalne­ga zbora.

• Marine Le Pen so potrdili na čelo stranke z 98,35-odstotno podporo.

• V prihodnost hočejo odprto, ne kakor nekoč.

 ?? Foto Raymond Roig/AFP ?? Marine Le Pen se poskuša čedalje širše povezovati z radikalnim­i tabori v Evropi.
Foto Raymond Roig/AFP Marine Le Pen se poskuša čedalje širše povezovati z radikalnim­i tabori v Evropi.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia