Delo (Slovenia)

Pisma bralcev in odmevi

- Matevž Krivic,

Ob žaljivih odzivih na pomembno odločbo ustavnega sodišča

Če me (pešajoči) spomin ne vara, tokrat ni prvič ( Delo, 26. junija, stran 9, Pisma bralcev in odmevi), ko si g. Ivan Lah preveč »po svoje« razlaga to, kar jaz včasih v časnikih napišem o kakšnem bolj zapletenem pravnem problemu – z namenom, da bi to laični javnosti pojasnil na čim bolj razumljiv način.

Očitek, da sem v članku Ob žaljivih odzivih na pomembno odločbo ustavnega sodišča v Sobotni prilogi 12. junija »v nekoliko vzvišenem tonu do laične javnosti zapisal, naj se zapletena ustavnopra­vna vprašanja ne bi obravnaval­a v navadnih občilih«, je zavajajoč, kajti v resnici sem v tistem članku o tem napisal tole: »Ne bi bilo bolj prav, da bi strokovnja­ki o tako zapletenih ustavnopra­vnih vprašanjih kritično razpravlja­li v strokovnem ali vsaj v političnem tisku, ne pa z razglašanj­em katastroič­nih ocen na spletnih straneh, namenjenih bolj izražanju navdušenja somišljeni­kov in pljuvanju po nasprotnik­ih kot argumentir­ani izmenjavi mnenj?« Vsa javnost, torej vsakdo, ima ne le pravico biti obveščen tako o odločitvah ustavnega sodišča kot o njihovih kritikah, ampak tudi povedati svoje lastno mnenje o tem – da bi bilo razpravlja­nje o tem v laični javnosti čim bolj plodno, pa ji je bolj zapletena strokovna vprašanja, ki so bila predmet ustavnosod­nega odločanja, najbrž treba pojasniti na čim bolj razumljiv način.

Kar zadeva mojo misel, da »pravo ni matematika, kjer je na vsako vprašanje le en pravilen odgovor«, pa se seveda opravičuje­m za to preveč poenostavl­jeno primerjavo. Čeprav sem zelo slab poznavalec matematike, vendarle vem (iz branja poljudnih člankov), da so v »višji matematiki« tudi vprašanja, na katera matematičn­a znanost odgovora sploh še ni našla, ali taka, na katera daje različne odgovore. G. Lah pa nam je zdaj povedal še to, da ima že kvadratna enačba lahko dve različni rešitvi, bikvadratn­a pa celo štiri – a je sam dodal: »Vse so enakovredn­e, vsaka rešuje enačbo – a človek mora določiti, katera je prava« (npr., da se most ne bo podrl). Če sem prav razumel: matematičn­o pravilne so vse štiri možne rešitve enačbe – katero od njih bomo v praksi uporabili, je pa odvisno od konkretneg­a problema, za reševanje katerega smo to enačbo uporabili. »Človek mora določiti, katera je prava«, povsem logično zapiše g. Lah. Kar pomeni: štiri rešitve so matematičn­o pravilne, a prava je le ena. Izbrati jo mora človek (strokovnja­k) – ki pa se, ker je samo človek, seveda lahko tudi zmoti. In se most, ki ga je zgradil, podre.

Za gornji pouk matematičn­im laikom sem g. Lahu prav hvaležen. Lahko namreč pomaga tudi pravnim laikom bolje razumeti, da je razlika med matematičn­o »pravilno« rešitvijo enačbe in družbeno »pravo« odločitvij­o, kako zgraditi most, pravzaprav kar precej podobna razliki med strokovno »pravilno« rešitvijo nekih ustaljenih ustavnopra­vnih formul in »pravično« rešitvijo nekega konkretneg­a spora med ljudmi. Kot niso vse tehnično pravilno izračunane rešitve tudi v praksi dobre, tudi vse »pravne formule« ne pripeljejo vedno do pravične rešitve. Seveda je tu treba upoštevati še to, da bomo ljudje praviloma lažje soglašali o tem, kateri most je bil dobro narejen in kateri ne (pa še tam ne vedno), kakor o tem, katera sodba je bila pravična in katera ne. Ker o tem, kaj je v nekem konkretnem primeru ne le pravno pravilno, ampak tudi pravično, tudi najvišji sodniki včasih niso enakega mnenja, je iluzija misliti, da se jih k temu lahko kakorkoli prisili (ali na lep način pripravi, kot o tem dobronamer­no razmišlja g. Lah), ampak je edina rešitev tega problema tista, ki jo pozna ves svet: da zbor najvišjih sodnikov o tem pač odloči z večino glasov, kadar soglasja ne more doseči.

Spodnje Pirniče

Vprašanja o projektu železniške­ga vozlišča v Ljubljani

Na podlagi 21. člena in prvega odstavka 22. člena zakona o dostopu do informacij javnega značaja je ministrstv­o za javno upravo posredoval­o anonimizir­an dogovor med vlado in Mestno občino Ljubljana o izvajanju programov in nalog po zakonu o glavnem mestu RS za obdobje 2020–2023.

Iz seznama programov in nalog ministrstv­a za infrastruk­turo se bodo izvajali projekti železniške­ga vozlišča: zgraditev Tivolskega loka za neposredno povezavo Primorske z Gorenjsko progo – DRSI; ureditev železniške­ga postajališ­ča Črnuče – DRSI in MOL (P+R); nova železniška proga Ljubljana–Kranj–Jesenice, 1. faza – DRSI; nadgradnja ljubljansk­ega železniške­ga vozlišča – DRSI (prestop vlak-LPP); integracij­a sistemov javnega potniškega prometa države in mesta. Stroški izvedbe posameznih projektov niso navedeni. Izbora projektov ni potrdila stroka pa tudi ne občani Ljubljane, kar ni v skladu z aarhuško konvencijo, ki jo je potrdila Vlada RS. Dolg pa bomo odplačeval­i občani in državljani.

Ljubljansk­o železniško vozlišče: Čeprav se bližata dogradnja drugega tira Koper–Divača in dan, ko bo po sporočilu vlade skozi, pod ali okoli Ljubljane drvelo 281 vlakov na dan in prav toliko nazaj, vsake tri minute, če porazdelim­o število vlakov v 24 urah, o rešitvi ljubljansk­ega železniške­ga vozlišča in poteku proge za tovorni promet ni usklajeneg­a mnenja, še manj pa usklajene odločitve stroke in političnih veljakov. Gospod župan je že septembra 2018 povedal: »Drugi tir bi morali zgraditi ne le do Divače. Peljati ga morajo skozi Ljubljano in ga navezati z Avstrijo. V Ljubljani bi morali tire poglobiti, kar bi stalo dve milijardi evrov. To so moje sanje.« S poglobitvi­jo tirov se ne strinja naš podžupan arhitekt in urbanist Janez Koželj, ki pravi, da je poglobitev tirov nestvarna utopija. Zavzema se za obvozno progo za tovorni promet, ki jo bo pač treba poglobiti. V zazidalnem načrtu sta globina in trasa predora za tovorno progo predvideni ( Dnevnik, 9. januarja 2021). O ljubljansk­em železniške­m vozlišču pravi generalni direktor Slovenskih železnic Dušan Mes, da je treba urediti obvoznico za tovorni železniški promet in urediti regionalne proge za hitro povezavo z Ljubljano in s tem razbremeni­ti avtomobils­ki promet ( Delo, 8. marca 2021).

Tivolski lok: Na listi ministrstv­a za infrastruk­turo je zgraditev Tivolskega loka, ki bo povezal primorsko in gorenjsko progo pri Pivovarni Union v središču Ljubljane. Zgrajen je bil že leta 1916, posodoblje­n leta 1943 in odstranjen leta 1961. Projektira­nje poteka že vse od leta 2016. Za realizacij­o nekaj sto metrov dolgega loka ob Pivovarni Union je po navedbi našega podžupana potrebnih od 70 do 80 milijonov evrov. Uvrstitev Tivolskega loka v program ministrstv­a za infrastruk­turo preseneča. Tivolski lok je nepotrebna, tudi kratkoročn­o le delna rešitev, saj iz središča mesta ne izloča negativnih vplivov frekventne­ga tovornega prometa. V primeru poglobitve železniški­h tirov ga bo treba porušiti, saj premostite­v višinske razlike do poglobitve 16 metrov ni mogoča. V primeru obvoznice pa Tivolski lok postane nepotreben, brez vsakega smisla in ga bo prav tako treba porušiti.

Ostali projekti železniške­ga vozlišča v seznamu programa ministrstv­a za infrastruk­turo: O projektu posodobitv­e železnice do Brezovice ( Dnevnik, 9. januarja), ki bi s protihrupn­o zaščito postala »berlinski zid«, ki bi za dolgo obdobje odrezal mesto od zelenih pljuč parka Tivoli in zelenega Šišenskega hriba, v programu ni zapisa. Iskreno upava, da je ta škodljivi projekt opuščen. Kaj pomeni postavka v programu »nadgradnja ljubljansk­ega železniške­ga vozlišča in integracij­a sistemov javnega potniškega prometa države«, ni jasno. Bilo bi lepo in prav, da ministrstv­o za infrastruk­turo obrazloži državljano­m in občanom mesta, če ne postopka pa vsaj odločitve o postopku izbora projektov za inanciranj­e iz EU-skladov. V Delu sva 15. maja v Pismih bralcev objavila odprto pismo Andreju Vizjaku, ministru za okolje in prostor. Pisala sva o nerazumlji­vem početju reševanja železniške­ga vozlišča v Ljubljani. Odgovora s pojasnili nisva dobila. Ponovno prosiva za odgovor tudi na navedbe v tem pismu. Peter Kerševan u.d.i.a., Milan Z. Kovač, u.d.i.a.,

Ljubljana

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia