Delo (Slovenia)

Najprej Mura, nato Maribor in Domžale

Uefa Slovenci v boj za tri klubska tekmovanja

- Jernej Suhadolnik

Ta teden prinaša prve evropske izzive najboljšim slovenskim nogometnim klubom. Soboška odprava bo drevi prenočila v Skopju, kjer jo jutri (20) čaka prva tekma 1. kola kvaliikaci­j za ligo prvakov s Škendijo.

Mura bi si v primeru napredovan­ja v 2. kolo že zagotovila nastop v zadnjem kolu kvaliikaci­j za novoustano­vljeno Ueino tekmovanje, konferenčn­o ligo. Zakaj? Če bi Prekmurci izgubili v 2. kolu boja za ligo prvakov, bi nato igrali v 3. kolu kvaliikaci­j za evropsko ligo; če bi bili neuspešni tudi tam, bi se preselili v 4., zadnje kolo kvaliikaci­j za konferenčn­o ligo.

V konferenčn­o ligo želijo trije. V četrtek bosta igrala prvi tekmi 1. kola kvaliikaci­j Maribor (tekmec armenski Urartu; 20.45, Ljudski vrt) in Domžale (Hesperange iz Luksemburg­a; 20.00 ob Kamniški Bistrici). Povratne tekme bodo teden pozneje. Pokalni prvak Olimpija čaka v 2. kolu na zmagovalca dvoboja Birkirkara (Mal) / Florita (San), tekmi bosta 22. in 29. julija.

Uefa je ohranila inančno raven tudi za svoje tretje klubsko tekmovanje: prvo kolo prinaša klubom po 150.000 evrov, vsako nadaljnje kolo kvaliikaci­j dodatnih 200.000 evrov. Morebiten preboj v konferenčn­o ligo – v njej so že Roma, Tottenham, Rennes in Union Berlin – pa najmanj 2,94 milijona evrov.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia