Delo (Slovenia)

V polfinalu ekipe, ki so lahko igrale doma

Četrtfinal­e ura 2020 Španija in Italija sta trpeli, Danska je upravičila visoka pričakovan­ja, Anglija je postala stroj

- Gorazd Nejedly

Kdo lahko ustavi Anglijo, bo nogomet naposled res prišel domov? Po lahkotni, taktično in tehnično dovršeni predstavi Angležev, ki so bili za Ukrajince tekmec z drugega planeta, je Anglijo zajela evforija. A nič drugače ni na Apeninih, Pirenejih ali v južni Skandinavi­ji. Italija je v čustvenem zanosu zaradi navdahnjen­e »squadre«, Španija je znova zložila mozaik nadarjenih kamenčkov, vikingi so po šoku in kalvariji osrednjega moža Christiana Eriksena na že videni misiji: šampionski iz leta 1992.

Toda zmagovalci ne vidijo, kar vidijo poraženci. In kar se je izkazalo kot odločilni dejavnik: vsi štirje polinalist­i so zaradi gostiteljs­kih vlog potovali manj, varčevali moči in se niso utrujali z logistični­mi podrobnost­mi pri selitvah z enega prizorišča na drugega.

Vsi polinalist­i so skupinski del tekmovanja igrali pred svojimi navijači, Angleži na Wembleyju tudi tekmo osmine inala, Italija je bila premočna na rimskem »Olmpicu«, Španci na olimpijske­m štadionu v Sevilli, Danci srečni na Parkenu. To so dejstva, ki jih strokovnja­ki v analizi evropskega prvenstva ne bodo mogli izpustiti. Zmagovalna formula se je že izoblikova­la: »Ljubo doma, kdor ga ima«.

Domačijski učinek Anglijo postavlja v veliko prednost pred drugimi. Le v soboto so odleteli z Otoka in v Rimu potolkli Ukrajince, ki so bili pred tem v Glasgowu, Bukarešti (2x) in Amsterdamu. Podobno velja za druge četrtinaln­e poražence.

Raheem Sterling je do izločilnih dvobojev vlekel Anglijo, zdaj je vajeti prevzel ključni mož: kapetan in najbrž najpopolne­jši napadalec na stari celini Harry Kane. Prvi strelec ruskega svetovnega prvenstva je znova »Hurricane«, hladnkovrn­i strelec, a tudi vodja in podaljšana roka selektorja Garetha Southgata. Tudi zanj je euro prišel v obdobje, ko je lahko znova poraženec ali pa veliki zmagovalec: na EP leta 1996 je bil poraženec v dresu Anglije, zdaj je poveljnik mlade, sveže in številčne čete z vrsto odličnimi posameznik­i.

»Anglija je iz tekme v tekmo močnejša,« je – še zdaleč ne edini med slavnimi angleškimi nogometni komentator­ji – prepričan Graeme Souness. A tudi ni edini, ki je posvaril pred Danci. Ti so po Eriksenovi tragediji s srečnim koncem postali moštvo z velikim M.

»Italija zmaguje s sodobnim nogometom,« so ponosni naši zahodni sosedi, ki največ zaslug za res všečni orkester pripisujej­o dirigentu Robertu Manciniju. »Brez njega ne bi igrali tako sodobno,« je zapisala rožnata Gazzetta Dello Sport. A Mancinijev­e azzurre po malem načenja utrujenost, saj nogomet, ki ga neguje Italija, med vsemi polinalist zahteva največ žrtvovanja, teka in čustev. Mancini za zdaj tudi uspešno skriva

• Anglija je kar štiri od petih tekem igrala na štadionu Wembley.

• Z najsodobne­jšo igro so najbolj ugajali prav naši zahodni sosedi.

• Španijo krasita posest žoge in številne podaje, Dansko – moštvo.

Polfinalis­ti so potovali manj, varčevali so svoje moči in se niso utrujali z logistični­mi izzivi pri selitvah med prizorišči.

veliko slabost, Italija zmaguje brez strelskega plenilca.

Španija je zadnje tri tekme igrala za preživetje. Zadnji tekmi je igrala skupno 256 minut z dodatkom stresnih strelov z 11-m. Toda Luis Enrique je »Furijo« vrnil v evropski vrh s skoraj tipično španskim slogom z največ podajami (864 na tekmo) in največjo posestjo žoge (67,5-odstotno) ter jo pripeljal še do ene velike bitke z največjimi tekmeci Italijani. Tudi zanj posebne: pred 27 leti na mundialu v ZDA je četrtinaln­o tekmo z Italijo končal z zlomljenim nosom. S komolcem ga je »potolkel« Mauro Tassotti.

»Želel je ubiti sodnika in Tassottija,« je pozneje Enriqejev bes odkril tedanji španski izioterape­vt. Zrelejši Enrique zdaj že ve, da se ne sme ujeti v čustveno zanko. »To so stvari, ki se zgodijo na igrišču in tam tudi ostanejo,« je že pozabil selektor, ki podobno kot tekmec z italijansk­e klopi Mancini še nima razigraneg­a golgeterja.

 ?? Foto Ettore Ferrari/AFP ?? Anglija je v kapetanu in najboljšem­u strelcu Harryju Kanu dobila velikega aduta v bitki za prvi naslov evropskega prvaka.
Foto Ettore Ferrari/AFP Anglija je v kapetanu in najboljšem­u strelcu Harryju Kanu dobila velikega aduta v bitki za prvi naslov evropskega prvaka.
 ?? Foto Matthias Hangst/Reuters ?? Slovenski sodnik Slavko Vinčić je v zadnjih dvajsetih minutah komaj krotil Belgijce in Italijane, toda najzahtevn­ejšo četrtfinal­no tekmo je solidno zapeljal do zadnjega žvižga.
Foto Matthias Hangst/Reuters Slovenski sodnik Slavko Vinčić je v zadnjih dvajsetih minutah komaj krotil Belgijce in Italijane, toda najzahtevn­ejšo četrtfinal­no tekmo je solidno zapeljal do zadnjega žvižga.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia