Delo (Slovenia)

Najbogatej­ši očitno letos niso bili najboljši

Selektorji Zanimiv je pogled v pogodbe selektorje­v na euru – Najbolje plačani Jogi Löw z Nemci moral v osmini finala domov

- Siniša Uroševič

Podobno kot med nogometaši so tudi strokovnja­ki na klopi najbolje plačani na britanskem otoku oz. v prestižnem najvišjem angleškem ligaškem razredu. Tam klubi prebijajo še ne dolgo tega nazaj nepredstav­ljive plačilne meje, proračuni se višajo iz leta v leto. Pogled na plačilne lističe selektorje­v na tem euru pa na vrhu ne razkriva Angleža – v tej družbi največ na leto zasluži odhajajoči prvi mož nemške nogometne reprezenta­nce Jogi Löw.

Po marsičem je letošnji euro prav poseben, pogled v tekmovalni del pa razkriva, da so se številni favoriti poslovili. Prav nikogar iz predvidoma najmočnejš­e skupine uvodnega dela z Nemčijo, lastnico treh naslovov na euru, Francijo, najboljšo na zadnjem mundialu, Portugalsk­o, zmagovalko prejšnjega eura, in vzneseno Madžarsko ni bilo v četrtinalu. Prve tri omenjene pa imajo odlično plačane selektorje, Nemčija pričakovan­o najbolj med vsemi.

Löw odlično služil 15 let

Löw, strokovnja­k doma iz Schwarzwal­da in prvič bližje velikim žarometom v Stuttgartu, se je uveljavil kot zelo cenjeni analitik, delal je skupaj z Jürgnom Klinsmanno­m na nepozabnem mundialu 2006 v Nemčiji, ko pa slednji zaradi odločitve o bivanju v ZDA ni več nadaljeval poslanstva na nemški klopi, je priljublje­ni Jogi prevzel njegovo selektorsk­o mesto. V 15-letni dobi je nanizal veliko odmevnih dosežkov, med katerimi izstopa naslov svetovnega prvaka v Braziliji 2014, blizu je bil tudi evropski lovoriki na Dunaju 2008, a je bila takrat Španija s Torresovim golom bolj spretna – 1:0.

Simeone in Guardiola

Kakorkoli, Jogi je nazadnje imel sanjski letni dohodek pod streho bogate Nemške nogometne zveze: po dostopnih podatkih 4,75 milijona. Prek 4 milijonov ima dohodek leta 2021 med selektorji na euru le še Didier Deschamps, ki pa je ob slovesu proti Švici v osmini inala doživel še hujši tekmovalni šok kot Löw na Wembleyju z Anglijo. In slednji je vendarle preživel v vlogi selektorja poldrugo desetletje, že nekaj časa pa je znano, da je bilo to zanj na nemški klopi zadnje veliko tekmovanje – nasledil ga bo dosedanji Bayernov trener, režiser lanskega pohoda na lovoriko v ligi prvakov, Hansi Flick. On je pred tem že delal v reprezenta­nčnem štabu, po zadnjih podatkih pa je z 8 milijoni evrov na leto sodil med 10 najbolje plačanih klubskih nogometnih trenerjev na stari celini. Na tej lestvici sta nedoseglji­va Atleticov trener Diego Simeone (32) in Pep Guardiola – njegova cena za Manchester City, s katerim je nazadnje osvojil angleško lovoriko, ne pa tudi lige prvakov, znaša 23,5 milijona evrov. Sledi jima Jose Mourinho s Tottenhamo­ve klopi (v novi sezoni bo vodil Romo) s 17,5 milijona.

Na evropskem selektorsk­em vrhu so ob dvojcu Löw-Deschamps v vrhu še nekateri, ki s svojimi moštvi niso izpolnili pričakovan­j in visokih ciljev. Dejansko je bil četrtinali­st med prvo šesterico najbolje plačanih le Anglež Gareth Southgate, v primerjavi z elito je majhen zaslužek tudi Danca Kasperja Hjulmanda, v soboto četrtinali­sta proti Češki, ki jo vodi prav tako selektor, ki je daleč od najbolje plačanih. Na dnu je z 90.000 evri nekdanji Celjan, zdaj prvi mož makedonske vrste Igor Angelovski.

Dodajmo še, da je bilo nekoč več tujcev na reprezenta­nčnih klopeh, zdaj so med 24 reprezenta­ncami štirje – Vladimir Petković pri Švici, Paulo Sousa pri Poljski, Franco Foda na avstrijski klopi ter Marco Rossi na madžarski.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia