Delo (Slovenia)

Alpski pekel je Pogačarjev kolesarski raj

Tour 2021 Mladi slovenski zvezdnik je po prvem tednu nesporni gospodar francoskih cest

- Miha Hočevar

Tadeju Pogačarju na Touru ta čas ni para. To je dokazal že z zmago v vožnji na čas v 5. etapi, potrdil pa še v dvojčku alpskih preizkušen­j, v katerih se je izkazalo, da je bil velik zaostanek v 7. etapi, ko je zdrsnil skoraj za štiri minute za rumeno majico, le manjši obvoz na rumeni cesti do Pariza.

Tekmecem je branilec lanske zmage udarec že naslednji dan vrnil z obrestmi. V 8. etapi, ki je bila uvod v deževni in skoraj zimski alpski pekel, je napadel na predzadnje­m vzponu na Col de Romme in to tako silovito, da mu je le nekaj ovinkov lahko sledil Richard Carapaz. Nato je 22-letni Komendčan drugega za drugim lovil vse ubežnike, kot je to nekoč zmogel le veliki Marco Pantani. Pred njim je na vrhu zadnjega klanca na Colombièrj­u ostal samo še Dylan Teuns (Bahrain Victorious). Tudi etapna zmaga bi lahko bila Pogačarjev­a, vendar se prvi mož ekipe UAE na mokri in spolzki cesti ni pognal v brezglavi lov.

Tveganje bi bilo preveliko in nepotrebno. Kar je potreboval, je opravil tudi z etapnim 4. mestom. Vse tekmece za vrh v skupnem seštevku je pustil daleč za seboj, rumena majica je bila njegova in to s prednostjo 1:48 pred Woutom van Aertom (Jumbo Visma).

Pogačar je kolesarske­mu svetu, v katerem že velja za Eddyja Merckxa z otroškim obrazom, vzel dih in povsem prevzel nadzor nad dirko, čeprav je jasno, da je še zdaleč ni konec. Dramatična je bila tudi spet deževna in še bolj hladna 9. etapa. Na cesti je Pogačar že izgubil vodstvo, saj si je Ben O'Connor (Ag2r), ki je na štartu zaostajal 8:13, v ubežni skupini prikolesar­il že devet minut naskoka. A Pogačarjev­a ekipa, ki jo iz spremljeva­lnega avtomobila vodi športni direktor Andrej Hauptman, je imela položaj pod nadzorom. Kar 21 km vzpona proti Tignesu je imel Pogačar še na voljo, da dovolj zmanjša zaostanek za Avstralcem, ki se je peljal etapni zmagi naproti. In tudi to je storil v svojem slogu. Kolesarji Ineosa so sprva toliko navili tempo, da je ostal brez pomočnikov, napad je nakazal Carapaz in v odgovor spet dobil silovit Pogačarjev skok.

Rumena majica je šla zadnje 4 km sama proti cilju in zasedla 6. mesto v etapi z zaostankom 6:02 za O'Connorjem, ki se je povzpel na 2. mesto v skupnem seštevku. Pogačarjev­a prednost pa je še vedno varna, 2:01 pred najbližjim zasledoval­cem in že 5:18 pred tretjeuvrš­čenim Kolumbijce­m Rigobertom Uranom (EF).

• Pogačar je v 8. etapi tekmecem z obrestmi vrnil udarec iz dneva poprej.

• V 9. etapi je že izgubil vodstvo, a v Tignesu vse postavil na svoje mesto.

• Prvi prosti dan na Touru bo prav prišel tudi rumeni majici.

Najmočnejš­i in pika

»Malo sem se zbal, da bom izgubil rumeno majico, saj bi jo rad nosil čim dlje. Bil je zelo težak dan, izjemno zahtevno vreme. Vendar tudi v takšnih razmerah poskušaš dirkati, če imaš na koncu dobre noge. Tudi Ineos je s Carapazom poskušal napasti, kar spoštujem, a nato sem odgovoril z napadom. Pomislil sem, da bodo še drugi napadli, če ne bom odgovoril, tako bi se lahko znašel v težavah, vendar se je vse dobro izšlo,« je v Pogačarjev­em svetu vse slišati enostavno, tudi osvajanje in branjenje rumene majice na Touru.

Tako hladen kot na kolesu pa ni ostal ob ponovnem novinarske­m vprašanju, ali je šibka ekipa UAE njegova najšibkejš­a točka.

»Ne vem, zakaj vseskozi govorijo, da je naša ekipa slaba in da dirke nima pod nadzorom. Kdo pa je močnejši od nas? Brez dvoma imamo eno od najmočnejš­ih ekip, fantje vsak dan odlično opravljajo svoj delo, jaz pa sem v majici vodilnega. Ta čas smo najboljša ekipa, morda bo v naslednjih dveh tednih drugače, vendar smo ta čas najboljši,« je v bran pomočnikom stopil Pogi, ki junaka 9. etape O'Connorja ne odpisuje v boju za najvišja mesta.

Kajpak se najbolj ozira nase in svoje noge. »Dobro se počutim, v odlični formi sem, čeprav tokrat nisem bil tako močan kot v 8. etapi, ki je bila eden od mojih najboljših dni v karieri. Vsem je bilo težko, šlo je za preživetje, a smo se prebili skozi,« je še povedal Pogačar, za katerega je bil alpski pekel, ki je odnesel tudi do sobote rumenega Mathieuja van der Poela, pravi rezultatsk­i raj. Kljub temu bo tudi njemu prišel prav prvi prost dan na vse bolj njegovi 108. dirki po Franciji.

 ?? Foto Dejan Javornik ?? Tadej Pogačar je na pedala stopil 4 km pred ciljem, kjer ga je čakalo največ slovenskih navijačev.
Foto Dejan Javornik Tadej Pogačar je na pedala stopil 4 km pred ciljem, kjer ga je čakalo največ slovenskih navijačev.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia