Delo (Slovenia)

Če Rogla sestopi s kolesa, mora biti zelo hudo

Konec za Primoža Rogliča Kisovčan sprejel neizogibno odločitev – Bo nared za Tokio?

- Miha Hočevar

»Skupaj z ekipo smo se odločili, da nima smisla nadaljevat­i tako, kot je šlo v zadnjih dneh. Poskušal bom okrevati in se osredotoči­ti na nove cilje,« je Primož Roglič v posnetem sporočilu za javnost dejal pred štartom 9. etape Toura. Hladna prha za njegove navijače pa ni bila nepričakov­ana, iz dneva v dan je bilo bolj jasno, da je padec v 3. etapi pustil več kot le površinske posledice.

Roglič je v sobotni 8. etapi doživel pravo kalvarijo, še precej hujšo kot dan poprej, ko je popustil v zadnjih 20 km in v cilj prikolesar­il devet minut za zmagovalce­m Matejem Mohoričem. Ko je karavana zavila v Alpe, že kmalu po štartu ni mogel slediti tempu glavnine, na vrh zadnjega vzpona na Colombiere je prikolesar­il z nezdravo bledico na obrazu in povsem na repu zadnje skupine.

Odločitev o odstopu, čeprav se je končala v Tignesu, ki ga pozna kot lastni žep in kjer ga je čakala množica navijačev, je bila neizbežna in morda tudi pozna. Potem ko je v vožnji na čas v 5. etapi še zasedel 7. mesto in ostal v boju za vrh v skupnem seštevku, je še kazalo, da bo stisnil zobe in prišel do Pariza, vendar je bil to le preblisk sredi bolečine.

Nagovoril navijače

»V vožnji na čas mi je res šlo kar dobro, presenetil sem tudi sebe, vendar že naslednji dan je bilo spet precej slabše. Bolčine so bile spet precej hujše. Ko so na vrsto prišle daljše in zahtevnejš­e etape, je vse skupaj postalo preveč zahtevno za moje telo,« je svoje stanje orisal Rogla.

In ko on sestopi s kolesa, je jasno, da mora biti zelo hudo. Tega ni storil niti na Giru 2019, ki ga je na 3. mestu končal kljub zastrupitv­i in počenim rebrom. Zdaj je imel pred seboj precej večji cilj, zmago na Touru, ki ji je v zadnjih mesecih podredil prav vse, tudi z dirk se je umaknil že aprila, da bi v Francijo prišel vrhunsko pripravlje­n, mentalno svež in predvsem cel.

»Vsekakor sem razočaran, nisem načrtoval, da se bo tako končalo. Moram pa to sprejeti in verjeti, da je to prava odločitev, moram biti optimistič­en in gledati proti novim ciljem,« je še dodal kapetan ekipe Jumbo Visma, ki je svojo odločitev svojim navijačem v Tignesu obrazložil tudi v živo. Nagovoril jih je, se jim opravičil za odstop in požel gromek aplavz.

Za slovenske ljubitelje kolesarstv­a je zdaj glavno vprašanje, kako hude so v resnici Rogličeve poškodbe (najhujše je običajno razkril šele, ko je bilo dirke zanj konec) in ali bo okreval pravočasno, da se bo lahko pripravil za olimpijske igre v Tokiu, kjer bi lahko bil slovenski adut tako na cestni dirki kot v vožnji na kronometer. Časa ni veliko, do cestne olimpijske preizkušnj­e so še manj kot trije tedni.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia