Delo (Slovenia)

Šampion na slab dan v blatu uspešno minimalizi­ral škodo

Motokros Tim Gajser je zasedel šele sedmo mesto na VN Italije, ampak s prehitevan­ji v obeh vožnjah osvojil dovolj točk, da je ubranil rdečo številko – Čez dva tedna na Nizozemske­m

- Peter Zalokar

V tretje ni šlo rado za Tima Gajserja. Po zmagi v Rusiji in drugem mestu v Angliji se na blatni dirki v Maggiori ni znašel. Prvič po 11. oktobru lani ni dobil vožnje v motokrosis­tičnem razredu MXGP. Bil je skupno sedmi, potem ko je bil v prvo peti in v drugo šesti. Dobra novica za 24-letnega Haložana pa je, da glavna izzivalca Jeffrey Herlings in Antonio Cairoli nista v popolnosti izkoristil­a slabega dneva svetovnega prvaka.

Veliko nagrado Italije je sicer dobil Herlings (KTM), ampak osvojil »le« 40 od 50 točk, zato je Gajser (Honda) z 31 še naprej vodilni v svetovnem prvenstvu. A je njegova prednost pred Nizozemcem skopnela s 15 na pičlih šest točk (124:118). Čez dva tedna ga na Nizozemske­m čaka težko delo pri branjenju rdeče številke, saj bo Herlings na domači mehki mivki v Ossu favorit.

Že prva vožnja se ni izšla po željah štirikratn­ega prvaka iz Pečk. V prvem zavoju se je znašel v gneči in iz njega izšel šele sedmi.

Romainu Febvru se je obrestoval­a odločitev, da je štartal skrajno desno in v ovinek prinesel največ hitrosti. Francoz, prvak iz leta 2015, je odpeljal popolno dirko, vodil od štarta do cilja in prvič v sezoni osvojil 25 točk. »Brez besed sem, hvaležen in ponosen sem,« je izdihnil zelo utrujeni adut Kawasakija.

Gajser je prvi krog končal na 5. mestu in tam ostal do konca. Ni mu uspelo prehiteti nikogar, niti Glenna Coldenhoff­a (Yamaha), medtem ko so Febvre, Jorge Prado in Cairoli (oba KTM) že precej pobegnili. Za Slovencem je bil Herlings, ki pa je storil napako in padel na deseto mesto, nato pa pokazal, da je našel odlično formo, bil najhitrejš­i na trdi progi in edini, ki so mu uspevala prehitevan­ja. Nanizal je štiri in se do cilja pripeljal

• Prvak Tim Gajser prvič v sezoni ni stal na zmagovalne­m odru.

• Kljub sedmemu mestu na VN Italije je zadržal skupno vodstvo.

• Čez dva tedna bo na Nizozemske­m favorit glavni tekmec Herlings.

takoj za Gajserjem, ki je bil precej zadržan.

Na legendarno dirkališče, ki je premiero dočakalo že leta 1966 ter se po petih letih in prenovi vrnilo na koledar, ima Gajser sicer lepe spomine, saj je tam zmagal leta 2015, ko je tudi osvojil MX2. Ampak letošnja izvedba je bila slaba. Tudi v drugi vožnji, ki sta jo zaznamoval­a dež in blato, se je znašel v slabem položaju v prvem ovinku. Za hip je obtičal v blatu in zdrsnil na 14. mesto. Kmalu zatem je ostal brez zaščitnih očal, a kljub temu ob koncu pokazal znanje in začel minimalizi­rati škodo. Prehitel je vrsto tekmecev, za kaj več mu je zmanjkalo časa in je moral priznati premoč najboljšim na čelu s skupnim zmagovalce­m Herlingsom. Ta je včeraj pokazal največ in slovenskem­u asu s prvo zmago v sezoni vrgel rokavico. »Sprva sem imel tehnične težave, ampak zares sem si želel prvo zmago v sezoni. Dobro sem se znašel na blatni progi, ki sicer ni moja najljubša. Hitrost je bila ves teden dobra, zelo sem vesel, komaj čakam domačo dirko,« je po 91. zmagi v karieri (večino jih je osvojil v MX2) povedal 26-letni Herlings, prvak v MXGP iz leta 2018.

Že dolgo se ni zgodilo, da so kar trije tekmovalci osvojili 40 točk, Herlings pa je imel prednost pred Coldenhoff­om in Cairolijem, ker je dobil drugo vožnjo. Febvre je bil v drugo šele 12. in bil skupno peti za mladim Pradom. V razredu MX2 je nastopil tudi Jan Pancar (KTM) in osvojil 14. mesto. Prvo vožnjo je končal na 16. mestu, drugo pa na trinajstem. Zmagal je Italijan Mattia Guadagnini, ki je tudi prevzel vodstvo v skupnem seštevku. Pancar je 15.

 ?? Foto Matej Družnik ?? Tim Gajser je imel težave na mokri in blatni progi v Maggiori.
Foto Matej Družnik Tim Gajser je imel težave na mokri in blatni progi v Maggiori.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia