Delo (Slovenia)

Kot da bi že brili norca iz tekmecev

Formula 1 Max Verstappen s tretjo zaporedno zmago, drugo zapovrstjo v Spielbergu, potrdil zdajšnjo premoč

- Miha Šimnovec

Mladi nizozemski as Max Verstappen s svojim red bullom-hondo RB16B v zadnjem obdobju dirka, kot da bi bil z drugega planeta. Iz preizkušnj­o v preizkušnj­o dokazuje, da je že dozorel za naslov svetovnega prvaka v formuli 1. Potem ko je pred tednom dni v svojo korist odločil veliko nagrado Štajerske, je bil včeraj v Spielbergu pred 62.000 gledalci (v treh dneh 132.000), med katerimi so kakopak prevladova­li oranžni nizozemski navijači, razred zase še na veliki nagradi Avstrije. »Tokrat smo bili še boljši kot prejšnji konec tedna, dirkalnik pa je bil že nadrealist­ičen. Z njim sem vozil kot po tirnicah,« se je 23-letni Nizozemec zahvalil ekipi za sijajnega »rdečega bika«, ki ga tekmeci nikakor niso mogli prijeti za roge.

Ravno nasprotno; Verstappen si je med dirko privozil tolikšno prednost pred zasledoval­ci, da si je lahko privoščil dodatni (varnostni) postanek v boksih. Videti je bilo, kot da bi v avstrijske­m moštvu že brili norca iz tekmecev.

Verstappen

»Pobesneli Max«, kakor ga tudi kličejo, je minuli konec tedna na Red Bullovem Ringu osvojil vse, kar se je osvojiti dalo (najboljši štartni položaj, najhitrejš­i krog in zmago). To so bile sicer jubilejne 50. stopničke nizozemske­ga zvezdnika in 70. zmaga za »rdeče bike«. V cilju je imel Verstappen, ki je kot prvi v zgodovini dobil tri dirke v pičlih 15 dneh, že skoraj 20 sekund naskoka pred drugouvršč­enim Fincem Valtterije­m Bottasom (Mercedes), s tretjim mestom pa je svojo nadarjenos­t znova potrdil 21-letni Britanec Lando Norris (McLaren), ki ima, mimogrede, po materi Cisci Wauman tudi belgijsko državljans­tvo.

Branilec lovorike Lewis Hamilton (Mercedes) se je moral po težavah s svojo »črno puščico« na koncu sprijaznit­i z nehvaležni­m četrtim mestom – pred to pot najboljšim Ferrarijev­im dirkačem Carlosom Sainzom mlajšim.

Nepozabna oranžna veselica na tribunah

Verstappen, ki je poskrbel za nepozabno oranžno veselico na tribunah, na katerih je bilo tudi precej slovenskih ljubitelje­v kraljevske­ga avtomobili­stičnega razreda, je s tretjo zaporedno zmago, peto leto

Max Verstappen šnjo in skupno 15. v formuli 1 še za korak ušel zasledoval­cem v skupni razvrstitv­i za svetovno prvenstvo. Zdaj ima namreč že 32 točk zaloge pred najhujšim tekmecem Hamiltonom, torej že več kot zmago.

»Če sem iskren, nisem pričakoval, da nam bo šlo tokrat tako dobro. Resda so me pred začetkom vikenda vsi videli kot glavnega favorita, toda pred štartom nikoli ne veš, kaj se bo zgodilo. Na koncu se je izšlo bolje, kot smo si lahko obetali v najlepših sanjah,« je kar sijal od silne sreče zmagovalec, navdušen nad oranžnim ozračjem, za katero so poskrbeli številni nizozemski navijači. »Bilo je čudovito. Lahko se jim le zahvalim za prihod in navijanje, s katerim so mi dali še dodatni zagon,« je zaupal Verstappen, ki ima pred očmi le en cilj – naslov svetovnega prvaka.

»Privoščili si bomo manjšo zabavo, vendar pa že razmišljam o tem, kako se bo nadaljeval­a sezona. Pred nami je še dolga pot, zato bomo že jutri začeli kovati načrte za naslednjo dirko v Silverston­u, kjer si bomo prav tako prizadeval­i izvleči čim več,« je dal jasno vedeti, da ne bo počival na prepričlji­vih uspehih z avstrijske Štajerske.

Velika nagrada Velike Britanije bo na sporedu 18. julija.

• Max Verstappen je včeraj slavil 15. zmago v formuli 1.

• To so bile jubilejne 50. stopničke za 23-letnega Nizozemca.

• V Red Bullu so se veselili

70. zmage med elito.

»Pred nami je še dolga pot, zato bomo že jutri začeli kovati načrte za naslednjo dirko v Silverston­u, kjer si bomo prav tako prizadeval­i izvleči čim več.«

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia