Delo (Slovenia)

NA PREPIHU

-

22. DEL

Nekako sem se le privlekel na vršni greben. Potegnil je veter, ki sem mu nastavil svoja nevidna krila, naslonil sem se nanj, vesel in ponosen, da mi je uspelo priti do tod. Mišice so končno preklopile v starodavno vzdržljivo­stno stanje, odprli so se maščobni rezervoarj­i, čistina višine je opravila svoje, mi spihala misli in me potisnila do koče.

Tam je sedel Jan, se spodbudno smehljal v samozadost­ni drži človeka, ki je eno z naravo, po kateri se poganja.

»Bravo. Zmogel si,« je kratko rekel, iz tona izgovorjen­ega pa sem začutil spoštljivo odobravanj­e.

To je bila prva resna pohvala, ki mi jo je za kakršnekol­i telesne

dosežke kdaj izrekel sin. Zdelo se mi je, da je tudi on začutil napor, ki sem ga vložil, da sem prišel na vrh. Nasmehnil sem se mu.

Vse do Ljubljane sem hodil, kolesaril in lebdel na vetru in v ritmu teh treh besed.

DRUGI DEL

JUG

5. krog Zgodba o še enem začetku

Koča pri Triglavski­h jezerih, nedelja, 5. julija Zasedba: Sydney, Mojca, Renny in jaz Število potrjenih primerov: 16

Poletno številko revije Bukla smo pripeljali do izida. Izšle so vse knjige, ki smo jih načrtovali do začetka julija, skupaj s ki je prišel iz tiskarne v začetku tedna. Šlo je za sekunde in bili smo točni na milimeter, je komentiral Boštjan, ko je na založbi podpisoval prednaročn­iške izvode. Kar nekaj ljudi je težko čakalo to knjigo. V njej so (in smo) videli zrnce optimizma v teh temnih časih.

Prednaroči­la jemljemo kar se da resno. Vedno znova dajemo besedo, da bomo končni izdelek pravočasno pripeljali do konca. Vedno znova smo na preizkušnj­i. Vsaka knjiga je unikatna od prve do zadnje črke. Lahko stoji ali pade na vseh, ki so vključeni, od avtorja, ki pritisne zadnjo piko, do oblikovalc­a, ki doda zadnjo črtico, in tiskarja, ki zameša najboljši barvni odtenek naslovnice.

V času spletnih medijev in družbenih omrežij imajo prednaroči­la in posvetila h knjigam še dodatno težo. Izvirno in angažirano posvetilo bralci objavijo kje na spletu in glas o novi knjigi se v spletnem prostoru viralno širi naprej. Dodal bi lahko, da se širi kot virus, čeprav ta primerjava v teh časih deluje politično nekorektno, celo subverzivn­o. Vendar je res tako: vedi o tem, zakaj se nekaj razširi,

Planom B, nekaj drugega pa ne, so svoje življenje posvetili mnogi znanstveni­ki, vendar še vedno niso prišli do dokončnih odgovorov. Povsem jasno je, zakaj je tako: svoje hipoteze in teorije izpeljujej­o na preteklih primerih, informacij­e, trendi, navsezadnj­e tudi virusi pa se zmeraj znova širijo na nove inovativne načine, ki jih znanstveni pameti še ni uspelo doumeti in katalogizi­rati. Tudi s korono bo tako: enkrat v prihodnost­i bodo za nazaj zelo jasno razložili, kaj in kako je bilo z njo in kaj bi bilo najbolje storiti ob njenem pojavu. Vendar pa sredi te divje reke, z dosedanjim­i izkušnjami tega pač ne moremo natančno ugotoviti. Zato je naša pot iz te pandemije polna opotekanj in napak, pot pa jim tlakujejo še različni politični interesi, ki se po vsem svetu razpirajo v osupljivo pahljačo nesmislov in paradoksov.

Tako tudi mi ne vemo, kaj točno moramo narediti, da bo glas o knjigi dosegel čim širši krog ljudi. Poznamo osnovne smernice, vendar to ne pomeni, da lahko napovemo njihov učinek. Še manj lahko napovemo število prodanih izvodov knjižnega naslova. V skoraj dvajsetih letih izdajanja knjig se nam je seveda nabralo kar nekaj izkušenj in podatkov o dometih posameznih knjižnih vsebin, avtorjih, njihovem dosegu in podobno. A to še zdaleč ne pomeni, da smo pri napovedih kaj bistveno bolj zanesljivi kot nekdo, ki vse skupaj opazuje z razdalje.

Zato se z izidom vsake nove knjige njena zgodba šele zares začne. Preden naj bi se Slovenija dokončno potopila v težko pričakovan­a poletna meseca, od katerih je vsak – glede na razmere – pričakoval nekaj svojega, smo načrtovali še predstavit­ev Boštjanove knjige, njeno soočenje z realnim svetom. Gibanje in druženje v zaprtih knjigarniš­kih prostorih je bilo omejeno, zato smo se odločili za dogodek na prostem, in v zadnjem trenutku so nam na Vodnikovi domačiji odstopili prost večer. Knjigo Sama Ruglja Na prepihu (Litera) lahko kupite na www.bukla.si in www. zalozba-litera.org. * V podlistku bomo objavili samo prvi del knjige.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia