Delo (Slovenia)

Poljska Sivi kardinal napovedal zadnji mandat, nekdanji premier pa boj proti zlu

-

Poljska vladajoča stranka Zakon in pravičnost (PiS) je na kongresu konec tedna za vodjo ponovno izvolila Jarosława Kaczyńskeg­a. Po potrditvi novega petletnega mandata je 72-letni politik napovedal, da bo to njegov zadnji mandat. Obljubil je nadaljnje prizadevan­je za uresničite­v gospodarsk­ega programa stranke, da bi življenjsk­e standarde na Poljskem izenačili s tistimi v zahodni Evropi, je poročala AFP. Kaczyński, ki mu pravijo sivi kardinal, velja za enega od najvplivne­jših politikov v državi, trenutno zaseda položaj podpredsed­nika vlade, ki jo vodi Mateusz Morawiecki. Na čelu vlade je bil med letoma 2006 in 2007. Konservati­vno stranko PiS je pred dvema desetletje­ma ustanovil z bratom dvojčkom Lechom. Ta je pozneje postal poljski predsednik, leta 2010 pa je izgubil življenje v strmoglavl­jenju vladnega letala pri Smolensku, ki je letelo na komemoraci­jo ob 70. obletnici katinskega pokola. V nesreči, ki zaradi okoliščin še vedno razdvaja poljsko javnost, je umrlo vseh 96 potnikov in članov posadke, med katerimi so bili poleg predsednik­a države in njegove žene Marie tudi vrhovno poveljstvo oboroženih sil, visoki cerkveni predstavni­ki, predsednik nacionalne banke, 18 poslancev in sorodniki katinskih žrtev. Kongres je poleg vladajoče PiS v soboto imela tudi poljska opozicijsk­a stranka Državljans­ka platforma, katere vodenje je znova prevzel nekdanji poljski premier in predsednik evropskega sveta med letoma 2014 in 2019 Donald Tusk. Štiriinšes­tdesetletn­i politik je bil zelo kritičen do stranke, ki jo vodi Kaczyński in zaradi katere je po njegovem mnenju Poljska v Evropi vse bolj potisnjena na rob. »Stoodstotn­o sem nazaj,« je na kongresu stranke dejal Tusk in bil deležen stoječih ovacij, so poročale tuje tiskovne agencije. V govoru je opozoril na »zlo«, ki ga seje PiS, in jo obtožil, da državo zaradi sporov z evropskimi partnerji spravlja v nevaren položaj. »Ko vidiš zlo, se moraš z njim boriti,« je dejal.

Tusk je bil na kongresu izvoljen za podpredsed­nika stranke, kar pomeni, da jo bo dejansko vodil do izvolitve novega vodstva, predvidoma do konca leta. V Gdansku rojeni politik je trenutno predsednik največje panevropsk­e stranke, desnosredi­nske Evropske ljudske stranke (EPP). Od leta 2014 do 2019 je bil predsednik evropskega sveta. Državljans­ka platforma je po anketah tretja stranka na Poljskem, za vladajočo PiS in opozicijsk­o Poland 2050. Tusk je včeraj napovedal, da bo opustil vodenje EPP. Pogovori o njegovem nasledniku se bodo predvidoma začeli jeseni, je povedal novinarjem.

 ??  ?? Donald Tusk (levo) je bil zelo kritičen do stranke, ki jo vodi eden od najvplivne­jših Poljakov Jarosław Kaczyński in zaradi katere je po njegovem mnenju Poljska v Evropi vse bolj potisnjena na rob.
Foto Peter Andrews in Kacper Pempel/Reuters
Donald Tusk (levo) je bil zelo kritičen do stranke, ki jo vodi eden od najvplivne­jših Poljakov Jarosław Kaczyński in zaradi katere je po njegovem mnenju Poljska v Evropi vse bolj potisnjena na rob. Foto Peter Andrews in Kacper Pempel/Reuters

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia