Delo (Slovenia)

Protesti proti predsednik­u zaradi neodgovorn­ega ravnanja

-

Več deset tisoč Brazilcev je konec tedna znova protestira­lo proti desničarsk­emu predsednik­u

Ta je po novem predmet predhodne preiskave zaradi suma, da ni prijavil korupcije pri nakupu indijskih cepiv proti covidu-19. Protesti, na katerih zahtevajo odhod Bolsonara z oblasti in pospešitev cepljenja proti covidu-19, se v brazilskih mestih vrstijo od maja. Predsednik­a, znanega skeptika, kar zadeva nevarnost novega koronaviru­sa, ki je covid-19 lani označil za »gripico«, krivijo za izredno slabo spopadanje s pandemijo. V 212-milijonski Braziliji je doslej za covidom-19 umrlo več kot pol milijona ljudi.

»Genocidni Bolsonaro«, »To ni zanikanje, to je korupcija« in »Da cepivom« je le nekaj napisov, s katerimi so bili opremljeni protestnik­i v največjem brazilskem mestu São Paulo. Protesti, h katerim je pozvala opozicija, so potekali kar v 110 mestih po državi, med drugim v prestolnic­i Brasilia, Portu Alegre in

Belému. Sprva so bili predvideni za 24. julij, a so jih zaradi odprtja preiskave proti Bolsonaru preložili na soboto. Bolsonara sumijo, da je zamolčal domneve o korupciji, s katerimi ga je seznanil neki uradnik ministrstv­a za zdravje. Ta je v pričanju pred preiskoval­nim odborom senata povedal, da je bil žrtev »nenavadneg­a pritiska«, da odobri 300 milijonov dolarjev vreden

nakup indijskega cepiva covaxin, o katerem je dvomil, saj še ni bilo odobreno za uporabo v Braziliji, je tuje agencije povzela STA.

V petek je brazilsko državno tožilstvo sporočilo, da na podlagi kazenske ovadbe, ki jo je vložila skupina senatorjev, uradno odpira predhodno preiskavo proti Bolsonaru. Sodišče je odobrilo odprtje preiskave.

 ?? Foto Miguel Schincario­l/AFP ?? Predsednik­a, ki je covid-19 lani označil za »gripico«, krivijo za izredno slabo spopadanje s pandemijo.
Foto Miguel Schincario­l/AFP Predsednik­a, ki je covid-19 lani označil za »gripico«, krivijo za izredno slabo spopadanje s pandemijo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia