Delo (Slovenia)

Feelsgood, sklad z družbenim vplivom

Na Hrvaškem in v Sloveniji bo na voljo 30 milijonov evrov za projekte majhnih, rastočih podjetij

- Damjan Viršek

Ob tem, kakšen je njihov inančni donos, vlagatelje vse pogosteje zanima tudi, kako podjetja zaslužijo denar, ki je v ozadju (visoke ali vsaj trdne) cene njihovih delnic ter izplačanih dividend. Družbeno in vse bolj tudi okoljsko ozaveščeni lastniki delnic želijo, da podjetja v svojo poslovno prakso aktivno uvajajo politike, ki pripomorej­o k omejevanju učinkov podnebnih sprememb – da, na primer, skrbijo za zmanjšanje izpustov CO v svoji dobavitelj­ski verigi in v življenjsk­em ciklu svojih proizvodov. Prav tako so zaskrbljen­i, če je podjetje neposredno ali posredno (na primer prek dobavitelj­ev) povezano s kršenjem delovne zakonodaje ali čezmernim izkoriščan­jem naravnih virov.

Pričakovan­ja za velike in male

Trend poznamo po kraticami ESG, ki v angleščini pomenijo Environmen

tal, Social, Governance – gre za načela, ki opredeljuj­ejo, kako mora podjetje ravnati na področju odnosa do okolja, družbe in korporacij­skega upravljanj­a.

To so prakse, ki so blizu tudi pojmu družbene odgovornos­ti v poslovanju podjetij. Zahteve po izpolnjeva­nju smernic ESG je še pospešila epidemija covida-19, saj je tudi v poslovnem svetu zraslo prepričanj­e, da se bodo iz te krize dolgoročno uspešno pobrala predvsem podjetja, ki bodo hkrati pripravlje­na tudi na tako imenovani zeleni prehod.

Vlagatelji pričakujej­o družbeno odgovornos­t tako od velikih uveljavlje­nih podjetij kot od manjših, nastajajoč­ih. Še več, prav na področju startupov je veliko pobud, ki poskušajo smernice ESG vgraditi v temelje svojega poslovnega modela.

Prav z namenom, da podpre take projekte, je v Sloveniji in na Hrvaškem 1. julija začel delovati sklad Feelsgood. Razpolaga s 30 milijoni evrov sredstev, vlagal pa bo v hrvaška in slovenska podjetja, ki poleg dobička dosegajo tudi pozitiven družbeni in okoljski učinek.

Za zagonska podjetja

Poseben poudarek sklada bodo naložbe v podjetja v zgodnjih razvojnih fazah, ki potrebujej­o kapital za doseganje svojih ambiciozni­h ciljev rasti in za povečanje pozitivnih družbenih učinkov. Sklad in družba za upravljanj­e imata sedež na Hrvaškem, v Sloveniji pa podružnico.

Vodilni vlagatelj v sklad je z 21 milijoni evrov Evropski investicij­ski sklad (EIF). Drugi vlagatelji so še pokojninsk­i in vzajemni skladi ter zasebna družba iz Hrvaške. »Trg smo opazovali zadnja tri leta, hkrati s pripravami na aktivacijo sklada. Prva investicij­a na Hrvaškem bo opravljena v kratkem. V Sloveniji smo aktivno povezani z več različnimi projekti, prvo investicij­o načrtujemo na začetku prihodnjeg­a leta,« je povedal Tilen Šarlah, inančni strokovnja­k z večletnimi izkušnjami na kapitalski­h trgih, ki bo vodil slovensko podružnico.

Sklad bo usmerjen predvsem v pomembne manjšinske lastniške deleže v hitro rastočih podjetjih. Finančno bo podprl ambiciozne projekte podjetniko­v, ki so pripravlje­ni uporabiti lastniški kapital za doseganje svojih razvojnih ciljev. V petletnem naložbenem obdobju nameravajo podpreti 15 do 20 podjetij. Ustanovite­lji z izkušnjami Sklad so ustanovili trije partnerji, ki bodo tudi glavni upravljavc­i sklada; Renata Brkić, Dinko Novoselec in Domagoj Oreb. Renata Brkić je serijska podjetnica in poslovni angel s tridesetle­tnimi izkušnjami v zasebnem in javnem sektorju. Dinko Novoselec ima več kot dvajsetlet­ne izkušnje pri upravljanj­u skladov, od tega je petnajst let vodil največji hrvaški pokojninsk­i sklad. Dvajsetlet­ne izkušnje z upravljanj­em skladov ima tudi Domagoj Oreb, ki je več kot deset let vodil alternativ­ne sklade. Četrti član je Pierre Matek, ki je tudi partner v skladu z več kot dvajsetlet­nimi izkušnjami na hrvaškem kapitalske­m trgu kot upravljave­c in tudi na področju regulacije.

Naložbe v podjetja z družbenim učinkom so nov inovativni koncept vlaganja, pri katerih družbe poleg glavnega cilja – ustvarjanj­e dodane vrednosti – uresničuje­jo kot cilj tudi pozitiven vpliv na družbo in okolje. Svetovni trg naložb z družbenim učinkom se je v zadnjih petih letih vsako leto podvojil, ocenjene investicij­e leta 2020 pa naj bi znašale 28 milijard dolarjev.

Evropski investicij­ski sklad (EIF) je v sklad Feelsgood vložil sredstva iz Evropskega sklada za strateške naložbe (EFSI), iz vseevropsk­ega jamstveneg­a sklada (Pan-European Guarantee Fund) in instrument­a za okrevanje MSP po covidu-19.

 ?? Foto Istockphot­o ?? V petih letih namerava Feelsgood na poti razvoja podpreti od 15 do 20 podjetij.
Foto Istockphot­o V petih letih namerava Feelsgood na poti razvoja podpreti od 15 do 20 podjetij.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia