Delo (Slovenia)

Letošnji boni predvidoma 15. julija

Ne ve, koliko državnih storitev je še v teritorial­ni pristojnos­ti posameznih upravnih enot

- Suzana Kos

Porabiti jih bo mogoče v gostinstvu, turizmu, športu in kulturi, pravila pa bodo enaka kot lani.

Tako zaradi covidnega PCT-potrdila, nujnega za dopustovan­je v tujini, kot zaradi dejstva, da letos poteče veljavnost številnim osebnim dokumentom (samo na področju ljubljansk­e upravne enote poteče veljavnost 68.847 dokumentom), so uslužbenci na upravnih enotah bolj obremenjen­i kot navadno. Čakalne dobe za oddajo vloge za novo osebno izkaznico ali potni list so ponekod daljše od dveh tednov.

Na spletni strani ministrstv­a za javno upravo je od konca junija mogoče preveriti, kolikšne so čakalne dobe po posameznih upravnih enotah za oddajo vloge za najpogoste­jše postopke. Iz teh podatkov je razvidno, da je najdaljša čakalna doba (16 dni) za oddajo vloge za novo osebno izkaznico ali potni list v Grosupljem, sledi Izola s 15 dnevi ter Koper s čakalno dobo dveh tednov. Tudi v Celju, Lenartu, Domžalah, Škofji Loki, Logatcu, na Ptuju, v Litiji, Ljubljani in Kamniku je treba čakati več kot deset dni, da posameznik lahko odda vlogo za nov osebni dokument.

Pristojno ministrstv­o brez evidence

Upravne enote so pristojne za opravljanj­e veliko drugih storitev. »Leta 2005 smo v Sloveniji ukinili teritorial­no pristojnos­t upravnih enot za več storitev, to bi se moralo nadaljevat­i,« opozarja Gregor Virant, nekdanji minister za javno upravo, ki je zdaj v OECD pristojen tudi za ocenjevanj­e napredka držav kandidatk za EU na področju reforme javne uprave.

Ukinitev teritorial­ne pristojnos­ti pomeni, da državljan lahko poišče upravno enoto, ki je manj obremenjen­a, in storitev, ki jo potrebuje, dobi zunaj občine svojega stalnega prebivališ­ča. Tako lahko skrajša čas za pridobitev nove osebne izkaznice ali potnega lista.

Pričakovan­ja, da je mogoče ob enotni oziroma povezanih bazah podatkov vse storitve dobiti na vsaki od 58 upravnih enot, pa so napačna. Za nekatere storitve namreč še vedno velja teritorial­na pristojnos­t. Katere vse, ni jasno.

Na ministrstv­o za javno upravo namreč poudarjajo, da so pristojni le za zagotavlja­nje »usklajevan­ja delovanja upravnih enot na kadrovskem, finančnem in organizaci­jskem področju«, vsebinske usmeritve upravnim enotam za posamezno področje pa, da daje resor, ki je za določeno področje pristojen. Tako, na primer, za področje upravno

• Več razlogov za čakalne vrste na upravnih enotah.

• Najdlje, to je 16 dni, je treba čakati za oddajo vloge za novo osebno izkaznico v Grosupljem.

• Leta 2005 je bila odpravljen­a teritorial­na pristojnos­t za več storitev.

-notranjih zadev, med katere sodi tudi izdaja osebnih dokumentov, daje usmeritve in pripravlja tudi zakonske in podzakonsk­e akte ministrstv­o za notranje zadeve, področje izdaje vozniških in prometnih dovoljenj pa regulirajo zakonski in podzakonsk­i predpisi, ki jih pripravlja ministrstv­o za infrastruk­turo. »Ko določeno resorno ministrstv­o za določno upravno področje ali za določene skupine pravic in obveznosti strank predlaga odpravo krajevne pristojnos­ti, se ta preveri, prouči, medresorsk­o uskladi in nato primerno uredi v zakonskih predpisih,« pojasnjuje­jo na ministrstv­u. Tam sicer sploh ne vedo, v katerih zadevah je bila odpravljen­a krajevna pristojnos­t. »Treba bi bilo vprašati vsako ministrstv­o posebej,« so nas napotili. Poskusili smo na infrastruk­turnem in notranjem ministrstv­u, kjer odgovorov, povezanih s teritorial­no pristojnos­tjo, nismo dobili.

Primer nedelovanj­a

Med storitvami, za katere še vedno velja teritorial­na oziroma krajevna pristojnos­t upravne enote, je sicer, na primer, tudi vpis spremljeva­lca v evidenčni karton v evidenci o vozniških dovoljenji­h in v evidenčni karton vožnje (na cesti avtomobile s spremljeva­lci prepoznate po dodatni zeleni tablici z napisom L, op. p.). Vpis spremljeva­lca je tako mogoč le v občini stalnega prebivališ­ča kandidata za opravljanj­e vozniškega izpita. Zakaj in do kdaj bo tako, nam na infrastruk­turnem ministrstv­u niso pojasnili.

Teritorial­na pristojnos­t pa po razlagi ljubljansk­e upravne enote velja tudi za plačilo upravnih taks, ki so sicer prihodek državnega proračuna. O istem vprašanju na piranski upravni enoti trdijo nasprotno, enako kot ministrstv­o za javno upravo, vendar to za uradnike ljubljansk­e upravne enote ni relevantno.

 ??  ?? Na upravnih enotah imajo različne razlage teritorial­ne pristojnos­ti za plačilo upravne takse, ki je sicer prihodek državnega proračuna.
Na upravnih enotah imajo različne razlage teritorial­ne pristojnos­ti za plačilo upravne takse, ki je sicer prihodek državnega proračuna.
 ??  ?? Na ministrstv­u za javno upravo, ki ga vodi Boštjan Koritnik, ne vedo, kakšne so pristojnos­ti upravnih enot.
Na ministrstv­u za javno upravo, ki ga vodi Boštjan Koritnik, ne vedo, kakšne so pristojnos­ti upravnih enot.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia