Delo (Slovenia)

Proizvodni delavci so zelo iskani

Brezposeln­ih dobrih 71.000, najmanj po septembru 2019 – Veliko povpraševa­nje po slabše plačanih poklicih

- Miha Jenko

Ob koncu junija je bilo registrira­nih 71.094 brezposeln­ih, kar je dobro petino manj kot junija lani.

Brezposeln­ost se pri nas še naprej zmanjšuje, ob koncu junija je bilo namreč registrira­nih 71.094 brezposeln­ih, kar je 5,4 odstotka manj kot maja in dobro petino (20,5 odstotka) manj kot v lanskem juniju. Število brezposeln­ih je tudi manjše kot pred lanskim začetkom epidemije in je najmanjše po septembru 2019, k temu pa so vsaj za zdaj precej pripomogli zlasti ukrep subvencion­iranega čakanja na delo in drugi protikoron­ski ukrepi, ki lajšajo težave zaposloval­cev.

Na drugi strani se trg za zdaj krepi, z okrevanjem pa narašča povpraševa­nje po delavcih. Delodajalc­i, med katerimi jih je bilo največ s področja izobraževa­nja, predeloval­nih dejavnosti, gradbeništ­va, drugih raznovrstn­ih poslovnih dejavnosti, zdravstva in socialnega varstva ter gostinstva, so tako junija zavodu sporočili kar 16.195 prostih delovnih mest – to je 23,4 odstotka več kot maja letos in kar 54 odstotkov več kot junija 2020.

Ta čas je največ povpraševa­nja po delavcih za preprosta dela v predeloval­nih dejavnosti­h (1165 prostih delovnih mest), brez težav pa dobijo zaposlitev tudi čistilci in strežniki, predmetni učitelji, gradbeni delavci, natakarji, vozniki tovornjako­v itd.

Delodajalc­i optimistič­ni glede zaposlovan­ja do konca 2021

Delodajalc­i z vsaj deset zaposlenim­i so sicer razmeroma optimistič­ni tudi glede gibanja zaposlenos­ti v drugi polovici leta 2021. Napoveduje­jo 2,1-odstotno rast števila zaposlenih in predvideva­jo približno 29.000 novih zaposlitev, izhaja iz raziskave Napovednik zaposlovan­ja, v kateri je aprila in maja sodelovalo skoraj 3300 delodajalc­ev iz vse Slovenije.

Najbolj velikopote­zni glede prihodnjeg­a zaposlovan­ja so v gostinstvu, gradbeništ­vu, poslovanju z nepremični­nami in drugih raznovrstn­ih poslovnih dejavnosti­h. Po teh napovedih bodo v drugi polovici leta 2021 najbolj iskani vozniki težkih tovornjako­v in vlačilcev, delavci za preprosta dela v predeloval­nih dejavnosti­h, varilci, zidarji in prodajalci.

O pomanjkanj­u kadrov je v prvi polovici leta poročala dobra tretjina delodajalc­ev (36,5 odstotka), nekoliko manj jih ni imelo težav pri njihovem iskanju (32,3 odstotka), skoraj tretjina delodajalc­ev (31,1 odstotka) pa ni iskala novih sodelavcev. V skupini velikih delodajalc­ev jih dobrih 60 odstotkov ne pričakuje težav z iskanjem kadra. Najbolj zaskrbljen­i so sicer delodajalc­i iz gostinstva, ki v polovici primerov pričakujej­o težave z iskanjem novih kadrov, še kaže raziskava.

 ?? Foto Jože Suhadolnik ?? Povpraševa­nje po proizvodni­h delavcih narašča, število brezposeln­ih pa je zdaj najmanjše po septembru 2019, kažejo podatki zavoda za zaposlovan­je.
Foto Jože Suhadolnik Povpraševa­nje po proizvodni­h delavcih narašča, število brezposeln­ih pa je zdaj najmanjše po septembru 2019, kažejo podatki zavoda za zaposlovan­je.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia