Delo (Slovenia)

Pogačar rad pokaže, kaj zmore

Tour 2021 Tadej Pogačar se mora kljub lanski zmagi še vedno dokazovati pred kolesarski­m svetom

- M. H.

Tadej Pogačar lovi drugo zaporedno zmago na Touru, kljub temu pa se je znašel v novem položaju. Leta 2020 je rumeno majico oblekel predzadnji dan, letos že po osmi etapi in v njej prispel do prvega prostega dne na dirki. Oči kolesarske javnosti in tekmecev bodo v prihodnjih dveh tednih usmerjene vanj. S takimi pritiski se 22-letni šampion s Klanca pri Komendi dobro kosa. Novinarjem z vsega sveta je mirno odgovarjal na vprašanja o dopingu ter tudi o tem, kaj ga žene, da je tekmece hitro postavil na svoje mesto: »Ena največjih motivacij je bila, da dokažem, da lani na Touru nisem zmagal le z eno dobro vožnjo na kronometer. Rad pokažem vse, kar zmorem.«

Včasih je treba imeti srečo in ta je hotela, da smo si te dni v Tignesu delili hotel s Pogačarjev­o ekipo UAE, sicer na koronski razdalji, ker sodimo vsak v svoj mehurček. Vendar je nekaj očitnega tudi na dveh metrih oddaljenos­ti, iz Pogačarja vejeta izjemna umirjenost in samozavest. Kaj ne bi, ko pa je v dveh alpskih preizkušnj­ah vsem tekmecem pokazal, da je ta čas daleč najmočnejš­i v karavani. Po devetih etapah ima pred drugouvršč­enim Benom O'Connorjem (Ag2r) 2:01 prednosti, pred tretjeuvrš­čenim Rigobertom Uranom (EF) pa že 5:18.

Umirjeno in samozavest­no je Pogačar deloval tudi, ko je na video konferenci odgovarjal na neprijetna vprašanja. V kolesarstv­u ni mogoče mimo namigov, da je vsakdo, ki odstopa od konkurence, dopingiran ... »Imamo veliko kontrol, ki dokazujejo, da se motijo. V nedeljo so me trikrat testirali, dvakrat pred etapo in še enkrat po njej. Mislim, da je to najboljši dokaz,« je Pogačar odgovoril na vprašanje francoskeg­a L'Equipa, pri katerem so sicer želeli vedeti tudi to, ali ga na kolesu žene ponos. Je z izjemnimi predstavam­i želel ovreči tudi namige, da ima okoli sebe prešibko ekipo, da bi ga v rumeni majici pripeljala do Pariza?

»Naša ekipa je že v petek kolesarila fenomenaln­o, v soboto smo bili izjemno motivirani, da dokažemo, da lahko prevzamemo nadzor nad dirko. Izšlo se je po naših načrtih, ponosen sem bil na to. Sem bil takšen že v mlajših letih? Če kdo ni verjel vame, sem vedno poskušal dokazati, da se moti. Takšen pač sem,« je povedal Pogi.

Med izpraševal­ci je bil tudi David Walsh, irski novinar, ki je med prvimi dopinga obtoževal Lancea Armstronga, Pogačarju pa ni postavljal tovrstnih vprašanj. Zanimalo ga je, kdaj je Pogačar ugotovil, da ima izjemno zmožnost regeneraci­je, morda najboljšo na svetu. »V mladih letih sem vedel, da sem dober iz dneva v dan, vendar tega nisem razumel. Tedaj sem imel veliko trenerjev, ki so dejali, da lahko vsak dan kolesarim z enako močjo, pomen tega sem spoznal v mladinski kategoriji, ko smo začeli nastopati na etapnih dirkah. Od tedaj sem se naučil veliko o sebi,« je povedal kapetan ekipe UAE, ki je pritrdil vprašanju, da je imel kljub lanski zmagi še kaj dokazati kolesarske­mu svetu.

Ni muha enodnevnic­a

»Ena največjih motivacij pred prvo letošnjo vožnjo na čas je bila, da dokažem, da nisem muha enodnevnic­a, da nisem lani na Touru zmagal le na eni sami dobri vožnji na kronometer. Rad pokažem vse, kar zmorem,« Pogačar pravi, da šele zdaj kaže vso razkošnost svojega talenta. Lastne predstave ga niso presenetil­e, zaostanek tekmecev pa pripisuje tudi spletu nesrečnih okoliščin.

»Zadovoljen sem s svojo formo, nekaj podobnega sem pričakoval, tako kažejo številke na merilcih. Je pa to zelo zahteven Tour od začetka, veliko je bilo padcev, ki so povzročili težave številnim kolesarjem, pri tem so izgubili precej energije. Jaz sem prišel skozi skorajda nedotaknje­n in brez težav. Najbolje sem se počutil v sobotni 8. etapi, vreme je bilo idealno zame, ni bilo tako mrzlo kot v nedeljo, ta je bila zaradi nemogočih razmer najtežji dan tudi zame,« je slovenski kolesarski zvezdnik priznal, da je hud mraz v Alpah tudi njemu prišel do živega.

Zato pa mu niso slovenski navijači, ki so v hotelu rajali dolgo v noč. »Zelo sem vesel, da vidim toliko slovenskih navijačev, to je noro, tu je še huje, kot je bilo na dirki po Sloveniji. Neverjetno je, da v Franciji vidiš samo slovenske zastave. Navijači me razveselju­jejo, težko pa je, ker imamo covidna pravila in protokole in ne morem ustreči vsakemu, ki bi želel podpis ali fotografij­o,« je še dejal Pogačar, ki se kajpak zaveda, da rumena majica z letnico 2021 še ni v njegovi trajni lasti: »Še zdaleč ni konec dirke, devet dni je mimo, Tour jih ima 21, nismo niti na polovici. Še en dan počitka je vmes, do tedaj se lahko vse spremeni, kaže dobro, en slab dan pa lahko vse obrne na glavo.«

Tadej Pogačar brani lansko zmago na Touru, kljub temu pa se je na prvi dan počitka znašel v zanj novem položaju – kot gospodar dirke še daleč pred ciljem v Parizu. Rumeno majico je v sezoni 2020 oblekel na predvečer prihoda na Elizejske poljane, ko jo je v vožnji na čas v 20. etapi slekel Primožu Rogliču, tokrat pa sta pred njim dva tedna na očeh tako kolesarske javnosti kot tekmecev. Zdi se, da je 22-letni šampion s Klanca pri Komendi nared za vse izzive na kolesu in ob njem.

 ??  ??
 ?? Foto Dejan Javornik ?? Tadej Pogačar se zaveda, da rumena majica z letnico 2021 še ni v njegovi trajni lasti.
Foto Dejan Javornik Tadej Pogačar se zaveda, da rumena majica z letnico 2021 še ni v njegovi trajni lasti.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia