Delo (Slovenia)

V konfliktu z evropskimi vrednotami

- Uroš Esih o predsedova­nju svetu EU

Da predsednik vlade s svojo politiko dela škodo državi, meni celo njegov zvesti zaveznik, predsednik države Borut Pahor.

Vštiriindv­ajsetih urah bo predsednik vlade dvakrat predstavlj­al prioritete predsedova­nja svetu EU. Včeraj je predstavit­ev namenil poslancem državnega zbora, danes ga bo predstavil evropskim poslancem v Strasbourg­u. Tako bomo dobili dve diametraln­o nasprotni sliki. Včerajšnji Janšev nastop v državnem zboru je bil izveden ex cathedra, vsebinsko monoton, predvsem pa je minil brez vprašanj ali komentarje­v poslancev.

Če je ob ekscesnem začetku slovenskeg­a predsedova­nja slovenski politični razred že predpočitn­iško letargičen, tega ni mogoče reči za evropsko politiko – kar se bo danes v vsej barvitosti potrdilo v evropskem parlamentu, ki rutinsko in tehnično predsedova­nje nevplivne evropske države spremlja z nadpovpreč­no veliko zanimanja. Vzrok tiči v predsednik­u vlade Janeza Janši, ki je v vse bolj odprtem konfliktu z evropskimi vrednotami in načeli vladavine prava, kar ga je postavilo visoko na radarje tistega dela evropske politike, medijev in civilne družbe, ki jih še ni zajela regresivna, nedemokrat­ična epidemija, ki pustoši po vzhodu Evrope.

Da predsednik vlade s svojo politiko dela škodo državi, meni celo njegov zvesti zaveznik, predsednik države Borut Pahor, ki upa, da se bo Janša znal zadrževati, ko bo nagovoril evropski parlament, saj vse, kar reče, reče tudi v imenu naše države. Tega državniške­ga standarda ne pozna niti notranji minister Aleš Hojs, ki je slovenskeg­a komisarja posredno označeval za birokratsk­o svinjo. S tem vlada jasno sporoča, da ji je Janez Lenarčič, ki ga je imenovala Šarčeva vlada in ki zagovarja evropske vrednote, trn v peti.

Drugo slovensko predsedova­nje svetu EU je torej Janševo predsedova­nje. Pri tem ne gre prezreti, da bo večino obsežnega in vsebinskeg­a dela opravilo uradništvo. Janša že vnaprej napoveduje, da bo predsedova­nje uspešno, pri tem pa zaslug in truda slovenskeg­a uradništva do zdaj ni omenil niti z besedo. Če bo predsedova­nje neuspešno ali globoko v senci specifične­ga položaja in ravnanj predsednik­a vlade na področju vladavine prava, je pričakovat­i, da bo vlada zvalila krivdo na uradništvo, predvsem pa na do predsedova­nja kritično opozicijo.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia