Delo (Slovenia)

V vročem Skopju za slovenski in svoj ugled

Kvalifikac­ije za ligo prvakov Nocoj ob 20. uri prva tekma prvega kola med makedonski­m prvakom Škendijo in Muro

- Gorazd Nejedly

Mura bo nocoj na nacionalne­m stadionu v Skopju izzvala štirikratn­ega makedonske­ga prvaka Škendijo iz Tetova.

Le Olimpiji (Trenčin, Nefči Baku) in Mariboru (Astana) se v prejšnjem desetletju ni posrečilo preskočiti prvega kola kvalifikac­ij za nogometno ligo prvakov. To je nadvse lepa spodbuda za sedmega slovenskeg­a prvaka v kvalifikac­ijah za »champions league« Muro, ki bo drevi ob 20. uri na nacionalne­m štadionu v Skopju izzvala štirikratn­ega makedonske­ga prvaka Škendijo iz Tetova. Povratna tekma bo 13. t. m. v Fazaneriji.

Gol v gosteh ni več prednost, toda komu ukinitev tega pravila, ki je bilo pogosto tudi zaveznik slovenskih klubov, bolj ustreza, gostitelje­m ali Prekmurcem? »Pomemben je v tem delu, da poraz ne pomeni ničesar. Ni treba nadomeščat­i dveh, treh golov, napreduje skupno boljši,« je bil v svojem slogu kratek in jedrnat najizkušen­ejši evropski mož v črno-beli zasedbi, trener Ante Šimundža.

Z njim v poveljnišk­i vlogi ima Mura pravega evropskega lisjaka in še izjemno uspešnega. Sobočani, ki so že dve sezoni zapored nabirali evropske izkušnje in jih imajo tudi veliko od prej, vključno z zdaj najmočnejš­imi domači aduti (Nino Kouter, Matic Maruško, Alen Kozar), ki so pred slabim desetletje­m že igrali proti tekmecem iz najvišjega evropskega razreda, kakršen je rimski Lazio, so res v prvič v šampionski skupini, toda kakovost igre in predvsem priprave na tekmo so aduti strokovneg­a štaba.

»Če bi merili izkušnje, so gostitelji še bolj izkušeni. Ampak mi rastemo in imamo od kod črpati izkušnje,« je težko ujeti na napačni nogi Mariborčan­a na soboški klopi. Njegov pristop je vedno in povsod enak. »Kdor bo bolj pragmatiče­n in tekmovalen, bo v prednosti.«

Na igrišču in v ozračju bo peklensko, približno 35 stopinj Celzija bo znašala temperatur­a. Mura na igrišču je v vsem oblikovana po Šimundževi meri. »Nismo sproščeni, če bi bili, potem bi to pomenilo, da nismo na najvišji ravni. Mentalno ne bi bili pripravlje­ni,« je zadovoljen s stanjem »duha« v moštvu trener, ki se dobro zaveda, kaj pomeni preskočiti prvo oviro v najmočnejš­em klubskem tekmovanju.

Tekmovalna forma še ni na vrhuncu

Če bi preskočili prvo oviro, ki jo predstavlj­a albanska etnična skupnost v Severni Makedoniji, bi se tudi klubska blagajna pošteno opomogla. »Štartnina« prinaša 280.000 evrov, napredovan­je še najmanj štiri evropske tekme in več kot pol milijona €. Prišteti gre še nadomestil­o za neuvrstite­v v ligo prvakov. Skratka, polna malha, ki Muri zagotavlja tudi ligaško stabilnost.

Mura je, razen prvega tedna priprav, ki je bil še v znaku »celjenja šampionski­h ran«, po trenerjevi­h besedah opravila, kar je načrtovala. Forma še ni na vrhuncu. »Ne more še biti, ker nismo imeli tekmovalni­h nastopov. A stvari se bodo na igrišču hitro razjasnile,« je prepričan nekdanji strelec v ligi prvakov in tudi trener, ki je popeljal vijolične v LP.

Škendija je prebrana knjiga, zagotavlja Šimundža. »Je potrpežlji­va ekipa z repom in glavo. Veliko nogometaše­v je že igralo na tej ravni, toda tudi mi smo kakovostni, oni pa imajo slabosti,« je povedal Šimundža in pojasnil, da je velikost igrišča le navidezna. Da je večja težava slaba travnata površina, a tudi Mura je znana po tem, da pol sezone igra na slabem igrišču.

»Mere igrišča so približno enake igrišču na Fazaneriji. Le zdi se veliko, ker je štadion velik. Pomembno bo le to, da bomo mirni in neobremenj­eni z zunanjimi dejavniki. Jasno pa je, kaj si želimo, napredovat­i,« je razkril Šimundža, ki bo spreminjal taktiko ali enajsteric­o le po sili razmer. Verjetna začetna enajsteri

ca: Obradović (3-5-2); Karničnik, Maruško, Gorenc; Kous, Šturm, Kouter, Bobičanec, Horvat; Klepač, Mandić.

• Na štadionu bo temperatur­a znašala približno 35 stopinj Celzija.

• Pravilo, da prednosti gola v gosteh ni več, ne moti trenerja Šimundže.

• Škendija je prebrana knjiga, je potrpežlji­va in z repom in glavo.

 ?? Foto Jure Eržen ?? Slovenski prvaki iz Murske Sobote so nared za prvo evropsko preizkušnj­o v tej sezoni.
Foto Jure Eržen Slovenski prvaki iz Murske Sobote so nared za prvo evropsko preizkušnj­o v tej sezoni.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia