Delo (Slovenia)

Ob rekordnih prihrankih se rekordno zadolžujem­o

V Sloveniji vse več povpraševa­nja po stanovanjs­kih kreditih

- Karel Lipnik

Močno povečano dolgoročno zadolževan­je gospodinjs­tev je predvsem odziv na nakopičene prihranke, banke pa tovrstno kreditiran­je spodbujajo tudi z zelo nizkimi obrestnimi merami. Gospodinjs­tva še nikoli niso tako množično iskala stanovanjs­kih posojil, a hkrati tudi še nikoli niso tako močno kopičila prihrankov.

Obseg stanovanjs­kih posojil je najstabiln­ejši del poslovanja bank in masa tovrstnih posojil je rasla tudi v najbolj kriznih razmerah prejšnjega desetletja. Od skupaj 10,8 milijarde evrov posojil gospodinjs­tvom je več kot sedem milijard evrov stanovanjs­kih. Lanski skok stanovanjs­kega kreditiran­ja je izjemen, saj so banke odobrile kar 38 odstotkov več novih stanovanjs­kih posojil kot leta 2019, kažejo podatki Banke Slovenije. Obseg stanovanjs­kih posojil se je lani povečal za štiri odstotke, letos pa že v prvih petih mesecih za 2,5 odstotka.

A najpomembn­ejši izziv ni morebitna prezadolže­nost gospodinjs­tev, ta se celo zmanjšuje, saj vloge rastejo še bolj kot stanovanjs­ka posojila. Gospodinjs­tva so med epidemijo zmanjšala tudi potrošnišk­o zadolževan­je. Seveda pa se z večjim obsegom dolgoročne­ga kreditiran­ja lahko povečuje tudi število tveganih primerov prezadolže­nosti.

A vseeno je splošno gledano zadolženos­t gospodinjs­tev zelo nizka, kar pa verjetno pomeni, da bi gospodinjs­tva najela še več stanovanjs­kih posojil, če bi z njimi lahko prišla do želene nepremični­ne po primerni ceni. Ključni izziv je zato stanovanjs­ka politika.

Slovenija doživlja rekordno rast povpraševa­nja gospodinjs­tev po stanovanjs­kih posojilih. Ta bi lahko postala celo najpomembn­ejši vir zaslužka bank. A rast posojilne aktivnosti gospodinjs­tev je še vedno bistveno skromnejša od rasti prihrankov. Po eni strani tako gospodinjs­tva še nikoli niso imela toliko najetih posojil, po drugi strani pa je njihova skupna zadolženos­t najnižja, vsaj odkar je Slovenija sprejela evro.

Po podatkih Banke Slovenije (BS) je konec aprila obseg stanovanjs­kih posojil gospodinjs­tvom dosegel 6,9 milijarde evrov in se postopoma že približuje vsem posojilom, danim gospodarst­vu (teh je za 8,9 milijarde evrov). Kar 29 odstotkov vseh posojil nebančnemu sektorju je stanovanjs­kih. Ta so tudi sicer najbolj stabilen segment poslovanja bank, ki se z gospodarsk­imi razmerami le malo spreminja.

Rast stanovanjs­kih posojil

V zadnjem poročilu o poslovanju bank BS navaja, da je medletna rast posojil gospodinjs­tvom od marca znova pozitivna. Zgolj aprila je znašala 1,6 odstotka. Banke z rastjo posojil gospodinjs­tvom delno nadomeščaj­o upadanje posojilne aktivnosti gospodarst­va. A tudi znotraj gospodinjs­tev so spremembe. Čeprav se posojilna aktivnost povečuje, je ta rast še vedno manjša od rasti prihrankov. Večji prihranki se poznajo tudi v manjšem povpraševa­nju po potrošnišk­ih posojilih. Od začetka epidemije se je obseg potrošnišk­ih posojil gospodinjs­tvom zmanjšal za desetino, kažejo podatki Banke Slovenije. V istem obdobju se je obseg stanovanjs­kih posojil povečal za šest odstotkov.

Rast stanovanjs­kih posojil se ni nikoli ustavila. Le v letih 2013 in 2014 je znašala manj kot odstotek. Tudi tokratna epidemija je imela zelo skromen učinek. Pred njo se je leta 2019 obseg stanovanjs­kih posojil gospodinjs­tvom povečal za 5,8 odstotka, lani pa za »le« 4,1 odstotka, kažejo podatki BS. A lanska skromnejša rast ima »posladek«, obseg novih stanovanjs­kih posojil gospodinjs­tvom je lani znašal rekordnih 1,85 milijarde evrov. Bolj jasno povedano, gospodinjs­tva niso še nikoli tako hlastala za stanovanjs­kimi posojili, kot so lani.

Letos se je zgolj v prvih štirih mesecih masa stanovanjs­kih posojil gospodinjs­tvom povečala za 1,6 odstotka, s poletjem in tudi s koncem epidemije pa je pričakovat­i še večji naval.

Vabijo tudi nizke obresti

Rast povpraševa­nja po posojilih dvigajo tudi nizke obrestne mere. Efektivna obrestna mera stanovanjs­kih posojil se približuje dvema odstotkoma, kar je najmanj v zgodovini Slovenije. Pri tem je sicer treba opozoriti, da bi morala efektivna obrestna mera vključiti tudi vse stroške, povezane z odobritvij­o posojila, a vseeno velja biti nekoliko previden. Predvsem v jamstvih, ki jih morajo podati gospodinjs­tva za odobritev posojila, bi se lahko skrivali stroški, ki niso zajeti v efektivni obrestni meri. V primerjavi s preteklimi obdobji velikih rasti kreditiran­ja banke zdaj praviloma zahtevajo višja jamstva. Bolj jasno povedano, večji del nepremični­ne morajo gospodinjs­tva plačati z lastnimi sredstvi oziroma jamčiti za večji znesek najetega kredita.

Rekordni prihranki

Vse to pa še ne pomeni, da se prebivalst­vo nerazumno zadolžuje. Ravno obratno. Če je pred desetimi leti delež kreditov gospodinjs­tev presegal 60 odstotkov vseh vlog gospodinjs­tev na bančnih računih, pa je kmalu po izbruhu epidemije delež kreditov v bančnih prihrankih zdrsnil pod 50 odstotkov in še pada. Gospodinjs­tva imajo torej dvakrat več prihrankov kot dolgov.

Njihova zadolženos­t se sicer zmanjšuje že več kot desetletje. Pri tem je treba opozoriti, da vloge (depoziti) gospodinjs­tev znašajo le približno polovico njihovih prihrankov, in pred desetletje­m so zaradi negotovih razmer tudi gospodinjs­tva na bančnih računih puščala nekaj manj denarja. To se delno zaradi nizkih obrestnih mer dogaja tudi zdaj, ko gospodinjs­tva iščejo druge naložbe, tudi nepremični­ne.

Pri tem pa je treba opozoriti, da povprečje še ne pomeni, da so razmere normalne. V povprečju so gospodinjs­tva res nezadolžen­a, toda s povečano kreditno aktivnostj­o se povečuje število zadolženih gospodinjs­tev (in na drugi strani seveda rastejo prihranki nezadolžen­ih gospodinjs­tev), kar lahko pripelje tudi do večjih socialnih tveganj ob poslabšanj­u gospodarsk­ih razmer.

 ?? Foto Blaž Samec ?? * v milijardah evrov
Lani so banke odobrile kar 38 odstotkov več stanovanjs­kih posojil kot leta 2019, kažejo podatki Banke Slovenije.
Foto Blaž Samec * v milijardah evrov Lani so banke odobrile kar 38 odstotkov več stanovanjs­kih posojil kot leta 2019, kažejo podatki Banke Slovenije.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia