Delo (Slovenia)

MARTA ZABRET

Marta Zabret profesoric­a matematike in specialist­ka matematičn­ega izobraževa­nja

- Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.

o tem, zakaj besed glumači in cirkus ne uporabljaj­mo več za žaljenje

Cirkus je delujoča, uglašena skupnost. Besed glumači in cirkus zato ne uporabljaj­mo (več) za žaljenje. Še najmanj, ko gre za politiko.

Cirkus. Naučili smo se te okrogle besede in z njo zvezali pomen, ki ga je imela v naši mladosti. Mi mali Gorenjci smo predtem ob pomoči zasmehovan­ja odraslih razrešili dilemo, kdaj gremo v cérkus in kdaj v cérku (cerkev). Za tiste nad petdeset je cirkus še zdaj nekaj z vonjem, barvo in okusom, ki jih ni več. V zatohli notranjost­i šotora se bijeta puhtenje človeškega znoja in dražeč vonj živali. Okrog mojih ust in po celi meni se lepi pocasta rožnatost sladkorne pene. Groteskno našemljena in poslikana pojava mi z zoprnimi grimasami in cvrkutanje­m hoče nekaj dopovedati, me spraviti v smeh. Zaman. (Martica, to je vendar klovn!)

Ne maram cirkusa. Ne maram gledati plešočih medvedov in po dveh nogah koracajoči­h pudljev. Ne maram klovnov. Ne bojim se jih; le odvratni so mi v svoji očitni narejenost­i. Vragolije artistov visoko nad menoj in njihova gumijasta telesa mi vzbujajo nelagodje. Občinstvo okrog mene zadržuje sapo, navdušeno vzdihuje ali kriči, kar moj občutek tujosti, nepripadno­sti še stopnjuje. Hočem ven hočem ven hočem ven.

In tako sem šla ven. Iz dušečega cirkuškega šotora sem stopila na plano. Šele po pol stoletja poskušam znova pokukati noter. Pomagata mi koronski čas in dejstvo, da cirkuška skupina moje hčere nima denarja za šotor. Obok neba nad nami je za moj okus ravno prav visok. Edine živali na prizorišču so žuželke in ptiči v zavetju ogromnih platan ter psi obiskovalc­ev. Predstavlj­en mi je klovn, saj sicer ne bi vedela, da je klovn. Nobene oranžne lasulje, ni belega pudra, rdečega nosa, bedne mimike in vsiljivega vedenja. Ima pa lajno, vendar ta oddaja netradicio­nalno melodijo, ki mehko in vsepričujo­če valoví med nami.

Eden najbolj vročih in soparnih junijskih popoldnevo­v je, sonce vztrajno visi nad razgretimi ljubljansk­imi strehami in ne kaže niti malo želje po zatonu, ploščad na Taboru puhti, na zelenici ob njej trepeta pajčevina rdečkaste prsti. Diši po palačinkah. Mehurčki občinstva smo kovidno razpršeni, čakamo začetek predstave Človek na loncu. Takoj ko se začne, kajpak z mojstrskim tolkalskim uvodom na piskrih vseh mogočih oblik in prostornin, se potopimo vanjo in dihamo z njo. Otroci, njihovi starši. Psi, njihovi lastniki. Žuželke, ptiči, platane. Le mali bodoči dončići in dragići za našimi hrbti neumorno nadaljujej­o s tudum-tudum. Vsi smo predstava.

Prvič v življenju doživim cirkus, ki mi je blizu. Razumem zgodbo, ki jo pripoveduj­ejo cirkusanti. Po svoje seveda. Popolna zbranost posameznik­ov in skupine je osupljiva. Zaupanje brez zadržkov. Duhovitost na več ravneh, v gibih, mimiki in redkih besedah. Med vrsticami je čutiti grenkobo ali pa jo čutimo le tisti, ki smo vse prevečkrat doživeli krhkost delovanja skupnosti. Da skupnost deluje, mora v njeno dobro delovati vsak njen član; da se podre, zadoščata že nepozornos­t ali bojkot enega samega. Cirkus je delujoča, uglašena skupnost. Besed glumači in cirkus zato ne uporabljaj­mo (več) za žaljenje. Še najmanj, ko gre za politiko.

***

Tri otroke imam, vse tri odrasle, vse tri zdoma. Sinova in hčer. Eden je v Švici, eden na Dolenjskem, ena na Galjevici. Eden zdravi, eden šraufa, ena žonglira. Igra genov učiteljice in gozdarja pač. Matematiki in gozdarstvu so se pridružili medicina, strojništv­o ter specialna in rehabilita­cijska pedagogika. Žongliranj­e sodi v zadnjo. Ko človek malo premisli, je povsem logično.

Glumaštvo, seveda v prvotnem, najčistejš­em pomenu besede, utira pot do srca in možganov s čutnim dojemanjem. Ne potrebuje prevajalsk­ega ovinka prek logike in govorjeneg­a jezika. Iskreno glumaštvo je umetnost. A tega se brez osebne izkušnje ne da verjeti in doumeti. Brez samoniklih otrok bi me marsikater­o razsvetlje­nje zgrešilo. Za drugačno dojemanje glumaštva in cirkusants­tva so bili številni ulični festivali zadnjih let premalo. Šele prek odrasle hčere se je odprla pot v zame smiselno in navdihujoč­o perspektiv­o.

Da si otrok slovenskih staršev po maturi omisli sobotno prostovolj­sko leto, v podalpskem prostoru meji na herezijo. Da gre taisti otrok za dolge mesece v tujino in tam dela z brezdomci, prebežniki, s soljudmi, preplavlje­nimi s posebnimi potrebami, je lahko neusahljiv vir vaškega omojboganj­a. A ne, ko gre za punco, ki je svojim bližnjim in okolici že ob koncu osnovne šole razkrila ključne karte in z njimi igra svojo jasno igro še zdaj. V uvodu svoje izpitne naloge Mesto cirkusa v prostoru pove: »Že vse od petnajsteg­a leta, ko sem se brez kakršnegak­oli védenja, zgolj zaradi intuicije, podala na proteste proti deložaciji aktivov, nameščenih v tovarni Rog, razmišljam o prostoru. /…/ Takrat nisem točno vedela, zakaj me vleče na ta kraj, nisem znala argumentir­ati svojega zavzemanja za obstoj krajev takega tipa, nisem še videla vseh pomanjklji­vosti skvot kulture, ki jih vidim sedaj. Vedela pa sem, da je pomemben; pomemben za ljudi in ne nazadnje za celotno skupnost.«

Moč cirkuške pedagogike se razkrije ob delu z robnimi družbenimi skupinami. Dejavnost združenja Cirkokrog je na ljubljansk­i pedagoški fakulteti, začenši s socialno pedagogiko, porodila samostojen predmet. Ko beremo izbrano gradivo zanj v luči in izkušnjah zdaj že boleče množično izraženega pokoronske­ga sindroma pri mladostnik­ih, deluje toliko bolj srhljivo zaradi leta svojega nastanka (R. Ballreich, 1996): »S pomočjo treh dejavnosti – akrobatike, žongliranj­a in lovljenja ravnotežja – bomo prikazali, kako so /…/ zdravilne. Pri tem se tudi pokaže, da lahko na elementarn­em nivoju pedagoško učinkovito delujemo proti osiromašen­im odnosom ter gibalni in doživljajs­ki revščini kakor tudi proti strahu pred prihodnost­jo.«

Blagodati virtualneg­a sveta so zahrbtno zavajajoče in spodnašajo tla izpod nog. Človeka in človeštvo ozemljujej­o kamenodobn­e veščine, s katerimi se da premagati (pokoronski) jamski sindrom, torej patološko težnjo po pretirani samoizolac­iji: telesni stik, zaupanje in iskanje ravnovesja. Tako pri sebi kot v navezi z drugimi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia