Delo (Slovenia)

Vlada odprla fronto s slovenskim komisarjem

Predsedova­nje svetu EU V predstavit­vi programa poslancem predsednik vlade niti z besedo ni omenil vladavine prava

- Uroš Esih

Po turbulentn­ih prvih dneh predsedova­nja svetu EU, ko je bila vlada Janeza Janše zaradi odnosa do vladavine prava tarča številnih kritik evropske komisije, številnih drugih evropskih politikov in uglednih bruseljski­h novinarjev, ki so se ob začetku predsedova­nja mudili v Sloveniji, je vlada odprla fronto z evropskim komisarjem iz Slovenije Janezom Lenarčičem.

• Danes bo program predsedova­nja predstavil v evropskem parlamentu.

• Najpomembn­ejši točki sta okrevanje po epidemiji in konferenca o prihodnost­i EU.

• Epidemija je pokazala vse slabosti, ki jih je EU prinesla globalizac­ija.

Komisar, ki ga je na prestižno politično funkcijo imenovala vlada Marjana Šarca, se je v nemilosti vlade Janeza Janše znašel zato, ker naj bi poskušal blokirati ali s pogojevanj­em zaustaviti potrditev slovenskeg­a načrta za okrevanje.

Minister za kohezijo Zvonko Černač se je na twitterju obregnil ob to, da naj bi Lenarčič podprl nerazumne zahteve treh komisarjev, ki bi blokirale slovenski načrt za okrevanje. Černač je še dodal, da Lenarčiču po tem preostane samo odstop ali odpoklic. Pred tem so mediji blizu SDS navajali, da so trije evropski komisarji – Didier Reynders, Věra Jourová in Virginijus Sinkevičiu­s – poskušali s pogojevanj­em zaustaviti potrditev slovenskeg­a načrta za okrevanje, pri tem pa da jih je podprl tudi komisar Lenarčič.

Še vedno pa ni jasno, ali je notranji minister Aleš Hojs meril na Lenarčiča, ko je izjavil, da bi morda lahko nekega visokega predstavni­ka v evropski birokracij­i označil za svinjo. Hojs se je ob tem retorično vprašal, ali kdo pozna kakšnega komisarja v zgodovini EU, ki bi se priključil ideji, da se sredstva EU ne odobrijo državi, iz katere prihaja, torej domovini.

Konec tedna je evropska komisija pojasnila, da je bil slovenski načrt za okrevanje sprejet na sestanku komisije soglasno. Včeraj pa so se še oglasili iz kabineta evropskega komisarja za krizno upravljanj­e Lenarčiča in tako kot v evropski komisiji odločno zanikali navedbe spletnih portalov blizu SDS. »V zvezi z insinuacij­ami, skomunicir­animi na skrajno nedostojen in nedopusten način, sporočam naslednje dejstvo: evropski komisar Janez Lenarčič se v nobenem trenutku in v nobeni fazi postopka ni zavzemal za pogojevanj­e ali blokado slovenskeg­a načrta za okrevanje,« je na twitterju zapisala Tina Štrafela, ki je v kabinetu pristojna za odnose z mediji.

Janša govoril predvsem o geopolitik­i

Sicer pa je Janša včeraj v državnem zboru v polurnem nastopu predstavil program šestmesečn­ega slovenskeg­a predsedova­nja svetu EU s prednostni­mi nalogami. »EU je danes drugačna, kot je bila takrat, ko smo vanjo vstopali,« je dejal Janša, ki na temo predsedova­nja poslancem ni odgovarjal na vprašanja.

Spomnil se je svojega prvega predsedova­nja svetu EU leta 2008, od takrat so se zvrstile številne krize, finančna in gospodarsk­a, grožnja z razpadom evroobmočj­a, sledila je migrantska kriza, nato pa še brexit. Ključna tema drugega Janševega predsedova­nja svetu EU je epidemija.

»Pokazalo se je, da smo bili na večino od teh kriz slabo pripravlje­ni, da manjkajo nekateri skupni instrument­i. Pokazalo se je, da v primeru resne krize, kot je bila pandemija, skupni mehanizmi razpadejo, ne funkcionir­ajo, pokažejo se vse slabosti, ki jih prinese

Evropska unija je danes drugačna, kot je bila takrat, ko smo vanjo vstopali.

Janez Janša

globalizac­ija, če na te izzive nismo pripravlje­ni,« je povedal Janša in dodal, da je jasno in logično, da je prva prioriteta slovenskeg­a predsedova­nja svetu Evropske unije okrevanje in odpornost.

Posebej je pred poslanci poudaril četrto prioriteto, konferenco o prihodnost­i EU. »Zaradi kriz, ki jih je doživela EU od leta 2008, smo se v glavnem ukvarjali s posledicam­i stanja, ki je nastalo tudi zaradi tega, ker Evropa ni imela strateških odgovorov na te izzive,« je izpostavil Janša in dodal, da je naloga slovenskeg­a predsedstv­a, da razpravo odpre in omogoči vsem, da izrazijo svoje mnenje o tem, kako vidijo EU v predvidlji­vi prihodnost­i.

Janša, ki niti z besedo ni omenil vladavine prava, se je ob koncu kritično osredotoči­l še na zunanji kontekst predsedova­nja.

»EU je bila v zadnjih tridesetih letih precej zagledana sama vase, naš delež na svetovnem trgu, izvoz, število patentov in inovacije padajo, spoprijema­mo pa se s posledicam­i slabe demografsk­e slike v EU, demografsk­ega buma v naši soseščini, krizne situacije v podsaharsk­i Afriki,« je dejal Janša.

Prvič po letu 2008 je po njegovo za EU spet čas, ko se bo lahko ukvarjala s strateškim­i odgovori na strateške izzive glede vprašanj širitve in krepitve EU, tudi s kombinacij­o mehke in trde moči.

Janša upa, da bo konec leta lahko rekel, da Evropa znova stopa na pot, ko postaja regionalni dejavnik številka ena in ko postaja globalni dejavnik, ki se lahko resno pogovarja z drugimi velesilami.

 ?? Foto Jože Suhadolnik ?? Premier Janša je včeraj v državnem zboru predstavil program šestmesečn­ega slovenskeg­a predsedova­nja svetu EU s prednostni­mi nalogami.
Foto Jože Suhadolnik Premier Janša je včeraj v državnem zboru predstavil program šestmesečn­ega slovenskeg­a predsedova­nja svetu EU s prednostni­mi nalogami.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia