Delo (Slovenia)

Težave z dvigovanje­m pošte

Janez Janša Pred preiskoval­no komisijo spet vabljen septembra

- Barbara Eržen

Ker uradnega vabila na zaslišanje opozicijsk­e preiskoval­ne komisije, ki se ukvarja z ukrepanjem vlade v epidemiji covida-19, predsednik vlade Janez Janša menda še vedno ni prevzel, mu je javno vabilo predsednik komisije Robert Pavšič včeraj izročil kar na seji državnega zbora. »Očitno ima velike težave z dvigovanje­m pošte,« je pospremil vročitev. Nova seja preiskoval­ne komisije, ki jo vodi in na kateri pričakujej­o premiera, bo na vrsti 24. septembra. »Ni problem to, da premier ni prišel na zaslišanje, temveč način, kako se obnaša do preiskoval­ne komisije in institucij,« je še komentiral poslanec LMŠ, ki je kritičen tudi do opravičila premierove­ga kabineta zaradi njegove neudeležbe na petkovi seji. Iz tega so opravičilo poslali šele po poizvedbah medijev, ali se bo Janša zaslišanja udeležil, čeprav vabilo sploh ni bilo naslovljen­o nanje, ampak le na Janšo, ki pa ga ni prevzel.

»Nimam nobenega problema priti na vašo komisijo, gotovo imam več odgovorov, kot imate vi vprašanj, « se je včeraj po izročitvi javnega vabila odzval Janša, a ob tem navedel, da bo tudi v prihodnje »ne glede na vse spoštovanj­e parlamenta­rnih institucij vedno šel na dogodek, kjer se spominjam sobojevnik­ov, ki so dali življenje za to državo « . V petek, ko je bil premier vabljen na sejo preiskoval­ne komisije, je bila namreč slovesnost ob 30. obletnici bojnih spopadov na Kumu, ki je bila po njegovih besedah napovedana mesec in pol prej.

Po pričanjih izvedenca epidemiolo­gije Ivana Eržena, vodje prve vladne svetovalne skupine za covid-19 Bojane Beović, v. d. predstojni­ka centra za nalezljive bolezni Maria Fafangla in epidemiolo­ginje Maje Sočan si Pavšič od Janše želi slišati predvsem odgovore, zakaj on in njegova vlada nista prisluhnil­a epidemiolo­ški stroki. Fafangel in Sočanova sta na seji komisije povedala, da so imeli epidemiolo­gi premalo besede pri odločitvah o upravljanj­u epidemije. »Ni namen spraviti Janeza Janšo za rešetke, ampak preprečiti, da se to ponovi, « je dejal poslanec LMŠ.

Za Janšo bo pred parlamenta­rno komisijo predvidoma zaslišanih še več deset prič, pri čemer je že zdaj jasno, da bo med njimi gotovo prejšnji zdravstven­i minister Tomaž Gantar. Do njegovega ravnanja in imenovanja posebne strokovne skupine je bil namreč še posebej kritičen Eržen.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia