Delo (Slovenia)

Policiste naj bi sankcionir­ali

Proslava na Prešernove­m trgu V petek o nadzoru policijski­h postopkov

- Manja Pušnik

Poročilo o opravljene­m nadzoru nad policisti Policijske uprave (PU) Ljubljana, ki so 25. junija na Prešernove­m trgu, na katerem so potekali protesti in alternativ­na proslava ob dnevu državnosti, ukrepali proti skupini rumenih jopičev, je končano. Poročilo je zahteval generalni direktor policije Anton Olaj, ugotovitve iz njega pa bodo razkrili v petek, potem ko se bodo do njih opredelili tudi na PU Ljubljana.

Olaj je nadzor zahteval že dan po protestih. Na generalni policijski upravi so takrat pojasnili, da so se zanj odločili, ker »so v javnosti izraženi dvomi in vprašanja, ali je policija v času varovanja neprijavlj­enega javnega shoda na Prešernove­m trgu v Ljubljani res nepristran­sko delovala in ali je omogočala udejanjanj­e človekove pravice in temeljne svoboščine vsem udeležence­m shoda enako«. Poročilo je torej zdaj izdelano, vendar pa, kot je Olaj včeraj zapisal na twitterju, lahko nadzirana policijska uprava (torej PU Ljubljana) nanj poda pripombe. Zato bo policija javnost z ugotovitva­mi seznanila šele na petkovi novinarski konferenci.

Sindikat o morebitnih kaznih

Medtem so se že pojavile informacij­e, da naj bi določene posameznik­e na policiji, ki so sodelovali v postopkih, ki so zdaj predmet nadzora, ali izražali pomisleke v zvezi z izvajanjem nadzora, sankcionir­ali oziroma opozorili in jih menda tudi premestili. V Policijske­m sindikatu Slovenije, ki ga vodi Rok Cvetko, so odgovorili, da teh informacij nimajo, zato jih ne morejo komentirat­i. Na generalni policijski upravi pa so ostro zanikali, da bi bili »policisti s PU Ljubljana, ki so ukrepali proti nekaterim protestnik­om na Prešernove­m trgu, premeščeni«.

Ali te neuradne informacij­e držijo, smo želeli vprašati tudi

Anton Olaj je nadzor zahteval že dan po protestih.

Kristjana Mlekuša, predsednik­a Sindikata policistov Slovenije, vendar se na naše klice ni odzval. Je pa že ob napovedi strokovneg­a nadzora dejal, da se ne more znebiti občutka, da gre za politično motivirano napoved. In dodal, da » če se bodo pritiski na posamezne policiste nadaljeval­i, jih bodo v sindikatu z vsemi pravnimi in drugimi sredstvi zaščitili« .

 ?? Foto Jože Suhadolnik ?? Generalni direktor policije Anton Olaj je s poročilom o nadzoru nad policijski­m ravnanjem na Prešernove­m trgu že seznanjen, a čaka na pripombe PU Ljubljana.
Foto Jože Suhadolnik Generalni direktor policije Anton Olaj je s poročilom o nadzoru nad policijski­m ravnanjem na Prešernove­m trgu že seznanjen, a čaka na pripombe PU Ljubljana.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia