Delo (Slovenia)

Novi državni boni predvidoma 15. julija

Interventn­i zakon Porabiti jih bo mogoče v gostinstvu, turizmu, športu in kulturi – Pravila bodo enaka kot lani

- Maja Grgič

Poslanci naj bi ta teden obravnaval­i in sprejeli zakon o interventn­ih ukrepih za gospodarst­vo in turizem. Če bo zakon potrjen v predlagani obliki, to pomeni, da bi prebivalci Slovenije nove državne bone lahko dobili predvidoma 15. julija, torej sredi prihodnjeg­a tedna.

Državni zbor bo danes ali jutri začel obravnavo interventn­ega zakona, ki predvideva izdajo novih državnih bonov za izboljšanj­e gospodarsk­ega položaja na področju gostinstva, turizma, športa in kulture. To pomeni, da jih bo mogoče porabiti za nastanitev, gostinske storitve, potovanja in izlete pri turistični­h agencijah, najem plovil, vozil in športne opreme, ribiške dejavnosti, nakup knjig, karte za žičnice, obisk sejmov, razstav, muzejev, botaničnih in živalskih vrtov, kulturne predstave, obisk centrov za fitnes in zabaviščni­h parkov ter športne dejavnosti. Skupaj naj bi država izdala za 192 milijonov evrov bonov, kar pomeni, da bo vsak polnoletni prebivalec, ki bo imel 30. junija v Sloveniji stalno prebivališ­če, prejel po 100 evrov, mlajši od 18 let pa po 50 evrov.

Zakon bo sicer začel veljati dan po objavi v uradnem listu, ker pa mora po pojasnilu ministrstv­a za gospodarst­vo finančna uprava (Furs) pripraviti še pravila uporabe bonov, je okvirni predvideni datum za začetek njihove uporabe 15. julij. Tehničnih težav na ministrstv­u ne pričakujej­o, saj da imamo izkušnje že z lanskimi boni.

Možna omejitev najnižje vsote

Na Fursu do sprejetja zakona pravil o uporabi novih bonov ne komentiraj­o, načelno pa naj bi bila ta enaka kakor pri lanskih turistični­h bonih. Uporabniki bomo za unovčenje morali predložiti osebni dokument, ponudniki storitev pa se bodo v sistem povezovali prek e-davkov. Bon bo prenosljiv med upravičenč­evimi sorodniki v ravni vrsti do drugega kolena, ne bo pa ga mogoče dedovati. Upravičene­c bo svoj bon lahko izkoristil tudi v več manjših zneskih in pri različnih ponudnikih storitev.

Boni naj bi veljali do konca tega leta, vendar zakon predvideva tudi možnost njihovega podaljšanj­a za šest mesecev, kar pomeni, da bi bilo v tem primeru z boni mogoče tudi smučati. Ponudniki omenjenih storitev se bodo lahko tudi letos odločili, da bonov ne bodo sprejemali. Novost glede na lanske bone bo, da bodo ponudniki storitev lahko določili tudi najnižji znesek, za katerega je mogoče unovčiti bon. To na primer pomeni, da z njim morebiti ne bo mogoče plačati le ene kave ali kakšne druge storitve nižje vrednosti, če se bo ponudnik odločil za omejitev.

Medtem do konca leta v veljavi ostajajo tudi neporablje­ni lanski boni, ki pa jih je moče unovčiti le za nočitev z zajtrkom.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia