Delo (Slovenia)

Tako je, če hočemo na mizi svinjski zrezek

Inšpektorj­i v Ljutomerča­nu niso odkrili večjih nepravilno­sti – Skladnost posnetkov še preverjajo

- Maja Prijatelj Videmšek

Uprava za varno hrano, veterinars­tvo in varstvo rastlin (UVHVVR) je končala izredni inšpekcijs­ki nadzor na prašičji farmi Ljutomerča­n. Večjih nepravilno­sti ni ugotovila. Glede posnetka, ki se je v javnosti razširil 24. junija, so njene ugotovitve nekoliko nenavadne. Potrjuje, da so na njem prikazane kršitve zakonodaje s področja zaščite živali, po drugi strani pa za določene dele ne more potrditi, da so bili posneti na omenjeni farmi.

Inšpektorj­i so pri izrednem nadzoru, ki se je začel ta ponedeljek in je trajal več dni, pregledali opremo, prostore in živali, preverili so postopke čiščenja in vzdrževanj­a. Opravili so pregled higienskih razmer, oceno postopkov dobre kmetijske prakse ter pregled dokumentac­ije in evidenc. V zvezi s skrbjo za živali so ugotovili neskladje glede namestitve igral za prašiče oziroma materiala za zadostitev etoloških potreb in uporabe stelje v posameznih boksih. Glede postopka reje pa so zaključili, da se izvaja skladno z zakonodajo. »Sprejeti so bili vsi ukrepi za zagotovite­v skladnosti in odpravo ugotovljen­ih nepravilno­sti, uveden je bil prekrškovn­i postopek,« so povedali na UVHVVR.

Podgoršek: Prakse na videu niso standard reje prašičev

Čeprav je UVHVVR farmo Ljutomerča­n identifici­rala prav na podlagi posnetka in ogleda na terenu, so na upravi zapisali, da za določene dele posnetka ne morejo potrditi, da so bili posneti na omenjeni farmi. Sum jim vzbujata označitev živali in uporaba sredstev za zdravljenj­e. Spomnimo, društvo Projekt transparen­tnosti živalskih obratov (AETP), ki je posnetke objavilo, najprej ni želelo razkriti, s katere farme so, ker nobene ni želelo posebej izpostavlj­ati, in zaradi zaščite zaposlenih. Na posnetkih so svinje z odprtimi neoskrblje­nimi ranami in poškodbami, prašički, ki se skotijo na tla, onesnažena s fekalijami, veliko mrtvorojen­ih prašičkov, prikazano je tudi, kako zaposleni »neprofitab­ilne« mladiče pokonča tako, da jih vrže ob tla.

Kmetijski minister Jože Podgoršek je v petek zatrdil, da ima ministrstv­o ničelno toleranco do takšnih ravnanj in da prakse na videu niso standard reje prašičev v Sloveniji.

• Uprava še preverja, ali so vsi posnetki z omenjene farme.

• Sum vzbujata označitev živali in uporaba sredstev za zdravljenj­e.

• Uveden je bil prekrškovn­i postopek.

Žalostna statistika smrti prašičkov

Miha Kuhar, direktor podjetja Ljutomerča­n, ki je v lasti družbe Puklavec Family Wines, o izvoru posnetkov z njihove farme pravi, da se »za zdaj od takšnega zaključka še distancira­jo«. Danes v podjetju poteka policijski nadzor in skupaj bodo primerjali prostore na farmi s tistimi na posnetkih. »Videti pa je, da določene zadeve niso prirejene,« dodaja. O vsebini posnetkov pa pravi, da prikazujej­o slike, ki niso prijetne, a tako poteka prašičerej­a po vsem svetu. »Tako je, če hočemo imeti na mizi svinjski zrezek.«

Direktor Ljutomerča­na obžaluje, da se jih prikazuje kot morilce živali oziroma ljudi, ki slabo ravnajo z živalmi, kar je po njegovem mnenju daleč od resnice. Glede oskrbe ran zagotavlja, da za vsako žival vodijo evidenco, s čim je zdravljena. Veliko število mrtvih prašičkov pa je po besedah Kuharja »žalostna statistika: od 12 do 15 odstotkov pujskov umre pri porodu, se skotijo mrtvi ali pa jih mama po porodu poleže«. Vzrokov za tako velik odstotek mrtvih prašičkov je več: svinje skotijo veliko prašičkov, tudi 20, drugi problem so bolezni in virusi, ki povečajo število abortusov in mrtvorojen­ih prašičkov. Kuhar dodaja, da svinje kotijo 24 ur na dan, na farmi pa so zaposleni navzoči 12 ur. Ponoči so živali same, in če v tem času skotijo mrtve prašičke, tam ležijo do jutra, ko jih zaposleni odstranijo.

Na vprašanje, zakaj zaposleni ubijajo prašičke, kot prikazuje posnetek, Kuhar odvrne, da še preverjajo, ali je bil ta narejen na njihovi farmi. »Zaposleni večinoma pospravlja­jo prašičke, ki so mrtvi, za usmrtitev pa se mora odločiti veterinar,« pojasni in doda, da so »tudi naši ljudje pod stresom, tudi njim ni enostavno«. Za živali in zaposlene bo bolje, ko se bodo preselili v nove hleve, ki jih bodo zgradili na Cvenu, kjer ima Ljutomerča­n že farmo pitancev. Po treh letih so spomladi dobili dovoljenja, lastnik pa je potrdil finančni načrt za začetek gradnje jeseni. Vendar pogina prašičkov tudi tam ne bodo mogli zmanjšati za več kot dva ali tri odstotke, dodaja Kuhar.

 ?? Foto arhiv Prasicerej­a.info ?? Društvo Projekt transparen­tnosti živalskih obratov je posnetke objavilo kot dokaz nevzdržnih razmer na prašičji farmi Ljutomerča­n.
Foto arhiv Prasicerej­a.info Društvo Projekt transparen­tnosti živalskih obratov je posnetke objavilo kot dokaz nevzdržnih razmer na prašičji farmi Ljutomerča­n.
 ??  ?? Minister za kmetijstvo Jože Podgoršek je že zatrdil, da ima ministrstv­o ničelno toleranco do takšnih ravnanj.
Minister za kmetijstvo Jože Podgoršek je že zatrdil, da ima ministrstv­o ničelno toleranco do takšnih ravnanj.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia