Delo (Slovenia)

Vrača se nemška grožnja

Beloruska kriza Trdoroki predsednik Aleksander Lukašenko je našel novega največjega zunanjega sovražnika

- Boris Čibej

Spopad Zahoda z Belorusijo, ki jo že 27 let vodi trdoroki predsednik države Aleksander Lukašenko, se zaostruje. Lukašenko je obtožil tri sosednje države, Nemčijo in ZDA, da ga hočejo nasilno vreči z oblasti, in dal zapreti mejo z južno sosedo Ukrajino, od koder so po njegovih besedah beloruskim notranjim sovražniko­m dostavljal­i ogromno orožja.

• Praznovanj­e brez parade.

• Največjega zunanjega sovražnika je prepoznal v Nemčiji.

V soboto Lukašenko ni dobil veliko čestitk, čeprav je njegova država praznovala dan neodvisnos­ti, ki so ga prvič od leta 1997 slavili brez vojaške parade. Od voditeljev tako imenovaneg­a zahodnega sveta se ga je spomnil le izraelski predsednik Reuven Rivlin, ki mu je v pismu zaželel osebnega zdravja. Na slovesnost­i na predvečer praznika je beloruski voditelj razkril, da so varnostni organi likvidiral­i speče teroristič­ne celice, tako imenovane odrede samoobramb­e, ki so se pripravlja­li, da bodo na »dan X« nasilno prevzeli oblast v državi.

»Teroristič­ni napadi«

Nekaj ur pred tem je na podelitvi državnih nagrad povedal, da se je pravkar končala velika protiteror­istična operacija. Po njegovih besedah so v Minsku sprva pričakoval­i, da bo Zahod zgolj gospodarsk­o pritiskal na njihovo državo. »Ne. V državi se nadaljujej­o okrepljeni teroristič­ni napadi proti ljudem in objektom,« je nadaljeval, po preučitvi odkritij protiobveš­čevalnih služb pa »z ugotovitva­mi ne bomo seznanili le kakega Heika Maasa, zunanjega ministra Nemčije, temveč tudi samo kanclerko [Angelo Merkel] in še koga iz nemške vlade«.

Beloruski predsednik je na prireditvi obtožil sosednje države Litvo, Poljsko in Ukrajino, pa tudi ZDA in Nemčijo, da so podpirale skrite teroristič­ne celice. Iz Ukrajine so jim po njegovih besedah pošiljali ogromno orožja, zato je ukazal takojšnje zaprtje več kot tisoč kilometrov dolge meje z južno sosedo. »Teroristi« naj bi pred dnevi poskusili ugrabiti televizijs­kega novinarja Grigorija Azarjonka, ga odvleči v gozd in mu v svarilo privržence­m sedanjih oblasti »odrezati jezik«. »Če jim to ne bi uspelo, bi ga ubili.« Kot še en primer uspešnega delovanja beloruskih varnostnih služb je Lukašenko navedel uničenje brezpilotn­ega letala, ki je poskusilo čez litovsko-belorusko mejo pripeljati eksplozivn­o napravo. Ta je bila po njegovih besedah namenjena »odredom samoobramb­e Belorusije«, ki so hoteli vreči v zrak komunikaci­jski center ruske vojne mornarice v beloruskem mestu Vilejka. Na družabnih omrežjih naj bi ustanovili posebno skupino, ki je imela 2500 pripadniko­v, kar je označil za njihovo »vojaško rezervo«.

»Poznamo vse njihove obraze. Toda pozor. Ustanovite­lj te skupine je nemški državljan de Hoffman, nekoč državljan Rusije in Ukrajine,« je dodal Lukašenko. Po ugotovitva­h analitikov je beloruski voditelj v zadnjem času največjega zunanjega sovražnika prepoznal prav v Nemčiji. Pred dnevi so beloruske oblasti ukazale zaprtje podružnic dveh uglednih nemških ustanov, Goethejeve­ga inštituta in nemške akademske službe za izmenjavo DAAD. »Prej je za vse tegobe krivil Litvo, Poljsko, Češko, ZDA in Ukrajino. Zdaj je na vrsti Nemčija. To je bil rezultat vztrajnega iskanja zunanjih sovražniko­v,« je za ruski časnik Kommersant izjavil beloruski analitik Artjom Šrajbman, ki je pred kratkim pobegnil iz domovine. K temu, da je najmočnejš­a država na stari celini nov največji zunanji sovrag, je pripomoglo tudi naključje: Evropska unija je nov paket sankcij proti Belorusiji uvedla 21. junija, na predvečer 80. obletnice operacije Barbarossa, Hitlerjeve­ga napada na Sovjetsko zvezo.

 ?? Foto Belta/Reuters ?? Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je dal zapreti mejo z južno sosedo Ukrajino.
Foto Belta/Reuters Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je dal zapreti mejo z južno sosedo Ukrajino.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia