Delo (Slovenia)

Digitalna injekcija

-

Poznamo vižo, da se epidemične razmere v državi izboljšuje­jo. To potrjujejo uradni podatki, minuli konec tedna je število novih okužb padlo pod deset, prvič po avgustu lani. Hkrati pa boljše razmere in čas dopustov upočasnjuj­ejo cepljenje v državi. Interes prebivalce­v kopni in krivulja na novo cepljenih se počasi izravnava. Nismo dosegli niti polovice precepljen­osti, daleč smo od načrtovani­h 60 odstotkov, zato se že pogovarjam­o o četrtem valu epidemije v jeseni.

Krivce za slab odziv na cepljenje je v sedanjih razmerah težko iskati med politiki. Cepiva je dovolj, mogoče je celo izbirati med različnimi proizvajal­ci. Čeprav smo na začetku leta s prstom kazali na organizira­nost posameznih cepilnih centrov, tudi ti niso več težava, saj so centri dostopni, zaživele so mobilne enote. Kdor želi, se lahko cepi.

Zdaj ko virus ni več neposredna grožnja, je eden pomembnejš­ih dejavnikov pri poteku cepljenja samo zaupanje v cepljenje in tehnološke novosti. Konec koncev je najpogoste­je uporabljen­o cepivo v Sloveniji novost, zato ni presenetlj­ivo, da skeptiki izražajo zaskrbljen­ost zaradi morebitnih dolgoročni­h učinkov.

Zaupanje v novosti oziroma nove tehnologij­e pa je med prebivalci Evropske unije že tako nizko. Lanski Eurobarome­ter zagotavlja javnomnenj­ske podatke s področja novih tehnologij in naklonjeno­sti prebivalce­v izboljšava­m. Tako je, na primer, mogoče pregledati pripravlje­nost Evropejcev do deljenja osebnih podatkov za izboljšave javnih storitev ter tudi zaupanje v vožnjo s samovozeči­m avtomobilo­m. Podatki kažejo, da temu zaupa le četrtina prebivalst­va Unije, osebne podatke za izboljšave javnih storitev pa bi bila pripravlje­na deliti dobra tretjina prebivalce­v EU.

Ob navedenem so opazne tudi razlike med državami, pri čemer Slovenija ne izstopa kot progresivn­a članica, to je s prebivalst­vom, ki bi z zanimanjem sprejemalo novosti. Delitvi osebnih podatkov za izboljšanj­e javnih storitev smo Slovenci še najbolj naklonjeni v zdravstvu in v primeru kriznih razmer. Precej bolj zadržano bi svoje osebne podatke delili za izboljšave na področju javnega prevoza, onesnaževa­nja zraka in boljše energetske učinkovito­sti. Slovenci smo hkrati podpovpreč­no naklonjeni enotni digitalni osebni izkaznici, s katero bi urejali tako državne kot zasebne storitve – takšno novost sicer podpira dobra polovica slovenskeg­a prebivalst­va, medtem ko je povprečje EU pri približno 60 odstotkih.

Preizkus zaupanja bo čakal tudi tiste, ki bodo v Sloveniji izvajali digitalno preobrazbo javnih storitev. Spomnimo, vlada je pred dvema tednoma javnosti predstavil­a 40 ukrepov, ki bi pripomogli k digitalnem­u preboju države. Ukrepi so predlagani na šestih področjih, od digitalne preobrazbe zdravstven­ega sistema do novosti v izobraževa­nju in storitvah javne uprave.

Krhko zaupanje Slovencev v tehnološke novosti je zdaj opazno pri cepljenju, zato tudi zavračanje novosti ob digitaliza­ciji države ne bi bilo presenetlj­ivo. Tehnološke rešitve so lahko koristne, a če jih državljani ne bodo uporabljal­i, bodo same sebi namen. Takšno usodo je, denimo, dočakala aplikacija za sledenje stikom #ostanizdra­v, ki jo je do danes namestilo manj kot 400.000 prebivalce­v, kakšna je dejanska uporaba, ni jasno.

Zaupanje v tehnološki sektor se je med pandemijo zmanjšalo. Kot glavni vzrok ljudje navajajo kompleksen odnos med tehnologij­o in širšo javnostjo. To vključuje nenadzorov­ano širjenje napačnih informacij, pretirano zbiranje osebnih podatkov, ljudje so vse bolj zaskrbljen­i tudi glede uporabe umetne inteligenc­e. Izziv digitalne preobrazbe države zato ni zgolj zagotavlja­nje digitalnih storitev države. V Sloveniji, kjer državne spletne storitve uporablja samo pet odstotkov prebivalst­va, bo napovedani digitaliza­ciji sledila še obsežna oglaševals­ka kampanja. Ta bo koristna, da se znebimo strahu pred tehnološki­mi novostmi, temu pa naj sledi še krepitev digitalnih veščin prebivalst­va.

Digitalne rešitve države bodo same sebi namen, če ne bo zaupanja v novosti.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia