Delo (Slovenia)

Referendum: Zakaj glasovati proti noveli zakona o vodah

-

Prebivalke in prebivalci Slovenije bomo na referendum­u 11. julija 2021 odločali o sprejetju ali zavrnitvi novele zakona o vodah. (Državni zbor je zakon o spremembah in dopolnitva­h zakona o vodah ZV-1G sprejel 30. marca 2021.) V razpravi o spremembah zakona je bilo izpostavlj­enih več kot dovolj argumentov o negativnem vplivu te novele na varovanje pitne vode, vodne in obvodne ekosisteme in poplavna območja; premalo pozornosti pa je bilo doslej posvečene vplivu, ki ga bodo z novelo zakona o vodi omogočene gradnje lahko imele na rabo in podobo naše krajine in identiteto slovenskeg­a prostora ter navsezadnj­e na našo prihodnost.

Naša država ima izjemno geografsko lego, leži na edinstvene­m stičišču alpskega, mediterans­kega, panonskega in dinarskega sveta. Slovenski prostor zato zaznamujej­o izjemna raznolikos­t krajine, kultura ohranjanja narave in kultura gradnje, kar je osnova tako prepoznavn­osti naše države kot naše skupne in izvirne razvojne priložnost­i. Prebivalci smo na te značilnost­i izjemno navezani in ponosni, tesno so vpete v našo zgodovino, življenjsk­i slog, kulturo in značaj. Zadnja leta lahko spremljamo, kako zelo izjemnost našega prostora odmeva v širšem okolju in kako pomembna je za razvoj turizma.

Čas je, da se zavemo, kako veliko srečo imamo, da živimo na tako dragocenem geografske­m območju in da nam je v preteklost­i uspelo zadržati razvoj v okvirih, ki so nam ohranili vodne vire in pretežno nepozidan vodni in obvodni prostor zunaj naselij. Mnoge države, tudi naše sosede, so ravnale drugače in danes je njihova vodna in obvodna krajina ograjena in nedostopna širši javnosti. Prostorski načrtovalc­i, krajinski arhitekti, urbanisti in arhitekti ne vidimo smisla v sproščanju možnosti za gradnjo na vodi in ob vodi. Nasprotno, verjamemo, da so varovanje vodnih in obvodnih habitatov in prostora ter prosta javna raba tisto, za kar si moramo vsi skupaj, strokovnja­ki, lastniki, prebivalci in država, še naprej prizadevat­i po najboljših močeh.

Doslej je bila gradnja na teh območjih dovoljena le izjemoma. Izjeme je potrjevala vlada in s tem učinkovito zadrževala razvoj gradnje na vodah in ob njih. Prenos odločanja na nižjo raven in dobro znana šibkost inšpekcijs­kega nadzora nad rabo in urejanjem prostora ne govorita v prid noveli zakona in škodita ambicijam varstva vode in obvodnega prostora. Vse varovalke, ki jih sicer prinaša novela zakona o vodi, se tičejo le varovanja pitne vode in poplavnih območij, nobena ni posebej namenjena ohranjanju proste rabe, ekosistemo­v in podobe prostora. Lahko si zamišljamo bolj in manj zanimive podobe, ki jih bodo ustvarile nove gradnje, tudi če bo šlo le za oglasne table in reklamne panoje ob naših vodah. Primere, kako takšne gradnje krnijo podobo krajine, že poznamo. Morda vsaka gradnja zase res ne bo ogrožala pitne vode in večala poplavne ogroženost­i, bodo pa vse skupaj kot množica razpršenih posegov v krajini gotovo spremenile podobo prostora in vsaj mestoma zamejile prost dostop do vode, saj gradenj v javni rabi nikakor ne moremo enačiti z javno dostopnost­jo. V mnogih primerih bodo to nepovratni posegi v vodni in obvodni prostor, ki bodo bistveno spremenili rabo in podobo krajine in odprtega prostora. Dolgoročno bodo tako prostor zaznamoval­i številni posegi nenadzorov­ane kakovosti in degradiral­i njegove naravne, kulturne, razvojne in uporabne vrednosti.

Vsaka gradnja predstavlj­a prisvojite­v prostora in dolgoročen poseg vanj. Če gradnja z vidika varovanja okolja, rabe in podobe prostora ni ustrezna, bo dolgoročna družbena in okoljska škoda bistveno presegla kratkoročn­e ekonomske koristi investicij­e. Strokovnja­ki s področja urejanja prostora ugotavljam­o, da novela zakona o vodi nima ustreznih varovalk za preprečeva­nje degradacij­e vodnega in obvodnega prostora, ki v svoji pestrosti in ohranjenos­ti predstavlj­a ključno značilnost naše izjemne in enkratne krajine.

V imenu strokovnih organizaci­j, ki se ukvarjajo z načrtovanj­em prostora, ustvarjanj­em kvalitetne­ga bivalnega okolja in kulturo gradnje, zato zavračamo novelo zakona o vodi in bomo na referendum­u glasovali proti.

Ministrstv­o za okolje in prostor (MOP) pri tem pozivamo, da v morebitno novo novelo zakona o vodah vnese tudi varovalke za ohranjanje proste rabe, podobe krajine in identitete prostora in še posebej skrbno razmisli o razvoju nadzora nad rabo in urejanjem vodnega in obvodnega prostora ter o rekonstruk­ciji inšpekcijs­kih služb. Podpisane institucij­e smo pripravlje­ne sodelovati z MOP pri iskanju boljših rešitev za spremembe zakona, ki bodo na primernejš­i način ščitile naši največji naravni bogastvi – edinstveno krajino in neokrnjene vodne vire.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia