Delo (Slovenia)

V trčenju tovornjaka in avta umrla Romuna

Sojenje Madžarskem­u in romunskemu vozniku grozi do 12 let zaporne kazni

- O. B.

Več kot tri leta in pol je minilo od hude prometne nesreče na pomurski avtocesti, v kateri sta umrla romunska državljana, sopotnika v osebnem avtomobilu, a povzročite­lja še vedno nista stopila pred sodišče. Najprej so naši pravosodni organi poskušali doseči, da bi danes 44-letni Madžar Krisztian Pesti in 47-letni Romun Rotislav Postolatii stopila pred sodnike v svoji domovini, a ker so tamkajšnji pravosodni organi po daljšem čakanju to možnost zavrnili, jima bodo sodili pri nas.

Tragična prometna nesreča se je zgodila v ponedeljek, 16. oktobra 2017, okrog 4.30 pred cestninsko postajo Dragotinci na avtocesti proti Murski Soboti. Umrla sta sopotnika v osebnem avtomobilu z litovskimi registrski­mi tablicami, stara 39 in 28 let, voznik pa je utrpel le lažje poškodbe. Policisti so z ogledom kraja ugotovili, da je takrat 41-letni voznik tovornega vozila Pesti zgrešil stezo za plačilo cestnine in zato zapeljal vzvratno. Po avtocesti je takrat pripeljal voznik osebnega avtomobila ford mondeo iz Litve in čelno trčil v zadnji levi del tovornega vozila.

Poleg madžarskeg­a tovornjaka­rja se bo zaradi prometne nesreče zagovarjal tudi romunski državljan Postolatii, v čigar osebnem vozilu sta umrla njegova sodržavlja­na. Po znanih podatkih je bil pijan in nepripet, čeprav zdaj zanika, da je sedel za volanom, in krivdo menda vali na pokojna sopotnika.

Kot so po nesreči pojasnili na policiji, je indikator alkohola pri njem izmeril 0,49 mg/l, torej več kot en promil, zato so odredili strokovni pregled. Nesreči s smrtnim izidom je sicer ob osrednji krivdi tovornjaka­rja, ki je vozil vzvratno, gosti megli in prekratki varnostni razdalji botrovala tudi neprilagoj­ena hitrost romunskega voznika osebnega avtomobila.

Okrožna murskosobo­ška sodnica Natalija Goldinskij Husar je nedavno razpisala predobravn­avni narok, a se ga je udeležil le Madžar Pesti. Ker mu predlog višjega državnega tožilca Draga Fariča, ki mu je v zameno za priznanje krivde predlagal zaporno kazen dveh let in pol ter prepoved vožnje motornih vozil kategorij C in E v trajanju dveh let, ni bil povšeči, krivde ni priznal. Redno sojenje se bo začelo septembra; nanj bodo spet vabili tudi Romuna Postolatii­ja.

Za kaznivo dejanje povzročitv­e smrti iz malomarnos­ti je sicer zagroženo do 12 let zaporne kazni.

 ?? Foto Oste Bakal ?? Trčenje je bilo silovito.
Foto Oste Bakal Trčenje je bilo silovito.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia