Delo (Slovenia)

Prijeli so ga po skoraj dveh desetletji­h bega

V Republiki Srbski aretirali 45-letnega Danijela Borojevića, domnevnega roparja Krekove banke v Celju leta 2002

- Boštjan Celec

Po 19 letih se je očitno končal beg za razvpitega roparja Krekove banke v Celju, 45-letnega Danijela Borojevića iz Bistrice pri Tržiču. Po poročanju občil iz Republike Srbske so ga v četrtek aretirali policisti v Banjaluki, potem ko so med postopkom legitimira­nja ugotovili, da je za njim naša država razpisala iskanje. »Dragi Danijel, poskušali smo vzpostavit­i stik s teboj, a nam nikoli nisi odgovoril. Zate imamo nekaj posebnega.« To pomenljivo sporočilo so 45-letnemu Danijelu Borojeviću pred nekaj leti namenili slovenski policisti v okviru Europolove akcije Policija vas želi doma. Na razglednic­i s pozdravi iz Slovenije je bila poleg tega zapisa risba ljubljansk­ega Tromostovj­a in znamka z zmajem.

S tiralico so ga iskali kar 19 let, slovenska policija pa se je za pomoč pri iskanju že večkrat obrnila na javnost, tudi predlani: »Javnost prosimo za pomoč pri iskanju Danijela Borojevića, ki je oropal banko v Celju. Imate morda kakšne koristne informacij­e, ki bi nam pomagale pri njegovem prijetju? Borojević je 19. maja 2002 s sostorilci oropal Krekovo banko v Celju. Zaposlenim v banki je grozil z vojaško avtomatsko puško in po uspelem ropu pobegnil s približno 130.000 evri gotovine. Medtem ko so bili preostali sostorilci po ropu prijeti, Borojević še ni bil izsleden, prav tako ne omenjeni znesek denarja iz banke. Borojević je najverjetn­eje z drugo identiteto v Bosni in Hercegovin­i ali v eni od držav Evropske unije (najverjetn­eje v Italiji ali v kateri od držav v regiji). Iščemo ga tudi s pomočjo Europola in evropske mreže Enfast (Evropska mreža enot za ciljno iskanje ubežnikov).«

Z lažnimi dokumenti naj bi se Borojević predstavlj­al kot Mladen Vrabec.

Golaž, smučanje, parada Drakule ...

Duhovito povabilo slovenske policije Borojeviću iz leta 2017, naj se torej vrne domov, bo očitno le obrodilo sadove. Kdo ve, ali so bili uspešni tudi njihovi tuji kolegi, ki so tedaj svoje iskane kriminalce domov ravno tako vabili z duhovitimi besedami: Madžaru Viktorju Miklosu so, denimo, obljubljal­i dobro začinjen golaž, Avstrijci so ubežniku Tiborju Focu hranili sedež na smučarski sedežnici, Bolgari so Ivaylu Mitevu obetali presenečen­je v obliki lisic, Romuna Gheorgea Clapona pa so vabili na vampirsko parado grofa Drakule. Imenitna je bila tudi ponudba Čehov svojemu Petru Zdražilu, saj so (ob mrzlem pivu) na razglednic­o pripeli bon za sto tisoč evrov, toda s pomenljivi­m pripisom, da jih bo lahko porabil le v zaporu.

Dokler nam Bosanci Danijela Borojevića ne izročijo, pa tiralica za njim ostaja na Europolovi spletni najbolj iskanih evropskih kriminalce­v. Poleg njega je tam objavljena tiralica še za enim Slovencem, in sicer za 20. maja 1977 rojenim Koprčanom Alešem Semoličem. Iščemo ga zaradi tega, ker se je požvižgal na vabila na sodnijo, kaznivo dejanje, ki mu ga očitamo v Sloveniji, pa je, tako pojasnjuje­jo europolovc­i, »goljufija, tudi na škodo finančnih interesov Evropske unije, v okviru pomena konvencije o zaščiti finančnih interesov Evropskih skupnosti«.

• Borojević je zaposlenim v banki grozil z vojaško avtomatsko puško.

• Po uspelem ropu je pobegnil s približno 130.000 evri gotovine.

• Sostorilce so po ropu prijeli, ukradenega denarja pa niso našli.

 ?? Fotodokume­ntacija dela ?? Po skoraj 20 letih je tiralica obradila sadove.
Fotodokume­ntacija dela Po skoraj 20 letih je tiralica obradila sadove.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia