Delo (Slovenia)

Krožišče na Vidmu gradijo z veliko zamudo

Zasavska cesta Sprememba križišča v krožišče bo voznikom iz Ihana in Vidma omogočila varno vključevan­je na prometnico

- Bojan Rajšek

Zaradi nevarnega križišča zasavske glavne ceste z dvema lokalnima na Vidmu je direkcija za infrastruk­turo (Drsi) vendarle začela gradnjo dolgo pričakovan­ega krožišča. Gradbena dela bodo predvidoma končana v drugi polovici septembra, naložba bo stala 716.000 evrov, od tega bo občina Dol pri Ljubljani primaknila dobrih 125 tisočakov.

Varno vključevan­je voznikov iz Ihana in Vidma na zasavsko glavno cesto, ki jo vsak dan prevozi okoli 9000 vozil, je bilo oteženo predvsem v jutranji in popoldansk­i konici. Projekt, ki ima dolgo brado, bi se moral začeti uresničeva­ti že leta 2007, ko je bil v državnem proračunu tudi zagotovlje­n. Toda lastniki zemljišč so takrat zahtevali višjo ceno, kot jo je bila direkcija pripravlje­na plačati, zato je država razveljavi­la javni razpis za izvedbo projekta. Zaradi javnega interesa so na direkciji napovedali razlastite­v lastnikov zemljišč in gradnjo leta 2008, vendar se to takrat ni zgodilo.

Na vprašanje, zakaj so tako dolgo odlašali z gradnjo krožišča, so na direkciji pojasnili, da je pred izvedbo del treba urediti zemljiškok­njižne zadeve. Pred začetkom gradnje je bilo namreč treba pridobiti enajst zemljišč, a je nekaj lastnikov prodaji zemljišč več let nasprotova­lo. »V zadnjem letu se je direkcija skupaj z občino dogovorila z lastniki, tako da ni bilo treba podati zahteve za razlastite­v,« je pojasnila Sabina Ferfolja z direkcije. Ves čas gradnje bosta zaprti občinski cesti proti Ihanu in Vidmu. Obvoz poteka od krožišča v Dolu pri Ljubljani prek Zaboršta proti Ihanu, obvoz na Videm pa skozi občinsko središče.

Očitki nekdanjega župana

Po prepričanj­u nekdanjega dolskega župana Janeza Tekavca obvozi potekajo po nevarnih vaških cestah. Pravi, da je med mandatom začel projekte gradnje pločnikov skozi Zaboršt in Videm ter da je novo občinsko vodstvo morda vznejevolj­ilo prav to, zato projektov niso nadaljeval­i. »Ključne občinske delavce so odpustili in po dobrih dveh letih mandata ni bilo ničesar narejenega za varnost prometa na teh cestah. Z izjemo nekaj metrov asfalta je vse ostalo tako, kot je bilo ob mojem odhodu, čeprav so imeli več kot dovolj časa, da bi poskrbeli za varnost pešcev, tudi otrok, ki tukaj vsak dan hodijo v šolo,« je občinskemu vodstvu očital Tekavc.

In zakaj občina ni prometno varno uredila cest, po katerih poteka obvoz? Dolski župan Željko Savič je odgovoril, da obvoz proti Ihanu poteka skozi naselje Zaboršt, kjer so lani postavili merilec hitrosti, trem grbinam na cesti so dodali še tri in tako onemogočil­i voznikom hitro vožnjo skozi naselje. V načrtu razvojnih programov občine cesta do zdaj ni bila predvidena za širitev. Pred gradbeno zaporo na Vidmu je občina naštela 50 vozil skozi Zaboršt, zdaj uporablja obvoz skozi to naselje sto voznikov, je dodal Savič. Domačini pravijo, da se vsak delovnik med jutranjo prometno konico skozi njihovo vas po ozki in nevarni vaški cesti med 5. in 7. uro pelje najmanj 200 vozil v obe smeri. Pred dnevom državnosti je dolska občina spremenila tudi prometni režim. Tovornjako­m je namreč prepovedal­a vožnjo, z osebnimi avtomobili pa je mogoč promet le v smeri Ihana, v nasprotno smer pa ne. Po novem je zdaj obvoz proti Ihanu in v nasprotni smeri mogoč le skozi Pšato v domžalski občini.

• Investicij­a je ocenjena na 716.000 evrov.

• Država lastnikov zemljišč menda ni razlastila.

• Očitki o nevarnih obvozih skozi Zaboršt in Videm.

Pločnik od Mlinščice do Juba

Obvoz proti naselju Videm trenutno poteka mimo občinske zgradbe in nato po lokalni cesti. Da se šolarji izognejo tej poti, je občina lani zagotovila varno pot v šolo tako, da je dvignila pločnik v podvozu pod glavno prometnico v Dolu, ki je bil pred tem večkrat poplavljen, zato so morali učenci iz Zaboršta in Zajelš prečkati nevarno državno cesto, je povedal Savič. Hkrati so za trgovino Mercator v Dolu vzpostavil­i peščeno pešpot, ki se izogne glavnemu križišču v Dolu, kjer zdaj poteka obvoz proti naselju Videm. Nova pešpot učenkam in učencem omogoča, da se izognejo prometno obremenjen­im cestam in gasilskemu domu ter nato nadaljujej­o pot po pločniku do osnovne šole, je dodal Savič. Hkrati je pojasnil, da so lani na trasi obvoza začeli polagati kanalizaci­jo in graditi pločnik na Vidmu ter uredili dvignjeno križišče, s čimer so dodatno izboljšali prometno varnost. Pločnik so zgradili še od stanovanjs­kih hiš Videm 19–21 do potoka Mlinščica, kjer je bilo nevarno zoženje vozišča. Ko bo jeseni krožišče zgrajeno, namerava lokalna skupnost nadaljevat­i polaganje kanalizaci­je in gradnjo pločnika od Mlinščice do pošte na Vidmu ter nato še proti tovarni Jub.

 ?? Fotografij­i Bojan Rajšek ?? Gradbinci bodo krožišče na Vidmu predvidoma zgradili do jeseni.
Fotografij­i Bojan Rajšek Gradbinci bodo krožišče na Vidmu predvidoma zgradili do jeseni.
 ??  ?? Skozi Zaboršt niso zgradili pločnika, cesta je ozka, za umiritev prometa so postavili šest grbin, ljudje pa bentijo, ker ni miru.
Skozi Zaboršt niso zgradili pločnika, cesta je ozka, za umiritev prometa so postavili šest grbin, ljudje pa bentijo, ker ni miru.
 ??  ?? Dolski župan Željko Savič je prepričan, da je občina, kjer zaradi gradnje krožišča potekajo obvozi, naredila dovolj za prometno varnost.
Dolski župan Željko Savič je prepričan, da je občina, kjer zaradi gradnje krožišča potekajo obvozi, naredila dovolj za prometno varnost.
 ??  ?? Nekdanji dolski župan Janez Tekavc očita sedanjemu občinskemu vodstvu, da ni naredilo ničesar za varnost udeležence­v v prometu na vaških cestah.
Nekdanji dolski župan Janez Tekavc očita sedanjemu občinskemu vodstvu, da ni naredilo ničesar za varnost udeležence­v v prometu na vaških cestah.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia