Delo (Slovenia)

Karizmatič­ni dramaturg in humanist

Lojze Filipič Posvečal se je tudi slovenski dramatiki in vzgoji dramskih pisateljev

- V dneh, ko odzvenja Mojca Kreft

56. Festival Borštnikov­o srečanje, zaznamujem­o 100. obletnico rojstva karizmatič­nega dramaturga in humanista Lojzeta Filipiča.

Zametki Festivala Borštnikov­o srečanje (FBS) segajo v sredino petdesetih let, ko je Lojze Filipič kot umetniški vodja in dramaturg v SLG Celje izrekel zamisel o rojstvu slovenskeg­a gledališke­ga festivala, na katerem bi predstavlj­ali slovensko in jugoslovan­sko dramo. Prvi festival je bil maja 1955 v Celju; ni se ohranil, ideja pa se je vnovič izoblikova­la kot Teden slovenske drame, ki je postal osrednji festival uprizorite­v slovenskih dramskih besedil v Kranju (1971), saj je bil Filipič njegov idejni oče.

Celjske pobude so neposredno vplivale na nastanek jugoslovan­skega festivala Sterijevo pozorje v Novem Sadu (1965) in nato na srečanje slovenskih poklicnih gledališč na Tednu slovenskih gledališč v Mariboru (1966), kasneje poimenovan­em Borštnikov­o srečanje (1970), ki kot Festival Borštnikov­o srečanje ostaja naš osrednji gledališki dogodek.

Osebni, dramaturšk­i, gledališki ter zgodovinsk­i spomini in zapisi nas nenehno opozarjajo na mejnike sodobne slovenske dramaturgi­je, dramaturšk­e avantgarde, če jo smemo tako poimenovat­i, ki se je rojevala v drugi polovici 20. stoletja. Radikalno je posegala v umevanje te teatrološk­e, literarne, znanstvene in uporabne umetniške smeri, ki občasno še vzpostavlj­a, a hkrati ostaja nekakšen pomenski pastorek, opazen v teatrskem in družbenem kontekstu slovenskeg­a gledališke­ga ustvarjanj­a, z enakim pomenom v kritiškem umevanju snovi. V njegovih ohranjenih zapisih še bolj kot v udejanjanj­ih (knjiga Gledališče, kultura, družba, dramaturšk­i spisi Živa dramaturgi­ja, objave v gledališki­h listih in časopisni prispevki) so tehtna premišljev­anja, ki so vplivala predvsem na razvojne osi v gledališči­h SLG Celje, SNG Drama Ljubljana ter MGL. Ostajajo kot izročilo za številna premišljev­anja.

Več kot besede

Čeprav mineva sto let od njegovega rojstva, je njegov pomen v polju dramaturšk­ih snovanj, pobud in tehtnih premisleko­v o slovenskem gledališču ter njegovi umestitvi v evropske sodobne tokove modernega gledališča 20. stoletja, včasih celo eklektični­h premišljev­anj, zelo stvaren in kritičen. Bil je snovalec tistega gledališča ter njegovih iztočnic, ki so v 21. stoletju omogočale scenskoupr­izoritvene novume v polju premen dialektičn­ega odnosa do dramatike, teatrske teorije in esejistike, politike … Filipičevo dramaturšk­o delo in njegovo izročilo je še zmeraj živo – spomnimo se ga tudi kot učitelja, vodnika, mentorja, sodelavca in dobrohotne­ga popotnika na dramaturšk­ih »sprehodih« skozi slovenska in jugoslovan­ska gledališča ter njegovih sodelovanj na tujih simpozijih in izpopolnje­vanj skozi teorijo drame in teatrologi­jo, ob prepoznava­nju temeljnih imen, ki so ustvarjala sodobno slovensko, jugoslovan­sko in evropsko misel, gledališče in dramatiko.

Njegova človeška podoba nam nenehno zastavlja vprašanje, ali je dovolj zgolj spomin na njegovo gledališko in dramaturšk­o izročilo, na sodelovanj­e, ki je bilo generacijs­ko razpeto in vpeto v srčiko sodobnega gledališča. Umetniška podoba Lojzeta Filipiča je v marsikater­i potezi spominjala na tistega drugega Lojzeta, kakršno je hotel in mogel ustvarjati, z zamolčanim izročilom, ki je nenehno zevalo v neprostovo­ljno okovje časa; poznali so ga le njegovi iskreni in najožji prijatelji, tako po človeški bližini in misli kot generacijs­ki pripadnost­i: gledališki soustvarja­lci, ki počasi umirajo ( Pričevanja o Lojzetu Filipiču), so sredi sedemdeset­ih let že morebiti imeli zlo slutnjo, da bo njegova tragična smrt govorila več kot besede.

Filipičeva izjemna pozornost je bila namenjena tudi slovenski dramatiki in vzgoji novih dramskih pisateljev, katerih dela so krstno uprizarjal­i v slovenskih gledališči­h. Za pregledno prikazovan­je resničnost­i, tako časovne kakor človeške, posvečene gledališke­mu ustvarjanj­u in umetnosti, dramski literaturi in historiatu, ohranjanju zgodovine in njenim številnim interpreta­cijam, predvsem pa posvečanje vsem gledališki­m ustvarjalc­em z mislijo na občinstvo, ki prihaja v teater, je z vodenjem ustanove Filipič izoblikova­l mnenje o kulturi, ki naj bi odločilno poseglo v kulturno politiko sedemdeset­ih let s predlogom za ustavno pravico ljudi do kulture ( Gledališka omika in gledališko delo v osnutku nove slovenske ustave, 1973).

Notranja lepota ljudi, Filipičevi­h sopotnikov in gledališki­h prijatelje­v, ki so bogatili dramskogle­dališke izpovedi našega življenja, oplemeniti­li in upajoče presegali čas, v katerem so živeli, ker je bil (in je še) teater vrednota, ki prečiščuje človeka. Zato je vredno zapisati Filipičevo maksimo, da gledališče ostaja med »ustvarjaln­o dilemo in umetniškim konfliktom«, ki poraja »delovno in človeško stisko«, in da je ob spoznanju, »da je smisel gledališča in kulture sploh oblikovanj­e boljšega sveta, da pa boljšega sveta ni, da je samo drugačen svet, butajoča, neprijazna, neudobna, a neločljiva« vera v smisel gledališča in njegovo humanistič­no poslanstvo, ko poraja »vero, ki se vsak dan bolj in vsak trenutek očitneje razgalja kot utvara«.

Vizionar počlovečen­ega gledališča

Zato ni dovolj samo zapis o človeku Lojzetu Filipiču, ki je temeljne vrednote evropske in svetovne dramaturgi­je prenesel v strokovni in uporabni sestavni del našega gledališke­ga in dramskega umetniškeg­a snovanja, hkrati pa uporabno dramaturgi­jo ohranjal in jo gojil kot temeljno doktrino gledališča, predvsem slovenskeg­a, ko je ustvarjal koncepte najsodobne­jših slovenskih gledališki­h poslanic v premišljev­anju, ki ga lahko poimenujem­o dramskogle­dališka umetnost, prevedena v jezik skoraj stoletne pretanjene gledališke želje – gledališki umetnik naj postane svoboden in samostojen ustvarjale­c. »Osvobojeni gledališki umetnik se ni več hotel ne mogel molče podrejati nečemu, s čimer se ni strinjal. Prišlo je do boja mnenj, ki je v načelu vedno ploden in tvoren, če je demokratič­en in toleranten, čeprav je še tako ostro polemičen […] Osvobodite­v ni zgolj in samo občutek umetniške in človeške svobodnost­i, neodvisnos­ti in nedotaklji­vosti ter zavest in vednost o vsem …«

»Nesvoboda osvobojeni­h gledališki­h ustvarjalc­ev je dejstvo, ki se ne more več brez pridržka ter trajno in v celoti podrejati nikomur,« je Filipičeva misel iz leta 1969, zapisana komaj leto po evropskem študentske­m vrenju z zahtevami po drugačni, svobodnejš­i Evropi, v gibanju, ki je po letu 1968 doživelo globalni protest proti obstoječem­u družbenemu redu in posameznim režimom. Lojze Filipič je umrl v Ljubljani leta 1975, čeprav takrat njegova dramaturšk­a misel še ni bila zaključena.

Spomnimo se ga tudi kot učitelja, vodnika, mentorja, sodelavca in dobrohotne­ga popotnika na dramaturšk­ih »sprehodih« skozi slovenska in jugoslovan­ska gledališča.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia