Delo (Slovenia)

Spektakel leta v režiji Johnsona in Čeferina

Polfinale eura Šov se je preselil v London – Anglijo zajela nogometna evforija, prvo dejanje pripada Italijanom in Špancem

- Jernej Suhadolnik, poročevale­c iz Londona

Prvi finalist evropskega prvenstva v nogometu bo znan drevi ob 23. uri, morda dobre pol ure pozneje, če se Španija in Italija ne bosta »dogovorili« že prej in bo polfinalni derbi eura 2020 dobil podaljšek ali celo enajstmetr­ovke. V Londonu so nared za spektakel vsi – organizato­rji, vojska navijačev in odlični sredozemsk­i ekipi, ki na vsakem koraku izžarevata samozavest.

London je v teh dneh zajelo tradiciona­lno deževje, ki ga bodo drevi okrepili tudi nogometaši na Wembleyju – eni bodo točili solze sreče, drugi solze žalosti. V vsakem primeru lahko pričakujem­o spektakel na ravni tistih iz Budimpešte, euro pa bo ta teden doživel vrhunec, kot se spodobi. Na štadionu bo namreč kar glasno.

Predsednik Uefe Aleksander Čeferin se je lani med prvimi odzval na pandemijo covida-19, celo glavni komisar košarkarsk­e lige NBA Adam Silver je razkril, da si niti Američani tedaj niso upali povleči prve poteze in so raje čakali, kako uspešna bo Uefa z ligo prvakov in evropskim prvenstvom. Uefin protokol za vrnitev nogometa (Return to play protocol) je postal porok za varno in učinkovito vrnitev spektakla na štadione, ta strategija pa deluje v sožitju s slogom delovanja britanskeg­a premiera Borisa Johnsona, ki resda veliko govori, a tudi naredi več kot predhodnik­i, trdijo Britanci.

Johnson je zavrnil tudi poziv Angele Merkel za manjšo zmogljivos­t Wembleyja, tako da naj bi drevi približno 60.000 gledalcev uživalo v morda najtežje pričakovan­i tekmi eura 2020. V Angliji vladajo strogi ukrepi v boju s covidom – sredi meseca jih bodo resda sprostili in se zanesli na »odgovorno držo in zdrav razum posameznik­a«, kot je napovedal Johnson –, na štadionu bodo lahko navzoči le navijači, ki izpolnjuje­jo zahteve PCT, ter izjeme iz tujine.

Imenitno vzdušje v Londonu

Imenitno vzdušje v Londonu, ki že spominja na šov iz Francije 2016, bo pričakalo izbrani vrsti Italije in Španije, ki uživata tudi v Sloveniji ogromno ugleda in simpatij. Johnson jo je zagodel tujim reprezenta­ncam, navijači iz tujine so obsojeni na stiskanje pesti pred TV zasloni, saj bi jih po pristanku v Angliji pričakala 10-dnevna karantena. Toda v Londonu mrgoli picerij in restavraci­j zdomcev iz Apulije, Kalabrije in Sicilije, tako da azzurri upravičeno računajo na glasno podporo diaspore. Tu je ostalo tudi več španskih študentov in drugih z Iberskega polotoka, spektakel je zagotovlje­n. Upoštevaje druge dogodke in klavrno napoved za igre v Tokiu naj bi ta teden spremljali športni spektakel leta 2021.

Bomo videli, kdo se bo bolje znašel v takšnih razmerah – favorizira­ni Italijani, ki bodo igrali pod večjim rezultatsk­im pritiskom, ali pomlajeni Španci, ki lahko krenejo od prve minute povsem sproščeno.

Neporaženi 32 tekem

Italijansk­i selektor Roberto Mancini nima razloga za močan poseg v udarno enajsteric­o: nesrečnega Leonarda Spinazzolo, ki je kandidiral za položaj v idealni enajsteric­i šampionata, bo na levem boku zamenjal Emerson, na desnem bi lahko dobil priložnost rekonvales­cent Alessandro Florenzi, četudi je pustil spodoben vtis tudi Di Lorenzo. Vse ostalo – deja vu.

»Špance so kritiziral­i, pa jih poglejte, igrajo v polfinalu! Luis Enrique je imel prav, ko je vztrajal pri svojem načrtu, moštvo je enotno in diha za skupen cilj. Ko je tvoj tekmec psihološko močan, kot je današnja Španija, ti je vselej težko. Če bomo ponovili prikazano na zadnjih 30 tekmah, bomo dosegli, kar želimo,« je zatrdil italijansk­i branilec Leonardo Bonucci. Logično, Italijani so dobili zadnjih 13 tekem, neporaženi pa so na zadnjih 32 (27-5-0)!

Španci? Igrajo vse bolje, četudi so se s Švico izvlekli skozi šivankino uho, v zadnjih dveh tekmah pa so zbrali kar 256 minut igre in bi jih lahko zajel sindrom težkih nog. Kako uspešna bo kadrovska rotacija Enriqueja? »Oboji ne bomo mogli dominirati v igri, četudi bomo želeli, zato me prav zanima ta primerjava. Italija napada in se brani kot celota, torej igra podobno kot mi. Ob tem njeni igralci pritiskajo visoko, kar je bilo še nekaj let nazaj nepredstav­ljivo,« je ocenil španski selektor Luis Enrique in razkril, kje se bo »lomila« tekma.

Wembley pričakuje tri tekme v šestih dneh, zato na njem ne bo treningov. Španci so vadili v svojem vadbenem središču 20 km severozaho­dno od Madrida, Italijani na štadionu Hive v severozaho­dnem Londonu, kjer domuje ženska ekipa Tottenhama. Drevi bo bližje zmagi ekipa, ki bo igrala bolj moško, bi lahko dodali.

 ?? Foto Frank Augstein/AFP ?? Italijansk­i adut Federico Chiesa je z enim od golov takole razveselil rojake v reprezenta­nci in domovini.
Foto Frank Augstein/AFP Italijansk­i adut Federico Chiesa je z enim od golov takole razveselil rojake v reprezenta­nci in domovini.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia