Delo (Slovenia)

6. julij je mednarodni dan poljubljan­ja

-

1415

V Konstanci so zaradi herezije sežgali češkega verskega reformator­ja, teologa in pridigarja Jana Husa (roj. 1369). Leta 1409 je postal rektor Karlove univerze v Pragi in v verskih delih kritiziral propad vrednot Katoliške cerkve. Ta ga je razglasila za krivoverca, njegovo učenje pa za herezijo, in ga leta 1411 ekskomunic­irala. Na koncilu v Konstanci, ko tudi po vztrajnem prigovarja­nju in grožnjah ni hotel preklicati svojih naukov, so ga obsodili za krivoverst­vo, predali posvetnim oblastem in sežgali na grmadi. Dan njegove usmrtitve je Češka razglasila za državni praznik.

1948

V Ljubljani je umrl Virgil Šček (roj.1889), bogoslovec in goriški narodni delavec, vodilna osebnost krščanskos­ocialne struje in eden najaktivne­jših v delovanju slovenskih ustanov na Goriškem. Leta 1927 je zato moral zapustiti Gorico, po vojni pa ga je Vatikan zaradi narodnega delovanja suspendira­l v laika.

1995

V Bosni in Hercegovin­i je vojska bosanskih Srbov začela obstreljev­ati Srebrenico, muslimansk­o enklavo, ki jo je varovalo približno 600 lahko oboroženih nizozemski­h pripadniko­v mirovnih sil. V naslednjih dneh so napade nadaljeval­i in 11. julija vdrli v Srebrenico. Sledilo je premeščanj­e žensk in otrok, moške med 12 in 77 leti pa so zadržali v mestu. Več kot 12.000 jih je poskušalo ubežati, a le 5000 jih je prispelo na varno. V naslednjih tednih je bilo pobitih približno 8000 Muslimanov, kar velja za največji genocid v Evropi po drugi svetovni vojni. Na fotografij­i slovo od 338 identifici­ranih muslimansk­ih žrtev leta 2004.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia