Delo (Slovenia)

Nekdanji predsednik noče v zapor

-

Jacob Zuma, od leta 1999 do 2005 podpredsed­nik ter od leta 2009 do 2018 predsednik Južne Afrike, bi se moral najpozneje v nedeljo zglasiti na prestajanj­u 15-mesečne zaporne kazni, ki so mu jo odmerili zaradi zaničevanj­a sodišča. A je sporočil, da ne namerava v zapor. »Če me pri moji starosti na vrhuncu pandemije pošljejo v zapor, je enako, kot bi me obsodili na smrt,« je na svojem domu v jugovzhodn­i provinci KwaZulu-Natal, pred katerim tabori na stotine njegovih privržence­v, odločitev pojasnil 79-letni politik. Poleg strahu pred covidom-19 je kot vzrok za to, da ne bo odšel za rešetke, navedel tudi, da mu kršijo ustavne pravice. Na ustavno sodišče je namreč njegova odvetniška ekipa naslovila prošnjo, naj mu skrajšajo ali prekličejo kazen, češ da je sodba napačna. Sodišče je sicer dovolilo, da ga 12. julija še enkrat zaslišijo, vendar pravni strokovnja­ki pravijo, da to ne pomeni, da mu ni treba v zapor.

Tja mora Zuma prav zaradi nespoštova­nja odločitev sodišča. Leta 2018 so ustanovili preiskoval­no komisijo, da bi raziskala obtožbe o korupciji med njegovo vladavino, vendar ni hotel stopiti pred preiskoval­ce. Je pa to pred njim storilo približno 40 prič. Zuma ni hotel predstavit­i svojih dokazov, da bi se opral obtožb. Zato so ga obsodili na kar visoko zaporno kazen.

Zdaj so oblasti v neprijetne­m položaju. Zuma ima namreč v vladajočem Afriškem nacionalne­m kongresu še vedno veliko podporo, zato bi lahko njegova aretacija – policiji so dali še tridnevni rok, da ga privede za rešetke – porušila krhka razmerja v že tako nestabilni državi, prežeti s kriminalom in nasprotji med črnsko večino in belsko manjšino. »Da se takšne stvari dogajajo samo zaradi nevarnosti politične nestabilno­sti, je sramota za državo. Vendar se njegov vpliv zmanjšuje. Zuma je politik preteklost­i,« zaplete komentira južnoafriš­ki politični analitik Ralph Mathekga.

Tako imenovana Zondova komisija – imenovana po namestniku južnoafriš­kega vrhovnega tožilca Raymondu Zondu –, pred katero bi moral stopiti Zuma, preiskuje sume podkupovan­ja pri nakupu evropskih vojaških lovskih letal, patruljnih čolnov in druge vojaške opreme v današnji vrednosti skoraj sedem milijard evrov iz leta 1999. V svoji dolgi karieri od bojevnika proti apartheidu do predsednik­a je bil Zuma obtožen marsičesa, v glavnem korupcije, leta 2005 pa tudi posilstva. Nekdanji južnoafriš­ki predsednik je sicer mnogoženec. Do zdaj se je poročil šestkrat, s štirimi ženami je poročen trenutno, z njimi in še drugimi ženskami ima najmanj 20 otrok. Poglavar velike družine živi na posestvu Nkandla, ki so ga v času njegovega predsedova­nja obnovili za približno 20 milijonov evrov državnega denarja.

 ?? Foto Emmanuel Croset/AFP ?? Nekdanji južnoafriš­ki predsednik je zatrdil, da bi bil odhod za rešetke zanj enak smrtni obsodbi.
Foto Emmanuel Croset/AFP Nekdanji južnoafriš­ki predsednik je zatrdil, da bi bil odhod za rešetke zanj enak smrtni obsodbi.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia