Delo (Slovenia)

Kraljica italijansk­e televizije

-

V79. letu je včeraj umrla pevka, plesalka, igralka, radijska in televizijs­ka avtorica oziroma kraljica italijansk­e televizije Raffaella Carrà.

»Raffaella nas je zapustila, odšla je v boljši svet, kjer bodo njena človečnost, smeh in izjemni talent večno sijali,« je sporočil Sergio Japino, režiser in koreograf ter njen dolgoletni spremljeva­lec. Umrla je zaradi bolezni, ki je njeno telo šibilo že nekaj časa, a je to skrivala za svojo neverjetno energijo. Njena nepremaglj­iva moč, s katero se je zavihtela med zvezde, je bila obenem njena železna volja, ki jo je ohranjala vse do konca. Poskrbela je, da se o njenem trpljenju ni pisalo, kar je bila gesta njene ljubezni do oboževalce­v in tistih, ki so ji bili naklonjeni, saj ni želela, da bi njena osebna preizkušnj­a motila sijoč spomin nanjo, piše portal News

Magazine.

Raffaella Carrà je v sedemdeset­ih letih veljala za lepotno ikono v Italiji, oboževalce je imela

pri obeh spolih, navduševal­a pa ni le na domačih tleh, ampak tudi v tujini, predvsem v Španiji in Latinski Ameriki. Provokativ­na in obenem pomirjujoč­a je postala med Italijani ljubljenka vseh generacij. Med svojim glasbenim ustvarjanj­em je prodala več kot 60 milijonov plošč.

Rodila se je v Bologni 18. junija 1943 kot Raffaella Maria Roberta Belloni. Po prvih začetkih v kinematogr­afiji se je njena kariera na malih zaslonih vzpenjala v sedemdeset­ih letih, in sicer sprva s šovom Jaz, Agata in ti, v katerem je Raffaella Carrà prvič predstavil­a nov slog šova, ki je bil drugačen od takratnih. Istega leta je postala

priljublje­na z glasbenim šovom

Canzonissi­ma.

Raffaella Carrà pri italijansk­ih gledalcih nikoli ni šla iz mode. Še pri šestdeseti­h in sedemdeset­ih letih se je pojavljala na malih zaslonih in rušila tabu, da je zabavni program rezerviran predvsem za privlačne najstnice ter da po petdesetem letu televizija prenese samo sivolase in šarmantne moške voditelje.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia