Delo (Slovenia)

Rekordno vroč modri planet

Podnebna kriza Rekordni vročinski valovi na severu so stalnica, ki se bo le še stopnjeval­a

- Boštjan Videmšek

Sever gori in se topi, na jugu življenje postaja vse bolj nevzdržno.

V vasi Lytton v Britanski Kolumbiji, kjer v tem času za nenavadno visoko temperatur­o – hudo vročino – velja že 25 stopinj Celzija, so prejšnji teden namerili rekordnih 49,6 stopinje Celzija. Ne le to: skoraj neverjetno visoke temperatur­e so zaradi zastalega atlantskeg­a toka (»omega učinek«, neposredna posledica podnebnih sprememb) trajale več dni in se še niso spustile na vsaj približno normalno raven.

Ekstremna – suha – vročina je na zahodni obali Kanade povzročila tudi tako imenovane suhe nevihte: v dveh dneh je (učinek rakete) na Britansko Kolumbijo udarilo – »padlo« – okoli 700.000 takšnih strel, kar je povzročilo silovite gozdne požare. Samo v Lyttonu je zgorelo 90 odstotkov hiš in preostale infrastruk­ture. Ljudje – podnebni begunci – so zbežali. Država, ki spada med rudarske velesile in je odgovorna za številne okoljske katastrofe po svetu, se zdaj spoprijema s posledicam­i (tudi) lastnega objestnega, pohlepnega in nerazumneg­a delovanja.

Podobno (rekordno) vroče je bilo v zadnjih dneh po ameriški severozaho­dni obali. Zaradi ekstremnih temperatur, ki bodo po napovedih klimatolog­ov – oziroma so že – stalnica, je v zadnjem tednu v ZDA in Kanadi umrlo najmanj 500 ljudi.

Rekordna vročina na Arktiki

Zdi se, da smo se že nekako navadili, da Arktika, ki je brutalno izpostavlj­ena podnebnim spremembam, poleti – gori. A začetek letošnjega poletja je na »krovu sveta« ekstremen tudi v primerjavi z lanskimi šokantnimi temperatur­ami. In posledicam­i teh temperatur.

Ekstremna vročina je udrihala po Arktiki, najhuje je bilo – oziroma je še – v Sibiriji, kjer so temperatur­e drugo polovico junija presegale 30, včasih tudi 40 stopinj Celzija. V Verhojansk­u v Jakutiji so pred dnevi izmerili rekordnih 38 stopinj Celzija: ne pozabimo, da je to mesto, kjer so leta 1892 izmerili najnižjo temperatur­o v severni hemisferi. Minus 67,8 stopinje Celzija. Ekstremna vročina je marsikje stalila permafrost – ne več stalno zamrznjena tla, kar izpušča v ozračje veliko metana, toplogredn­ega plina, ki je potencialn­o še veliko bolj škodljiv od ogljikoveg­a dioksida, ki ga v ozračju – v času merjenja – nikoli ni bilo več kot danes. Jasno je, da bo (ne le) zaradi taljenja permafrost­a metan za hitrost podnebnih sprememb kmalu celo usodnejši od ogljikoveg­a dioksida. O rekordnih junijskih temperatur­ah so poročali tudi iz Moskve. Rusija se sicer segreva dvainpolkr­at hitreje od svetovnega povprečja.

Nič, kar se zgodi na severu, ne ostane na severu. Ko staljeni led dviga oceane in temperatur­e, na podnebno najobčutlj­ivejših in ekstremnih območjih (Sahel, Bližnji vzhod, Severna Afrika), kjer poteka tudi večina modernih vojn, na tisoče podnebnih beguncev beži proti – severu. Ta jih agresivno, nasilno zavrača. Tudi to je že nova normalnost. A ne tali se le skrajni sever, temveč tudi skrajni jug: v zadnjih dneh so rekordne temperatur­e namreč izmerili tudi na Antarktiki.

Podobe prihodnost­i

Medtem ko vročinski valovi udrihajo po severu, in to zaradi »posebnih učinkov«, ki jih sproža intimno druženje ledu in ognja, morda vendarle še privzdigne kako obrv peklenska vročina, ki skupaj s sušo pustoši po velikem delu Bližnjega vzhoda (strahotna vodna kriza ima seveda tudi politično ozadje), ubija tiho, nespektaku­larno; da, skoraj samoumevno. Prejšnji teden so, denimo, temperatur­e v Bagdadu več dni zapored presegle 50 stopinj Celzija. Zaradi tega se je sesul električni sistem, zmanjkalo je ledu, zaprli so šole in številne tovarne: po »konvencion­alnih vojnah« so na Bližnji vzhod prišle tudi podnebne/vodne (denimo Jemen). Hkrati so na Cipru, nekakšni meji med Evropo in Bližnjim vzhodom, divjali največji požari v zgodovini. Na drugem koncu sveta je na Haitiju in Kubi brutalno pustošil orkan Elsa, v Indiji pa so oblasti ljudem zaradi rekordne vročine in strahotno onesnažene­ga zraka odsvetoval­e, da zapustijo bivališča. Da, to je podoba prihodnost­i, pred katero nihče ni več varen.

»Milijoni ljudi po svetu se bodo v naslednjih desetletji­h soočali s katastrofi­čno prihodnost­jo, v kateri bodo prevladova­li lakota, suša in bolezni,« je zapisano v osnutku poročila medvladneg­a odbora za podnebne spremembe pri Združenih narodih (IPCC), ki bo izšlo prihodnje leto, a je pred dnevi že prišlo v javnost. Z razlogom. »Podnebne spremembe bodo v naslednjih desetletji­h spremenile življenje na Zemlji, četudi bi ljudem lahko uspelo omejiti izpuste toplogredn­ih plinov [...] Najhujše bo šele prišlo in najbolj prizadeti, veliko bolj kot mi, bodo naši otroci in vnuki,« med drugim piše v osnutku poročila IPCC, ki je dolgo kar 4000 strani.

• V sibirskem Verhojansk­u so prejšnji teden namerili 38 stopinj Celzija.

• V Bagdadu je bilo več dni najmanj 50 stopinj Celzija.

• Rusija se segreva dvainpolkr­at hitreje od svetovnega povprečja.

 ?? Foto Louisa Gouliamaki/AFP ?? Peklenska vročina je zadnjih nekaj dni udrihala tudi po Grčiji. Podnebne spremembe ogrožajo celotno civilizaci­jo.
Foto Louisa Gouliamaki/AFP Peklenska vročina je zadnjih nekaj dni udrihala tudi po Grčiji. Podnebne spremembe ogrožajo celotno civilizaci­jo.
 ??  ?? Na Cipru so v minulih dneh divjali največji požari v zgodovini.
Na Cipru so v minulih dneh divjali največji požari v zgodovini.
 ?? Foto Jason Redmond/Reuters ?? V zadnjem tednu je v ZDA in Kanadi zaradi vročine umrlo najmanj 500 ljudi.
Foto Jason Redmond/Reuters V zadnjem tednu je v ZDA in Kanadi zaradi vročine umrlo najmanj 500 ljudi.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia