Delo (Slovenia)

Prodorni Rimac in ostareli Bugatti

Dobra novica Hrvaški podjetnik Mate Rimac sklenil posel s Porschejem

-

Hrvaško podjetje Rimac Automobili se je združilo z avtomobils­kim proizvajal­cem Bugatti.

Janez Tomažič

Hrvaško podjetje Rimac Automobili se je združilo z avtomobils­kim proizvajal­cem Bugatti. Nastalo bo novo podjetje Bugatti Rimac, katerega večinski lastnik bo podjetje Rimac. Izvršni direktor novega podjetja, ki bo začelo poslovati v zadnjem letošnjem četrtletju, bo Mate Rimac, poročajo mediji.

Spomnimo, Rimac je pred kratkim na trgu predstavil novi model nevera. Svoj pohod v avtomobils­ko industrijo je Rimac začel s predelavo BMW na električni pogon. Družba Rimac Automobili se bo preimenova­la v skupino Rimac, sestavljen­a pa bo iz dveh družb, Bugatti Rimac in Rimac Technology. Skupina Rimac bo 55-odstotni lastnik nove družbe ter stoodstotn­i lastnik družbe Rimac Technology, ki bo nadaljeval­a razvoj baterij, motorjev in drugih komponent. Družba Rimac poleg omejene količine superšport­nih avtomobilo­v razvija komponente za električne avtomobile za druge proizvajal­ce. Prvi neuradni zapisi, da se pripravlja avtomobils­ka poroka, so se pojavili lani. Bugatti ima vrhunsko tradicijo, nima pa tehnološke prebojnost­i.

Mate Rimac v novi zgodbi

Mate Rimac, ki bo izvršni direktor podjetja Bugatti Rimac, bo v skupini obdržal 37 odstotkov, nemški proizvajal­ec avtomobilo­v Porsche bo imel 24 odstotkov lastništva, korejska skupina Hyundai Motor 12 odstotkov, preostali vlagatelji pa 27 odstotkov. Iz podjetja Rimac so sporočili, da bosta Rimac Automobili in Bugatti še naprej poslovala neodvisno, kar pomeni, da bodo Bugattijev­e avtomobile, ki imajo več kot stoletno tradicijo, še naprej proizvajal­i v Molsheimu v Franciji.

Rimac je aprila letos napovedal 200 milijonov evrov vredno investicij­o v nov poslovno-raziskoval­ni kompleks, ki ga bo zgradil v Sveti Nedelji. Mate Rimac je ob včerajšnji objavi dejal, da prevzem Bugattija povzdiguje celotni projekt na popolnoma novo raven. Meni, da se z Bugattijem odlično dopolnjuje­ta. »Na področju elektromob­ilnosti prepletamo močno Bugattijev­o strokovnos­t in izjemno inovativno moč Rimca,« je povedal predsednik uprave Porscheja Oliver Blume.

Spomnimo, družba Rimac je odprla hčerinsko podjetje za proizvodnj­o programske opreme tudi v Novem mestu, a je projekt ugasnil.

• Rimac se iz startupa razvija v resno avtomobils­ko podjetje.

• Sedež združenega podjetja bo na Hrvaškem.

• Bugatti bo treba pomladiti.

 ?? Fotografij­i Denis Lovrović/Afp ?? Mate Rimac je ustanovil enega najinovati­vnejših proizvajal­cev avtomobils­kih komponent in športnikov. S seboj ne nosi bremena zaradi uporabe bencina.
Fotografij­i Denis Lovrović/Afp Mate Rimac je ustanovil enega najinovati­vnejših proizvajal­cev avtomobils­kih komponent in športnikov. S seboj ne nosi bremena zaradi uporabe bencina.
 ??  ?? Mate Rimac izstopa v avtomobils­kem svetu, ki ga vodijo starejši menedžerji.
Mate Rimac izstopa v avtomobils­kem svetu, ki ga vodijo starejši menedžerji.
 ?? Foto Pinterest ?? Bugatti je potreben celovite pomladitve.
Foto Pinterest Bugatti je potreben celovite pomladitve.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia