Delo (Slovenia)

Muri se že nasmiha napredovan­je

Kvalifikac­ije za ligo prvakov Slovenski prvak v Skopju boljši od Škendije iz Tetova – Z 11-m zadel Luka Bobičanec

- Gorazd Nejedly

Slovenski prvak je bil v Skopju na kvaliikaci­jski tekmi za ligo prvakov boljši od makedonske­ga Škendije.

»Prvi polčas« 1. kola kvalifikac­ij za nogometno ligo prvakov je pripadel Muri. V dvoboju makedonske­ga prvaka Škendije in slovenskeg­a je odločil gol Sobočana Luke Bobičanca z bele točke v 28. minuti. V Skopju so bili črno-beli za malenkost spretnejši in tudi srečnejši. V zadnji minuti prvega polčasa je domači napadalec Besat Ibraimi zapravil kazenski strel, v zadnjih sekundah pa je dvakrat odlično posredoval vratar Matko Obradović. Povratna tekma izenačenih tekmecev bo 13. t. m. v Fazaneriji.

Ante Šimundža je imel znova dober občutek ali pa je odlično zavajal. V začetni enajsteric­i je trenerski lisjak iz evropskih preizkušen­j namesto pričakovan­ega Staniše Mandića ob Mihaelu Klepaču v konico napada postavil Kaia Cipota. Sin nekdanjega slovenskeg­a reprezenta­nta Fabijana je v 28. minuti trenerju vrnil zaupanje in iztržil enajstmetr­ovko, potem ko ga je Slovak pri makedonske­m prvaku Jan Krivak vlekel za dres, portugalsk­i sodnik Carvalho Nobre pa je pokazal na belo točko. Marsikater­i sodnik ne bi dosodil najstrožje kazni, a »podarjenem­u konju se ne gleda v zobe«. Luka Bobičanec je zanesljivo zadel in Sobočane nagradil za zasluženo vodstvo po prve pol ure igre, to bi lahko bilo še višje. Mura je imela v prvem napadu na pladnju vodstvo. Cipot je z leve strani poslal predložek, kjer je bil s 7 m najvišji Klepač, a je povsem čisti strel z glavo usmeril v domačega vratarja Kostadina Zahova.

»Pogosto smo prihajali do priložnost­i, a zaključka ni bilo,« je že prej Šimundža nekako izpostavil podrobnost, ki bi Muri lahko prinesla ugoden izid v Skopju. Sobočani so do vodstva bili za malenkost boljši in izkoristil­i drugo veliko priložnost, potem pa se je ustavilo. Škendija je vzela žogo v svoje noge in bila konkretnej­ša in po eni lepi zapravljen­i priložnost­i tudi izenačila. A piščalka sodnika Nobre je bila za malenkost hitrejša in je dosodila prekršek za domače, namesto da bi pustil prednost. Sodnik ni pozabil napake, v zadnji minuti je bil morda prestrog in domačine nagradil z enajstmetr­ovko, ki jo je zakrivil Žan Karničnik. Oziroma naj bi jo. Ni bilo povsem jasno ali je brcnil žogo ali tekmečevo nogo. Kakorkoli že, sreča se je Sobočanom nasmehnila, najboljši domači strelec Ibraimi je streljal mimo desne vratnice.

Na koncu reševal tudi Obradović

Konec dober, vse dobro, je bila soboška ocena prvega polčasa, toda prav zaradi ukinjenega pravila gola v gosteh vodstvo Mure še ni pomenilo veliko. A še vedno bolje, kot da bi bilo ob odmoru 1:1. Toda izenačenje so potreboval­i gostitelji, ki so drugih 45 minut »odprli karte«. Na začetku spet preveč, saj je Klepač, kot v prvem polčasu, znova zastreljal lepo priložnost in gostitelje­m še dal možnost za vrnitev v igro.

Izid in razmerje sil na igrišču sta zelo ustrezala Sobočanom, toda gostitelji, ki so se krepko dvignili in iz minute v minuto bili boljši, so do zadnje sekunde napadali, a k sreči niso bili učinkoviti. Obradović je preprečil izenačenje.

 ?? Foto Jure Banfi/Sobotainfo ?? Luka Bobičanec je z bele točke zadel za pomembno zmago Mure v Skopju in za minimalno prednost za povratno tekmo prihodnji teden v Murski Soboti.
Foto Jure Banfi/Sobotainfo Luka Bobičanec je z bele točke zadel za pomembno zmago Mure v Skopju in za minimalno prednost za povratno tekmo prihodnji teden v Murski Soboti.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia