Delo (Slovenia)

Tadej Pogačar se ne boji plešaste gore

Tour 2021 V 11. etapi se bo pisala kolesarska zgodovina, karavana se bo dvakrat povzpela na Mont Ventoux

- Miha Hočevar, Dejan Javornik, poročevalc­a iz Tignesa

V 11. etapi Toura se bo pisala kolesarska zgodovina, karavana se bo dvakrat povzpela na Mont Ventoux.

Alpe so že pozabljene, po prvem dnevu premora so se noge spet zavrtele v ravninski 10. etapi, danes pa je že na sporedu vrhunec drugega tedna dirke, morda celotnega Toura. Vrača se zloglasni Mont Ventoux in to ne enkrat, temveč dvakrat.

• Danes morda že ključna etapa celotnega Toura

• Karavana kar dvakrat na mikavni vrh Provanse.

• Tadej Pogačar pred enim mesecem proučil zakonitost­i tega vzpona.

V 11. etapi od Sorguesa do Malaucèna se bo pisala kolesarska zgodovina, o tem ni dvoma. Karavana Toura se še nikoli ni dvakrat v enem dnevu povzpela na velikana Provanse. Kaj takšnega se je zdelo nepredstav­ljivo, saj velja za enega od najzahtevn­ejših vzponov v kolesarstv­u, zaradi dolžine, strmine in za nameček zaradi izjemno zahtevnih razmer. Pripeka in močan veter sta nemalokrat bičala najboljše kolesarje na svetu, ki so na Touru doslej na to goro šli 16-krat, prvič leta 1951. Desetkrat je bil cilj etape na vrhu vzpona, šestkrat v dolini, tako kot bo tudi tokrat. Traserjem 108. dirke po Franciji številni ljubitelji kolesarstv­a očitajo, da so s tem uničili pravi čar Ventouxa, še posebej, če so se odločili za dva vzpona nanj. Na njem so se v preteklost­i bile najbolj legendarne bitke za zmage na povsem golih pobočjih pod vrhom, zaradi katerih je eden od vzdevkov tega osamelca tudi plešasta gora. Na Tour se vrača po petletni odsotnosti, leta 2016 je Thomas De Gendt dobil skrajšano etapo. Zaradi sunkov vetra, ki so dosegali hitrost 130 km/h, je bil cilj v Chalet Reynardu (1435 metrov nad morjem), 6 km pod 1910 metrov visokim vrhom. Najbolj pa se je v spomin ta preizkušnj­a vtisnila zaradi peripetij tedanjega nosilca rumene majice Chrisa Frooma. Britanec se je zaletel v enega od motorjev v karavani, ker je bilo njegovo kolo nevozno, spremljeva­lnega vozila ekipe Sky pa ni bilo na spregled, da bi mu dali nadomestne­ga, je pretekel del poti proti cilju. Kljub temu je na koncu slavil zmago v skupnem seštevku.

Cilj ni zgodovina, temveč rumena majica

Upati je, da Pogačar tokrat ne bo imel takšnih težav. Prvi vzpon bi moral biti zanj dokaj enostaven, saj se ga bodo kolesarji lotili po najmanj zahtevni od treh poti, ki vodijo proti vrhu. Iz Saulta, od koder je klanec dolg kar 22 kilometrov, a z le 5,1-odstotnim naklonom in najmanjšo izpostavlj­enostjo neugodnim vremenskim dejavnikom. Sledil bo spust v Malaucène, kjer bo kasneje tudi cilj, a najprej se bo treba prebiti do 12,5 km oddaljeneg­a Bédoina in nato nazaj na goro, tokrat po precej zahtevnejš­em 15,7 km dolgem vzponu s povprečnim naklonom 8,8 odstotka. To je klanec, ki lahko Tour 2021 obrne na glavo, ne nazadnje to velja tudi za vratolomni 22-kilometrsk­i spust v cilj. Na njem lahko nekaj sekundna razlika na vrhu postane tudi minutni zaostanek v cilju.

Kljub temu pa ni videti, da bi se Pogačar bal plešaste gore, ki jo je pred enim mesecem proučil v spremstvu športnega direktorja pri ekipi UAE in slovenskeg­a selektorja Andreja Hauptmana. Prav veliko se 22-letni slovenski šampion tudi ni ubadal s slavno zgodovino Mont Ventouxa, na katerem je leta 1967 preminil izmučeni in dehidriran­i Britanec Tom Simpson.

»Nekaj zgodovine tega klanca poznam, gotovo pa ne vse. Na razmišljam o tem, da bi pisal zgodovino, želim si le, da bi bil dober na Ventouxu,« ima Pogačar pred očmi le en cilj, ostati v rumeni majici, ki jo bodo tekmeci bržčas napadali že dolgo pred zadnjim klancem. Zahtevna ne bosta samo vzpona na Mont Ventoux, ne nazadnje gre za kar 198,9 km dolgo preizkušnj­o s petimi kategorizi­ranimi gorskimi cilju in skupno višinsko razliko okoli 4000 metrov. Tu tudi ne bo več alpskega mraza, ki je običajno Pogačarjev zaveznik, pričakovat­i je običajni provansals­ki kotel na Touru.

Slovenski zvezdnik in predvsem njegova ekipa bosta na veliki preizkušnj­i. Poskrbeti bosta morala, da ne bo odločala kakšna taktična zanka že daleč pred ciljem, temveč na zadnjem klancu gola kolesarska moč. Jasno je, kdo je ta čas premore največ.

 ?? Foto Dejan Javornik ?? Branilec lovorike na Touru je dobre volje.
Foto Dejan Javornik Branilec lovorike na Touru je dobre volje.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia