Delo (Slovenia)

Koroški turistični hit nad Prevaljami

Turistična vas Šentanel Zadovoljni gostje se na mirno, a ne dolgočasno podeželje vračajo tudi letos

- Foto Marek Chabros

Veliko domačih gostov s turistični­mi boni so lani privabile turistične kmetije v hribovski vasi Šentanel nad Prevaljami in njeni okolici. Pravzaprav so bile prava uspešnica, kar je opaziti tudi v letošnji turistični sezoni. Nastanitve­ne zmogljivos­ti se polnijo, lastnike kmetij pa najbolj veseli, da se vračajo lanski gostje, ki so bili nad počitnicam­i na podeželju, nad ponudbo in prijaznost­jo domačinov navdušeni. Poleg tega tamkajšnje podeželje še malo ni dolgočasno. Prav nasprotno – tu se začenjajo zelo aktivne počitnice. M. K.

Veliko domačih gostov s turistični­mi boni so lani privabile turistične kmetije v hribovski vasi Šentanel nad Prevaljami in njeni okolici. Pravzaprav so bile prava uspešnica, kar se pozna tudi v letošnji turistični sezoni. Nastanitve­ne zmogljivos­ti se vztrajno polnijo, lastnike kmetij pa najbolj veseli, da se vračajo lanski gostje, ki so bili nad počitnicam­i na podeželju, nad ponudbo in prijaznost­jo domačinov, navdušeni. »Zaradi bonov je tudi k nam prišlo veliko Slovencev,« je povedal Anej Štrucl, ki na kmetiji Koroš v Jamnici z družino upravlja manjši ekohotel, specializi­ran za gorsko kolesarjen­je, več kot polovica njihovih gostov je sicer tujcev. V nasprotju z drugimi okoliškimi turistični­mi kmetijami je pri Korošu glavna dejavnost turizem in dopolnilna kmetijstvo. V času zaprtja zaradi epidemije so izboljšali standard sob, kapacitete pa niso povečevali, saj želijo ostati manjši in butični. Gorske kolesarje od vsepovsod – v zadnjem obdobju jih je veliko iz Nemčije – med drugim popeljejo v single trail park Jamnica, podzemlje Pece in tudi na avstrijsko stran Pece, kjer sodelujejo s Franzem Skukom, kmetom in podjetniko­m, ki z družino poleti in pozimi skrbi za turistični utrip na avstrijski Peci.

»S tako majhnim kolesarski­m parkom, kot je naš na Jamnici, pač ne moreš vstopati na svetovni trg,« pove Anej Štrucl, ki je Skuku z ekipo pomagal urejati kolesarske proge na avstrijski strani Pece. Obe kolesarski destinacij­i sta zares nekaj posebnega, dokaz za to pa je, da bosta prihodnje leto znova prizorišči čezmejne dirke svetovne serije enduro.

Ob prihodu na Jamnico pred trinajstim­i leti so Štruclovi vse bližnje in daljne sosede povabili k sodelovanj­u in pripomogli ne le k povezovanj­u lokalne turistične ponudbe, pač pa z razvojem turizma tudi k odpiranju novih delovnih mest. Začetna bojazen, da bodo gorski kolesarji uničevali naravo, je hitro minila, ko so domačini ugotovili, da sami s traktorjem v gozdu naredijo več škode kot gorski kolesarji s kolesi.

Pozabljeni zvoki narave

Korošu je najbližja ekološka turistična kmetija Mikl, na kateri gospodarit­a Marija in Stanko Kert. »Pri nas lahko sprejmemo največ sedemnajst gostov. Na voljo jim je tudi hiša, stara 231 let, ki je bila v preteklost­i last gospodarje­v naše kmetije. Ker smo med obnovo naleteli na letnico 1786 in vgraviran podpis Jurija in Lene, smo hiško poimenoval­i po njiju. Gostje so pri nas najbolj prevzeti nad nara

Tisti, ki ostanejo dlje, obiščejo tudi zahodno Pohorje in se odpravijo na katero od bližnjih avstrijski­h jezer.

vo, mirom in tišino, v kateri lahko slišijo morda že pozabljene zvoke narave, ter domačo, ekološko pridelano hrano,« pove Marija Kert.

Po prihodu obiskovalc­i najprej raziščejo okolico kmetije. Otroci po zajtrku, za katerega Marija vedno speče tri vrste kruha, pomagajo nakrmiti pujse in pobrati jajca. Domači gostje večinoma bivajo na kmetiji tri dni, redki pet, zelo malo se jih odloči za enotedensk­o bivanje. »Če ostanejo samo za vikend, jim predlagamo, da si ogledajo podzemlje Pece v Mežici, se spustijo po ziplinu v Črni na Koroškem ali pa se okopajo v naravnem plavalnem jezeru v vodnem parku Radlje. Skoraj vsi se v času bivanja pri nas odločijo za vzpon na Uršljo goro ali Peco. Tisti, ki ostanejo dlje, obiščejo tudi zahodno Pohorje in se odpravijo na katero od bližnjih avstrijski­h jezer,« povedo pri Miklu.

Knjiga rezervacij se polni

Med koroškimi turistični­mi kmetijami z zelo dolgo tradicijo je kmetija Marin, kjer skupaj gospodari več generacij številčne družine Miler. Gospodarje­va hčerka Katarina pove, da so imeli lani največ gostov iz osrednje Slovenije, ki so zaradi turistični­h bonov prvič odkrivali lepote Koroške. »Letos se vračajo,« pokaže, medtem ko lista po knjigi rezervacij. »Če pri nas ni več postelj, kličemo k sosedom,« pojasni Tjaša Geršak, boljša polovica Katarinine­ga brata Jurija.

Nastanitve­ne zmogljivos­ti se vztrajno polnijo, lastnike kmetij pa najbolj veseli, da se vračajo lanski gostje.

Prvi so se tukaj s turizmom začeli ukvarjati pri Plodru, na kmetiji tik ob cesti, ki vodi v hribovski Šentanel. Njihova primarna dejavnost je živinoreja. Kmetija je odlično izhodišče za pohodništv­o in kolesarjen­je, v ospredju pa je predvsem hrana. »Na Koroškem smo predvsem znani po pripravi močnatih, slanih ali sladkih žepkov oz. krapcev, napolnjeni­h z različnimi nadevi. Rečemo jim 'nudlni', podrobneje pa jih razlikujem­o po nadevih: lahko so 'kvočevi' (nadev iz kuhanih in osladkanih suhih hrušk), češpljevi (nadev iz svežih kuhanih ali suhih narezanih češpelj), jabolčni (nadev iz svežih naribanih ali suhih jabolk), sirovi (skutni nadev z jajci in pehtranom), 'rpičevi' (krompirjev nadev z maslom, jajci, ocvirki, poprom in majaronom),« naštevajo pri Plodru, kjer ponudijo tudi mošt, pijačo, pridelano iz jabolk ali hrušk, ter različne vrste sadnih sokov.

Ljubezensk­a zgodba pri Dvorniku

Ko pišemo o Šentanelu, ne moremo mimo medijsko najbolj znanega para v obmejni vasi, čeprav je od resničnost­nega šova Ljubezen na seniku, v katerem sta se zaljubila Damijan Smolak in Erika Mubi, minilo že desetletje. Par gospodari na kmetiji Dvornik, ki se ponaša z zbirko starega orodja, strojev in naprav, sicer pa se ukvarjajo s pridelovan­jem ekološke zelenjave, sadja in žita, ki ga sami sejejo, žanjejo in meljejo v lastnem mlinu. Ekološka žita, moke in testenine lahko kupite na kmetiji ali v njihovi spletni trgovini. Do Dvornikove kmetije vodi od središča vasi približno kilometer dolga pot. Vsem kmetijam v Šentanelu in okolici so skupni izjemni razgledi na Peco, Uršljo goro, Raduho, Obir in Podjuno. Pa kleni, neutrudni, trmasti, vztrajni in skromni ljudje.

 ??  ??
 ?? Foto Marek Chabros ?? Posestvo Koroš – gorskokole­sarski raj ob meji z Avstrijo, ki že več kot desetletje navdušuje domače in tuje goste.
Foto Marek Chabros Posestvo Koroš – gorskokole­sarski raj ob meji z Avstrijo, ki že več kot desetletje navdušuje domače in tuje goste.
 ?? Foto Dunja Wedam ?? Več kot 230 let staro hiško na kmetiji Mikl, ki je na voljo obiskovalc­em, so poimenoval­i po nekdanjih gospodarji­h Juriju in Leni.
Foto Dunja Wedam Več kot 230 let staro hiško na kmetiji Mikl, ki je na voljo obiskovalc­em, so poimenoval­i po nekdanjih gospodarji­h Juriju in Leni.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia