Delo (Slovenia)

Gneča na predčasnem glasovanju

Referendum o vodi Več kot zgolj kazalec podpore ali nasprotova­nja vladi

- Suzana Kos

Volivci, ki se v nedeljo ne bodo mogli udeležiti glasovanja na referendum­u o noveli zakona o vodah, lahko glasujejo predčasno. Glasovanje bo potekalo do četrtka do 19. ure na 92 voliščih. Videti je, da je odziv resnično velik. Na Gospodarsk­em razstavišč­u v Ljubljani takšne gneče na voliščih ne pomnijo. Za oddajo glasu je bilo včeraj treba čakati približno eno uro. »V tej kampanji je bilo nenehno oteženo izvajanje demokratič­ne pravice – od prepovedi zbiranja do tega, da ljudje v DSO niso mogli oddati glasu, tega, da ima ena stran veliko denarja, mi pa temeljimo na prostovolj­nih prispevkih. In ta dan danes je dokaz, da je to kampanja ljudi, da to ni samo kampanja Gibanja za pitno vodo, ampak je to kampanja različnih ljudi, ki so se organizira­li po svojih okoljih, in to je najlepše, kar se je lahko zgodilo,« je dejala Nika Kovač z Inštituta 8. marec. »Zmagamo lahko le, če se te dni vsak organizira, pokliče ljudi in jih povabi na volišče,« je dejala, vendar rezultata ni hotela napovedati.

Ljubljana je organizaci­jska izjema

»Odziv je tako velik, ker je vprašanje vode preprosta stvar, dostop do nje nas je združil in upam, da lahko pri tem vprašanju presežemo politične delitve,« nam je povedala Irena, ki je prišla predčasno glasovat.

Volivci lahko glasujejo predčasno samo na okrajni volilni komisiji, na območju katere so vpisani v volilni imenik, torej kjer imajo prijavljen­o stalno prebivališ­če. Predčasno glasovanje z nekaterimi izjemami večinoma poteka le na sedežih okrajnih volilnih komisij. Med izjeme spada vseh 14 volilnih okrajev na območju upravne enote Ljubljana, saj predčasno glasovanje za vse okraje poteka na Gospodarsk­em razstavišč­u. Po drugi strani bodo v Mariboru, kjer so predčasne volitve doslej potekale na skupni lokaciji, volišča za predčasno glasovanje tokrat na sedmih lokacijah znotraj posameznih volilnih okrajev.

Danes se bo iztekel rok, do katerega se volivci lahko prijavijo še za nekatere posebne oblike glasovanja. To velja za volivce, ki bi v nedeljo hoteli glasovati zunaj kraja stalnega prebivališ­ča (na tako imenovanih voliščih omnia), za volivce, ki bi zaradi bolezni hoteli glasovati na domu, ter volivce, ki stalno živijo v tujini, pa bi v nedeljo hoteli glasovati v Sloveniji.

V soboto bo volilni molk, v nedeljo pa se bodo odprla volišča po državi za redno glasovanje. Referendum­sko vprašanje bo: Ali ste za to, da se uveljavi zakon o spremembah in dopolnitva­h zakona o vodah (ZV-1G), ki ga je sprejel državni zbor na seji dne 30. marca 2021?

 ?? Foto Uroš Hočevar ?? V Ljubljani poteka predčasno glasovanje vseh 14 volilnih okrajev na Gospodarsk­em razstavišč­u.
Foto Uroš Hočevar V Ljubljani poteka predčasno glasovanje vseh 14 volilnih okrajev na Gospodarsk­em razstavišč­u.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia