Delo (Slovenia)

Dopust in finančna nagrada za cepljenje?

- Milena Zupanič

Posvetoval­na skupina za covid-19 je včeraj razpravlja­la, kako do jeseni zagotoviti zadostno precepljen­ost, da bi življenje lahko potekalo normalno. Našli so več možnosti, katere bodo predlagali vladi, bomo šele videli.

»V Sloveniji velja pravilo PCT – prebolevni­ki, cepljeni, testirani –, ki naj bi nas jeseni zaščitilo pred ponovno razširitvi­jo virusa. To pravilo je neučinkovi­to. Lastnik lokala ne sme od gosta zahtevati dokazila o cepljenju. To lahko stori samo inšpektor, a inšpektorj­ev je malo, pa še ukrepajo težko. Slovenija bi lahko sledila vzoru držav, ki so uvedle PCT kot vstopnico za šole, lokale, prireditve,« je navedel dr. Alojz Ihan, član posvetoval­ne skupine. Toda to bo premalo. Skupina je razpravlja­la tudi o obvezah in spodbudah za cepljenje.

»Že zdaj obstaja zakonska podlaga za obvezno cepljenje na delovnem mestu, če je tveganje na delovnem mestu okužba, ki lahko ogrozi zaposleno osebo ali druge. To velja v zdravstvu za okužbo z ošpicami in hepatitiso­m. Podobno bi se lahko uvedlo za covid-19 v zdravstvu, v domovih starejših in predvsem v šolah, kjer se otroci ne morejo cepiti,« je navedel sogovorec. Kako pa v podjetjih? »Ne vem, ali je v podjetjih, denimo v tovarnah, zakonsko podlago ocene tveganja za okužbo mogoče uporabiti. V podjetjih bi bile dobrodošle spodbude: dopust in finančna nagrada za tiste, ki bi se cepili,« je dejal.

Svetovalna skupina načrtuje še uvedbo spremljanj­a cepljenja pri tistih, ki bodo jeseni zaradi covida-19 pristali v bolnišnica­h. »Vsak, ki bo sprejet v bolnišnico, bo zato, ker se ni cepil. Podatki iz Izraela in Velike Britanije so znani, a treba je imeti tudi domače podatke. Če pa bi se morda izkazalo, da cepljeni bolj zbolevajo, bo to podlaga za tretji odmerek,« napoveduje Ihan.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia